Meer nieuws

Annemie Vanhee (Wervik) 1e Nationale asduif KBDB ½ Fond jonge duiven - 1e Nat. Tulle '22 - snelste 16.605d.

10 Dec 2022

Wervik: De naam “Vanhee” klinkt als een klok in de internationale duivenwereld. Grootvader Gerard Vanhee startte als 15-jarige kerel in 1925 met de duivensport. Gerard was een man met ambitie en bezat de ongekende drang om super duiven aan te kopen. Als hij er eentje wist zitten, stond hij binnen de kortste keren aan de voordeur van de desbetreffende liefhebber en was slechts tevreden als de “crack” in zijn duivenmand zat. Zijn zoektocht naar superieure duiven was, in die tijd, zelden gezien want dankzij de kruising van deze superieure duiven kweekte Gerard  bij manier van spreken zijn “eigen stam”, lees “ras” dat, vanaf de jaren ’60 tem begin jaren ’90 overheersend was op de fondvluchten en de Belgische duivensport overklaste.  Toen zoon Michel zich eind der zeventiger, begin der tachtiger jaren meer en meer met de duivensport ging inlaten, en op het hok zowaar de fakkel van vader Gerard overnam, wijzigde hij niet alleen de aanpak qua verzorging maar ook het kweekstrategie van de Vanhee-ploeg werd herschreven. Vader Gerard was voorstander om “te kruisen”, maar Michel vond het zonde dat de superieure eigenschappen van de gecreëerde basislijnen zoals “Motta”, “IJzeren”, “Remi”, “Patrick”, “Monsieur”, “Bambino”, “Atoom”, “Dromer” enz… zomaar via kruisingen zouden verloren gaan. Daarom trachtte hij de dominante eigenschappen van deze kweeklijnen via nauwe inteelt vast te leggen en deze in zijn stam te verankeren. Wanneer zo’n inteeltproduct dan aan de gestelde uiterlijke eisen voldeed, kreeg hijzij meestal meteen een bak op het kweekhok aangewezen. Hier werd hij/zij dan gekoppeld aan een ‘inteeltproduct’ uit een andere kweeklijn, ofwel gekoppeld aan een niet verwante duif van toporigine. 
Michel gebruikte dus “nauwe inteelt” om daarna mee “te kruisen”. Zo ontstond dan ook het superieure Vanhee-ras waartegen op fond en grote fond in die periode quasi niet meer te spelen viel. Nationale overwinningen, Nationale titels en asduiven, Olympiadeduiven… bijna onvoorstelbaar hoe de Vanheeduif in die periode tekeer ging. Een ware suprematie op nationaal en zelfs internationaal vlak. Een suprematie welke stand hield tot ruim midden jaren negentig. 

21 x 1e Nationaal
2 x 1e Internationaal 
16x 2e Nationaal
4x Nationaal Kampioen Fond KBDB
2x Algemeen Kampioen van België  KBDB
Tal van Olympiade duiven

Maar het noodlot sloeg toe toen zowel grootvader Gerard en vader Michel in 1998 binnen een tijdsspanne van enkele weken kwamen te overlijden. Michel overleed in een auto ongeval op slechts enkele honderden meters van zijn woonst. Een harde slag voor de familie Vanhee maar dochter Annemie besloot om dit levenswerk niet verloren te laten gaan en om de fakkel van vader en grootvader over te nemen zodat de naam Vanhee niet uit de internationale duivensport verdween en zodat ook de zaken in de gekende Vanhee bijproducten konden voortgezet worden. Alvorens de Vanhee-duiven (in 1999) in hun totaliteit onder de verkoopshamer kwamen, kon Annemie uit alle toppers nog een rondje late jongen kweken. Deze late ronde diende als basis voor haar eigen stamopbouw, kwestie van dit edele erfgoed vast te leggen in haar eigen opbouw van een nieuwe kolonie.  Zo bekwam ze nog afstammelingen uit de allerbeste toplijnen zoals de ‘Atoom’ (winnaar 1° Nat Limoges), ‘Motta’ (topvlieger en super kweker), ‘Patrick’ (Gouden Medaille Olympiade Katowice), ‘Napoleon’ (1° Internat Narbonne)en de oude‘Janssen’-lijn (lijn ‘Tobias’: 2° Nat La Souterraine). 
Ondertussen werden deze eigen aloude stamlijnen aangevuld met duiven van Roger Florizoone-origine (o.a. de ‘Freddy-lijn’, waarin het Vanhee-bloed zo rijkelijk stroomt),   De Rauw- Sablon (Kleinzoon “Freddy” – inteelt “Freddy”),  , Xavier & Raoul Verstraete (Zoon “Xtra” 1e Nationaal Cahors 2008 en duivin uit provinciale asduif 2011 “Magic Ace”),  Stefan Steenbergen (Zoon “Iron Man” & "Raketje) , samenkweek met Chris Hebberecht en last but not least de succesvolle inbreng van Gino Clicque duiven (zoon “Red Filip” )

Annemie zocht en vond ondertussen haar weg in de duivensport en  bewees dat er echt duivenbloed door haar aderen vloeit. De eigenlijke start kwam er pas in het jaar 2001 met de jonge duiven en nu een goede 20-jaar later behoort ze tot de allerbeste liefhebbers van België. Zeker afgelopen seizoen kende ze een top seizoen met als hoogtepunten 1e Nationaal Tulle tegen 6.842 jaarse (tevens snelste van 16.605d.) en 1e Nationale asduif KBDB ½ Fond ’22. 

“Super Ace Gerard” B22-309116 – 1e Nationale asduif KBDB ½ Fond jonge duiven ‘22

Een nationale asduif titel KBDB winnen, wie droomt er niet van. Wel deze droom werd afgelopen seizoen werkelijkheid voor Annemie. Ondanks haar kolonie opgebouwd is om op de fond en grote fond te schitteren haalt ze de nationale asduif titel met een jonge duiver op de kleine halve fond. Het is blauwe duiver “Super Ace Gerard” (B22-3091116) die met de nodige 4 beste uitslagen op de halve fond de beste jonge halve fond vlieger van heel België is. Hij schitterde met:

3e Fontenay 2.992d. (1e club 384d.)
3e Fontenay 1.579d.
5e Fontenay 2.592d. (1e club 384d.)
12e Orleans 2.366d. (1st club 645d.)

“Super Ace Gerard” is geboren uit 

“Super Ace Raketje Atoom” (B16-3106042) x “Magic Bambino” (B16-3106052)

. Dit koppel zijn ook de grootouders van “Magic Princess Bambino”, winnaar van 1e Prov. asduif en 6e Nat. asduif KBDB ’21 grote halve fond.

Annemie kweekt jaarlijks 130 jongen gekweekt uit kwekers en vliegers. Ze worden verduisterd van eind februari tot 15 juni en nadien worden ze niet meer bijgelicht. In een zestal etappes worden de jongen opgeleerd tot 55 km en dan gaan ze de mand in voor Arras. 
Geen schuifdeur systeem voor de jonge duiven te Wervik. Nee, alle jongen blijven samen en kunnen in de loop van het seizoen met een nestje komen. Er komen motivatiebakjes op het hok en de jongen zitten op bonenstro. Bij de inkorving worden de jongen gewoon van het hok genomen en in de mand gezet. Ondanks het spel met oude en jaarse duiven de voorkeur geniet worden de jongen niet aan hun lot overgelaten. Normaal gezien werken ze de eerste 2 nationale vluchten namelijk Bourges en Argenton I af zodat ze als jaarduif met de nodige ervaring aan het seizoen kunnen beginnen. 
Jaarlijks kent Annemie veel verliezen met de jonge duiven. Enerzijds omdat ze dicht bij lossingsplaatsen woont waardoor haar jongen dikwijls mee vliegen met overtrekkende groepen en anderzijds het roofvogelprobleem dat van jaar tot jaar erger wordt. 

“Princess Michelle” 1e Nationaal Tulle – snelste van 16.605 duiven

Een ander hoogtepunt in het seizoen 2022 was het behalen van de nationale zege vanuit Tulle. Voor deze schitterende overwinning zorgde “Michelle Princess” . Zij liet niet enkel de 6.842 jaarse duiven haar staart zien, maar was tevens de snelste van alle 16.605 Tulle vliegers

“Michelle Princess” is een 100% Gino Clicque duivin en geboren uit “Red Filip Junior” B16-3107443 (rechtstreekse zoon van “Red Filip” x “Marriott” ) x “Granddaughter Golden Prince” (B17-3107465)
Dit koppel zijn ook de ouders van de 49e prijs finale Algarve Golden Race, Portugal, Bragança (505 km)

Annemie speelt haar duivinnen in 2 verschillende groepen. Een groep wordt gespeeld op totaal weduwschap en een 2e groep op zuiver weduwschap. De eerste groep bestaat uit 30 koppels en zij worden begin december gekoppeld en mogen een nestje groot brengen. Eens de jongen groot wordt alles gescheiden en breekt er een “rustperiode” aan. Een 2e koppeling staat eind Maart op het programma. Dan wordt er 5 dagen gebroed en worden de duiven opgeleerd. Nadien is het totaal weduwschap een feit. Bij de inkorving gaan de bakken open en er komen schotels op het hok en de partners komen een half uur tot anderhalf uur samen. Bij thuiskomst van een wedstrijd op de fond en de grote fond blijven de partners samen tot de volgende morgen. In het begin worden de duivinnen tijdens de week nog eens weggevoerd. Er is weinig last met onderling paren van de duivinnen omdat de dametjes een zwaar programma vliegen. 
De 2e groep duivinnen bestaat uit 12 eenheden en wordt op zuiver weduwschap gespeeld. Zij worden de eerste maal einde Maart gekoppeld en mogen overbroeden (geen jongen). Samen met de duivinnen van het “totaal weduwschap” worden ze opgeleerd. Deze groep werkt eerst op weduwschap Agen Internationaal af en nadien op nest Narbonne Internationaal

Verzorging

Thuiskomst (zaterdag):
Sportmengeling Van Robaeys + Van-Biergist liquid 17000 + Vanergy 13000 (conditiepoeder) + APF (eiwitten van Brockamp)
DrinkenVan-Elektrolyth 11000+ en Recup Boost 7000
Zondag: 
Duivinnen krijgen “Lady Mix” en de duivers “Relax” beiden van Van Robaeys
Drinken: Vanasept Nature 12500 (voor de luchtwegen) en Recup Boost 7000
Maandag 
50% sportmengeling + 50% zuivering
Vanasept Nature 12500 of Van-Tea liquid 5000 A
Van-Oliemix 10500 en Vanergy 13000+.

dinsdag: 
50% sportmengeling + 50% zuivering
Van-Vitamino 16500 (aminozuren + vitamines)
Van-Oliemix 10500 en Vanergy 13000+.

Woensdag 
100% mengeling “Golden Racing” Clicque 
Van-Teunisbloemolie 13500 en Van-Endurance 15500 op het voeder
Van-Elektrolyth 11000+ (vloeibare elektrolyten) in het drinken

Donderdag (inkorving): 
100% mengeling “Golden Racing” Clicque 
Van-Elektrolyth 11000+

Bij de inkorving worden de duiven met oog- en neusdruppels Van-Ogentroost 4000 gedruppeld. De duiven voor de grote halve fond en kleine halve fond krijgen één Victory Power Pills 3000 + opgestoken en de duiven voor fond en grote fond krijgen twee pillen toegediend.
De duiven krijgen eenmaal per week op woensdag een bad met Vanisanbad 6500, badzout met etherische oliën van eucalyptus.
Medisch wordt er zeer kort op de bal gespeeld want dierenarts Pascal Lanneau komt iedere 14 dagen de duiven onderzoeken. Zijn advies wordt steeds opgevolgd. In 2022 kregen de oude en jaarse duiven midden Mei een 5-daagse behandeling met Soludox en Linco-Spectin. Tegen tricho werden de gekende “gele druppels” wekelijks verstrekt. 

Uitslagen seizoen 2022

28.5 Bourges (415 km)
Lokaal 334 jl : 1, 7, 10, 13, 21, 23, 31, 32, 35, 36... (26/62)
Nat. A1 2574 o : 7, 33, 39, 90, 110, 122, 168, 174, 204, 210, 216, 236, 249, 250... (22/46)
Nat. A1 1369 jl : 5, 17, 22, 28, 43, 49, 63, 66, 69, 70, 73, 91, 104, 106, 116, 125... (26/62) 
Prov. 3696 jl : 84, 183, 199, 221, 270, 291, 324, 329, 345, 349... (29/62)
11.6 Limoges (597 km)
Nat. A1 1418 o : 7, 212, 216, 279, 318
Nat. 17.356 o : 145, 2196, 2244...
28.6 Tulle (584 km)
Reg. 230 jl : 1, 2, 15, 25, 32, 34, 40, 50, 54, 58, 59 (11/23)
Nat. A1 477 jl : 1, 5, 41, 64, 79, 85, 97, 120
Prov. 1458 jl : 1, 13, 149, 204, 255, 269, 309, 386, 402, 420, 421
Nat. 6842 jl : 1, 20, 288, 428, 555, 588, 728, 993, 1059, 1127, 1128, 1611, 1705 (13/23)
2.7 Agen (781 km)
Prov. 1589 o : 4, 229, 288, 390, 425 (5/13)
Nat. 6657 o : 4, 650, 863, 1266, 1371
Nat. 7331 jl : 131, 245, 346, 466, 1092, 1679, 1682 (7/14)
Internat. 16.864 o : 6, 341, 1748, 695,  2779,  1300
Internat. 16.932 jl : 203, 269, 292, 398, 2136, 1464, 1465 (7/14)
9.7 Brive (637 km)
Nat. A1 406 jl : 2, 28, 41, 42, 44, 53, 74, 91, 94, 98 
Prov. 1137 jl : 5, 102, 145, 146, 152, 184, 251, 306, 322, 336, 366
Nat. 5885 jl : 20, 278, 436, 437, 468, 583, 838, 1087, 1155, 1227, 1354
9.7 Fontenay (287 km)
Zone A1 2292 jo : 3, 15, 21, 28, 92, 119, 119, 122, 219, 244, 245, 276, 280, 287... (26/72)
16.7 Orléans (326 km)
Reg. 345 jo : 1, 12, 14, 20, 34, 34, 37, 44, 49, 50, 51, 57, 60, 66, 67, 75... (28/71)
Zone A1 2366 jo : 12, 66, 92, 133, 205, 263, 299, 334, 345, 347, 390... (28/71)
23.7 Fontenay (287 km)
Reg. 384 jo : 1, 2, 10, 15, 16, 17, 18, 19, 2, 22, 27, 27, 29, 34, 36, 41, 43, 43... (43/76)
Zone A1 2592 jo : 5, 6, 18, 38, 44, 45, 56, 57, 58, 59, 75, 110, 110, 118, 135... (48/76)
30.7 Bourges (415 km)
Reg. 492 jo : 1, 7, 9, 12, 16, 20, 22, 23, 31, 32, 33, 38, 46, 50, 51, 52, 58, 90, 99... (32/75)
Nat. A1 1924 jo : 2, 25, 29, 41, 58, 66, 73, 74, 106, 109, 110, 121, 155, 167, 168, 172... (26/75)
Prov. 4705 jo : 5, 72, 82, 82, 112, 162, 192, 208, 215, 307314, 315, 343, 441, 476... (32/75)
Nat. 23.847 jo : 72, 735, 806, 1038, 1391, 1677, 1850, 1951, 2706, 2767, 2780...
6.8 Montoire (370 km)
Zone A1 2704 jo : 7, 43, 62, 113, 141, 155, 170, 172, 174, 207, 237, 240, 240, 245, 246... (45/64)
Prov. 6382 jo : 34, 208, 293, 464, 627, 664, 696, 700, 709, 811, 903, 908, 908, 919... (30/64)
21.8 Argenton (477 km)
Nat A1 2048 jo : 10, 18, 38, 51, 58, 63, 110, 111, 155, 156, 184, 195, 284, 298, 307... 
Prov. 5555 jo : 121, 179, 309, 383, 425453, 702, 705, 838, 839, 954, 999, 1225, 1257...

One Loft Races 2022
1e extra finale Derby del Mediterraneo, Spanje, Merida (557 km)
11e extra finale Derby Brod, Kroatië (482 km)
49e finale Algarve Golden Race, Portugal, Bragança (505 km), met broer Princess Michelle, 1e  Nat. Tulle 2022
40, 46, 72 finale Derby Costa de la Luz, Tarancon (485 km)
6e Belgisch Kampioenschap Spaanse One Loft Races

 

1° national Tulle 6842 yearlings, fastet 16605 pigeons
1° provincial ace KBDB ’22 MD YB
1° national ace KBDB ’22 MD YB (0,77 %)
1° extra final Derby del Mediterraneo, Spain, 557 km
10° provincial ace KBDB ’22 long distance yb
17° provincial ace KBDB ’22 long distance yl
6° champion KBDB ’22 extreme long distance yl (Agen-Narbonne)
3° regional champion long distance  yl ‘22

 

Top 100 national ‘22
1° national Tulle ’22 6842 jaarlingen, snelste 16605 p.
4° national Agen ’22  6657 d./6° international Agen ’22 16684 p.
20° national Tulle ’22 6842 yl
20° national Brive ’22 5885 yl
63° national Libourne ’22 2992 yl
72° national Bourges ’22 23847 yb
92° national Libourne ’22 3317 p.
100° national Libourne ’22 2992 yl

 

In 2021:
1° provincial ace KBDB great middle long distance ’21 yl
1° z national Bourges ‘21
1° z national Châteauroux ‘21
1° z national Argenton ‘21
6° national ace KBDB great middle long distance ’21 yl
2° provincial ace KBDB great middle long distance ’21 old
21° national ace KBDB great middle long distance ’21 old
24° champion KBDB great middle long distance ‘21
1° regional champion long distance yl ‘21

ANNEMIE SELECTEERDEN SPECIAAL VOOR INTERNETVERKOOP PIGEON BIDS EEN UNIEKE GROEP VAN TOPDUIVEN.
WIE WIL INVESTEREN IN DE DUIVEN VAN EEN KOLONIE IN VOLLE EXPANSIE MAG HIER NIET TWIJFELEN

Enkele toppers in de verkoop zijn:

DNA Guarantie

BELANGRIJK !

Waarschijnlijk is dit de allerlaatste kans om een volle broer van "Super Ace Gerard" te kunnen kopen want hun moeder (B16-3106052) heeft afgelopen zomer 2022 niet meer gelegd

Stefan Mertens