Ally Norbert & Stefan (Aarsele) 1e Nationaal kampioen jonge duiven KBDB 2022
01 Jun 2023
Ondanks de eerste nationale vlucht van het seizoen 2023 juist achter de rug is, willen we toch nog graag de nationale kampioen jonge duiven grote halve fond KBDB 2022 in de spotlights zetten. Winnaar van dit kampioenschap was de familie Ally uit het West-Vlaamse Aarsele. Norbert en zoon Stefan Ally zijn zeker en vast geen onbekende namen in onze internationale duivensport. Hun palmares mag met maar liefst 4 nationale overwinningen meer dan gezien worden. Voeg daarbij de talrijke nationale en provinciale kampioenschapstitels toe en het hoeft geen discussie…we zitten hier met een groot kampioen rond de tafel. Het is tevens een hok dat elk jaar zichzelf terug kan heruitvinden. Wanneer de belangrijke vluchten op de zware halve fond en de dagfond aanbreken staan ze steevast klaar met hun ploeg om vooraan in de wedstrijden te schitteren. Geen evidentie, maar voor hen is dit een constante.
Een overzicht van hun belangrijkste titels – op nationaal KBDB niveau - kan en zal dit alleen maar bevestigen:
1e, 2e, 4e Nationaal Souillac ’10 tegen 7.039d.
1e Nationaal Montauban ’15 tegen 3,990b.
1e Nationaal Angoulème ’18 tegen 5.030b.
1e Nationaal Cahors ’21 tegen 3.651d.
1e Nationaal kampioen jonge duiven KBDB 2022
1e Algemeen kampioen KBDB 2010
2e Algemeen kampioen KBDB 2016
2e Nationaal kampioen jonge duiven KBDB 2015
2e Nationale asduif grote halve fond jonge duiven KBDB 2015
3e Nationale asduif Fond KBDB oude duiven 2020
3e Nationale asduif kleine halve fond jonge duiven KBDB 2017
Prachtprestaties welke velen van ons het luidkeels van de daken zouden schreeuwen, maar zo zijn Norbert en Stefan niet. Nee… de nuchterheid zelve…geen gepoch, geen stoute voorspellingen maar beredeneerd tewerk gaan en zeer goed beseffen dat zulke prestaties niet zomaar uit de lucht komen vallen. Ze houden zich bescheiden en nederig en weerleggen alles met daden en minder met woorden. Alles goed overwogen in de aanpak met vooral veel respect voor de duif. Norbert als dokter in de veeartsenijkunde is respect voor de dieren een rode draad door zijn leven.
Achter al deze unieke prestaties huist er een doordacht plan. Weten waar je als liefhebber naartoe wil en dan al het nodige doen om het vooropgestelde doel te behalen.
Een sterke basis op het kweekhok
Norbert: “Het kweekhok is de steunpilaar van ieder sterk presterende kolonie. Als het hier al verkeerd gaat, mag je topprestaties vergeten. En ook hier moeten de lijnen waarin er gevoetbald gaat worden duidelijk gekalkt worden. Als we nationaal vroege prijzen pakken dan is het meestal bij warm weer en wind op kop. Als je dat weet moet je ook duiven bijhalen die in zulke weersomstandigheden het woord “opgeven” niet in hun woordenboek staan hebben. Gericht investeren en goed naar het bord kijken is zeer belangrijk. Persoonlijk hadden we het geluk dat we bij de opstart van onze kolonie onmiddellijk aan de bron van enkele zeer sterk presterende kolonies konden investeren. Mijn eerste duiven en dan spreek ik van de jaren midden ’80 waren van Gaby Vandenabeele, Gilbert Van Parijs en Norman Norbert & Filip. Toeval bracht me bij deze liefhebbers. Ik studeerde in ’74 af als dierenarts en ondanks ik vooral bezig was met koeien en varkens stond Gilbert Van Parijs hier regelmatig met meststalen van zijn duiven om te onderzoeken. Gilbert woonde hier slechts 500m verder. Gilbert was een goede vriend van Gaby Vandenabeele, toendertijd nog boekhouder en aangezien ik een boekhouder zocht was de link snel gelegd. Kort nadien werd Gilbert hoofdverzorger bij Norbert Norman, de rest is geschiedenis.
Als je met zulke duiven het fundament van uw kolonie kunt gieten, dan zit men al meteen op de goede weg. In 1990 heb ik mijn duivenhok gebouwd en stond ik terug aan de voordeur van Gaby Vandenabeele. Een zoon van “Kleinen” en een zoon van “Wittenbuik” werden mijn pronkstukken en deden me dromen van topprestaties.
Recentelijk waren we zeer succesvol met duiven van Gaston Van de Wouwer (lijn “Kaasboer” – verschillende toppers werden uit deze lijn gekweekt), Marc en Geert Pollin (een dochter van “Provinciaal Poitiers” – werd moeder van 1e Nat. Montauban), Erik Limbourg (uit “Blue Ace” en een halfzus van “Gilbert Junior”, deze werd moeder van 1e Nat. Cahors 2021) , Willem de Bruijn (zoon “Zidane” en deze werd vader van 1e Nat. Angoulème). Al deze duiven hebben een meerwaarde aan mijn basis duiven gebracht. Een basis die toppers zou moeten geven van 200km t.e.m. 750km
Nog even over de kwekers. Mijn kwekers zijn opgedeeld in 3 groepen. Categorie A zijn de beste kwekers en van deze reeks worden de eieren tijdens de winterkweek verlegd onder voedsterkoppels. Categorie B mogen twee rondes kweken waarbij ze hun jongen zelf moeten groot brengen. Categorie C zijn voornamelijk voedsterkoppels. Familiekweek kan, maar geen al te dichte inteelt.
Goede prestatieduiven worden kwekers. Bij het koppelen wordt er weinig naar de pedigree gekeken. Aan compensatiekoppelen wordt er wel gedaan. Er wordt goed x goed gekoppeld. Koppels die reeds goede kweekresultaten hebben gegeven, worden weer bij elkaar gestoken.“
Nationaal kampioen KBDB jonge duiven
Het seizoen 2022 was geen makkelijk seizoen. Zeker voor de jonge duiven was het wekelijks “vechten” tegen hoge temperaturen en kopwind. Niet voor iedereen weggelegd, maar de Ally- duiven voelen zich net in deze weeromstandigheden net dat ietsje sterker.
Het nationaal kampioenschap wordt met 1e en 2e afgegeven duif verspeeld. Er mag gekozen worden uit de provinciale, zonale of nationale uitslagen van 3 van de 4 georganiseerde nationale jonge duivenvluchten. Vader en zoon Ally behaalden de titel met een coëfficiënt van 15,43% en kloppen hiermee liefhebbers De Troy Wim (16,03%) en Piens Bart (22,07%)
Norbert en Stefan vertellen verder: “Alhoewel ons hoofddoel bij het spel van de oude en jaarse duiven ligt, laten we de jonge duiven niet aan hun lot over. Jaarlijks ringen we een 200 jonge duiven welke constant diverse selectienormen moeten doorstaan. Een goede basisgezondheid is super belangrijk en als het daar al verkeerd loopt mag men nooit topconditie verwachten. Een van de belangrijkste “conditie bepalers” is het hok zelf. Ieder hok is anders en als ik iets aan mijn hok wijzig wil dat niet zeggen dat diezelfde wijziging even efficiënt bij uw hok zal zijn. Bijvoorbeeld bij ons was het plaatsen van volières voor de vlieghokken een ware zegen. Zeker tijdens de warme zomermaanden. Onze hokken zijn zuid-oost gericht en gebouwd in Ytonblokken met spouwmuur wat een constante temperatuur garandeert. Alle vlieghokken hebben bonenstro als vloerbedekking. Dit bonenstro wordt iedere 6 weken ververst.
Systeem jonge duiven
Vanaf eind februari tot en met 20 juni worden de jonge duiven verduisterd, dit vanaf 18u30 tem 8u ’s morgens. Eens de verduistering opgeheven worden ze niet meer bijgelicht.
Wanneer de jongen 4 weken oud zijn worden ze gevaccineerd met Paramyxo/Rota, dit wordt 3 weken later herhaald. Eens de jongen 3 maanden oud is er een vacinatie Paramyxo/Pokken en nadien volgt er nog een Parathyfus vaccinatie (zonder voorafgaande medicijnen behandeling). Conclusie van dit vele gericht vaccineren is dat de jonge duiven gezonder blijven. Zo is er van de gekende “adeno – jonge duivenziekte” bijna geen sprake meer.
Eens de vaccinatie planning afgewerkt wordt de opleermand vanonder het stof gehaald en in een 12-tal stappen gaat het richting 30km. Nadien gaat het met de club naar vitesse, halve fond en nationale vluchten. Belangrijk te weten is dat vooral de jonge duivinnen op de nationale vluchten gespeeld worden. Met de jonge duivers wordt er meer “gereserveerd” gespeeld waarbij we hun toekomst als weduwnaar steeds in het achterhoofd houden. We willen onze jonge duivers voldoende ervaring laten opdoen, maar ze mogen zeker niet in het rood gaan want dat wreekt zich gegarandeerd in hun latere carrière als weduwnaar.
Qua voeding wordt er gekozen voor de “Plusmengeling” van Versele-Laga. Het zijn granen met geëxtrudeerde korrels (mineralen + aminozuren) of een compleet menu.
De jonge duiven vliegen afwisselend een snelheid en een halve fond/nationale vlucht. Bij thuiskomst op zaterdag en ook op zondag wordt een licht verteerbare mengeling gevoederd met dierlijk eiwit (yoghurt) en korrels (eiproducten, P40, Nutripower). Op maandag wordt het een eiwitarme voeding (Gerry Plus). Op dinsdag wordt het 50% Gerry Plus + 50% Superdieet. Op woensdag is het dan energierijke mengeling afhankelijk van het programma en de weervoorspelling. Op donderdag, inkorvingsdag, wordt het dan 100% energierijke mengeling. Soms gaat er wat olie over het voeder + “All in one”-poeder of Variamix (Gerard Koopman).
Tijdens het seizoen worden de vliegduiven op zeer regelmatige basis gecontroleerd. Indien er bij de jonge duiven een tricho besmetting geconstateerd wordt, dan wordt de gehele groep behandeld met Tricho Plus (dubbele dosis). Van kopziekten hebben onze jonge duiven bijna geen last. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het goede hokklimaat en mocht er een jonge duif zich na enkele dagen “on the road” terug melden dan wordt deze even afzonderlijk gezet en gedurende 3 dagen individueel behandeld zodat hij volledig ziekte vrij terug op het hok kan.
Enkele toppers van Norbert en Stefan
Een verademing om bij spelers als de familie Ally op bezoek te gaan. Geen protserig gedoe, maar bewijzen met resultaten. Een sterk kweekhok, een ijzersterke basis waar nu en dan scheut vers bloed wordt aan toegevoegd. Een goed uitgekiende verzorging en weinig aan het toeval overlaten. Ongetwijfeld staan ze in 2023 terug vooraan op de tabellen.
Proficiat vanwege het Herbotsteam !
Stefan Mertens/Geert Dhaenens