Meer nieuws

Annick Goeteyn (Deinze) speelt een gouden kader rond het seizoen 2024

18 Nov 2024
  • 1e nationaal zone Bourges 678d
  • 1e provinciaal Bourges 1.547d
  • 1e interprovinciaal Chateaudun 2.703d
  • 1e interprovinciaal Chateaudun 4.155d
  • 1e en 2e interprovinciaal Fontenay 1.895d
  • 1e interprovinciaal Fontenay 2.948d

 

Met een dergelijk rapport kan je wel thuiskomen. We kozen onze titel dan ook bewust en wanneer je 1e provinciaal, 1e nationaal zone, enkele 1e en 2e interprovinciaal kan winnen dan is een gouden randje op zijn plaats. Het seizoen werd ook bekroond met een waslijst een eerste prijzen. Weinig hokken kunnen dergelijke score voorleggen…en dit is hier in Deinze reeds een aantal jaren het geval.

Een historisch sterk Vandenabeele-fundament

De geschiedenis is ondertussen alom genoegzaam bekend. Hoe bouw je een duivenkolonie die aan de top kan blijven ? Vergelijkbaar met de bouw van een huis. Je kiest de beste materialen en je bouwt dit alles met overleg, steen voor steen, stevig, en je toont je beste stielmanskunst om het af te werken en verder goed te onderhouden. Doe je dit niet op deze wijze, dan is de bouw geen lang leven beschoren.

Zo is ook in het verleden gegaan met de duivenkolonie van Annick. De installaties van hoge kwaliteit, een enorme toewijding en ook feeling voor duiven, en gestart met de beste materialen vanuit de gouden kweekkolonie van Gaby Vandenabeele. Er werd ‘long time ago’ gestart met enkele koppels eieren van het beste wat Gaby onder zijn pannen liggen had. Met een dergelijke lanceerbasis was de raket vrij vlug goed vertrokken. 

Deze gouden kweekader is nog steeds de basis van de ploeg en is hier en daar aangevuld met een scheutje ander bloed dat blijkbaar heel goed past bij deze basis (en we vinden namen terug als Liliane Demely, Joël Verschoot, José & Stijn Van Laere, Chris Debacker, en nog enkele kampioenen die op één of andere wijze hun bijdrage leveren aan de opbouw van de kweek- en vliegploeg in Deinze). De versterking van de basislijn werd steeds zorgvuldig gezocht en worden selectief ingebracht, zonder de gouden kweekader te beschadigen. Verstandige aanpak die rendeert !

Organisatie, discipline, toewijding…

…zijn hier geen holle slogans. Dag in dag uit, jaar in jaar uit, 24 op 7, is de toewijding top. Het kan niet anders dan dat Annick heel graag met de duiven in de weer is en met de duiven speelt.  Weinig tot niets wordt aan het toeval overgelaten om altijd paraat te zijn. Het is een systeem van uitsluiten van variabelen. Hoe meer je uitsluit als sluipgevaar, hoe kleiner de kans dat er nog fouten worden gemaakt. En dat lukt ! Geen evidentie, maar toewijding en discipline staan in vette letters boven de hokken gedrukt.  En zo breng je wekelijks een ploeg in gezonde conditie aan de startlijn.
En als we over een ploeg spreken dan bestaat deze uit 72 vliegduiven waar het seizoen 2024 werd met gestart, 15 oude vliegduiven en 57 jaarse duiven. De laatste jaren is bijzonder veel focus gelegd op het versterken van het kweekhok. Na de verkoop van alle basisduiven in 2017 werden jaarlijks alle beste vliegduiven op jonge leeftijd verhuisd naar het kweekhok om de kweekbasis zo vlug mogelijk terug te verbreden. Een heropbouw zonder dat dit veel is opgevallen in mindere resultaten. Je moet het maar doen !

Een doorzichtig spelsysteem om fouten te vermijden

De 72 vliegduiven zijn opgedeeld in 35 duivers en 37 duivinnen. De wedstrijden die in hoofdzaak worden gespeeld is snelheid, halve fond, zware halve fond en enkele dagfondvluchten. Het valt ook hier op dat de duivinnen een betere score halen dan de duivers. Ze kunnen wekelijks de korf in, herstellen vlugger, zijn gemakkelijker te motiveren…veel redenen die worden opgesomd en aangehaald om dit te staven..maar de echte geheimen weet niemand..maar ze doen het wel.
Zowel duivers als duivinnen worden op klassiek weduwschap gespeeld. De duivinnen worden half januari en duivers einde januari gekoppeld en kweken voor het seizoen. Niet al te vroeg, maar op voldoende tijd om ze zeer bakvast te maken en de territoriumdrift op te voeren.
Het spel op weduwschap is de rode draad door het seizoen. Enkel een 6-tal duivinnen die in de evolutie van het seizoen het weduwschap beu waren werden tussen de jonge duiven op nest gespeeld. Noteer dat de duivinnen die op weduwschap gespeeld zijn geweest maar liefst 18 keer werden ingekorfd en zeer sterke resultaten hebben neergezet over het ganse seizoen.
De duiven trainen éénmaal daags en door het strakke vliegritme blijven ze zo voldoende op niveau om voor de top mee te strijden.
Alle duiven krijgen het AIDI-gamma als voer. Een aantal jaren wordt dit nu gevolgd als voedingslijn tot grote voldoening. Het is gemakkelijk hanteerbaar en de resultaten zij top.
Medisch is er een tweewekelijkse controle bij veearts Piet Blancke. Een controle die voor 99 % preventief is en enkel ingrepen vergt bij het vaststellen van eventuele bedreigingen van de gezondheid en/of conditie. De ploeg oude duiven wordt enkel gevaccineerd tegen paramyxo, de jonge duiven tweemaal paramyxo-rota, paratyfus en dan finaal nog enting met pokkenvaccin (borsteltje).
De ploeg jonge duiven (150 tal) spruit voort uit de kweekduiven en ook uit de vliegduiven. In het verleden werden de jonge duiven op de schuifdeur gespeeld, maar deze episode is voorbij. Omwille van de intensiteit van de verschillende ploegen die aan het trainen moesten was er quasi geen voldoende tijd om dit alles rond te krijgen. Daardoor werd sedert 2021 beslist om de jonge duiven samen te laten en ze op natuurlijke wijze te spelen (gepaard, ongepaard, in nestpositie…). Dit tot grote voldoening. Er is in de resultaten geen verschil te merken en de keuze was vlug gemaakt.
Naast de dagelijkse training wordt tussendoor niet meer met de jaarse en oude duiven op trainingritten gegaan. Na de opleervluchten is het ritme intens genoeg om geen tussenvluchten te behoeven. Iedereen gaat quasi wekelijks de korf in en dan is het trainen aan huis reeds voldoende.
Bij de jonge duiven is dit anders. Door niet meer op weduwschap met de jonge duiven te spelen valt het trainingsritme in de nestposities naar beneden en wordt en tussendoor nog aan korte trainingsvluchtjes gedaan. Mochten deze inspanningen niet worden geleverd dan is het trainingsritme té beperkt en zouden de resultaten niet zijn wat ze nu zijn.

Enkele pleiade aan topvliegers in  2024 

Wees niet verrast als je in de pedigrees van de duiven die top scoren geregeld namen terugvind als Orlando, Orlandor, Gabor, Lieske, New Lieske, Tsaby, G-Power, Kim en Nicofelia’s of zoiets…dit zijn de mooi vervlochten basisduiven waarover het reeds hadden in het begin van deze reportage. In een soort van verwijderde inteelt worden ze in dezelfde bloedlijnen gehouden en nu en dan aangevuld met een beperkte kruising.
Er waren er diverse die het mooie weer maakten in 2024 (en de seizoenen ervoor). Teveel om op te sommen.

BE22-4131131 Son Lucky 7

 is een topduiver die naast 1e prijzen schittert in regelmatigheid in kopprijzen. Zijn roots zijn Milano (Orlanda x dochter Mister Unique Hok Liliane Demely) gekoppeld aan Lucky 7 of terug de lijn Orlando, Tsaby, Kim Nicofelia   

BE-4065034 Granddaughter Full Power is een topduivin met zege’s op Fontenay en een resem kopprijzen. Hier terug de oude lijnen als Full Power, Orlandina gekoppeld aan Blue Betsy en dan gaan we terug naar Gabor en Beauty Bond van Vandenabeele

BE23-4065046 Kimmie vliegt 1e Chateaudun en vult dit lijstje aan met niets dan topprijzen. Ze is een dochter uit de lijnen Son Kim (Tsaby x Wilma van Chris Debacker) x G-Power (Tsaby, Orlando, Nicofelia). 

BE23-4065067 Beauty Soulmate is een prachtige duivin die o.a.1e Chateauroux vloog en die in haar stamboom een kruising van Milano x Mr Unique heeft gekoppeld aan Soulmate (Tauber, Orlina, Orlando, Nicofelia). 

BE23-4065069 Nikita vloog o.a. 1e nationaal Zone Bourges en is een kweekproduct uit Armando-Contador (Joël Verschoot) x Nina (Ronaldo, Nina…). Werkelijk een duivin met een schitterend palmares ! 

BE23-4065103 Leo is met zijn 1e interprov Fontenay misschien wel het buitenbeentje in de rij. Een duif van Demeulemeester-Depoorter die het subliem doet bij Annick. Zijn vader is een rechtstreekse José en Stijn Van Laere-duiver en zijn moeder is dan een duivin van de hokken van Demeulemeester-Depoorter. Een superduiver ! 

BE23-4065119 Nathalie vloog o.a 1e provinciaal Chateaudun etc…. Haar vader vader is Remco (een Demeulemeester-Depoortere duif, met de eigen soort Goeteyn erin verweven) x als moeder een duivin van José en Stijn Van Laere. De eigen soort met een vleugje snelheidsbloed in leidt ook hier tot toppers

BE23-4065133 Orlanda is een duivin die schittert in regelmaat. 1e prijs Arras maar kop tot Chateauroux. Op alle afstanden is ze paraat. Haar vader is Joël (en komt rechtstreeks van het hok van Joël Verschoot) gekoppeld aan Fedeline die een dochter is van Orlando x Nicofelia (of de basis van de stam)

BE24-4033084 Little Lucky is een jonge duivin die 1e prijs interprovinciaal Fontenay op ‘hare cahier’ mocht schrijven. Ze is een dochter van Kleinzoon Mr Unique met de eigen soort x de lijn Full Power – G-Power – Orlando- Tsaby. Met zoiets is de toekomst verzekerd ! 

En om het plaatje nog meer volledig te maken hierna een kort overzicht van de prestaties in 2023 met de prijzen top 100 nationaal en nationaal Zone. Terug een bewijs dat er zeer constante lijn in de prestaties van deze duiven zit. 

 

Het zou ook heel verwonderlijk zijn mocht dit plots een andere richting uitgaan, want de stam is zeer voorzichtig en verstandig opgebouwd, de kwaliteit is er zeker niet op achteruitgegaan, de beste vliegduiven gaan naar het kweekhok en de omkadering (lees : verzorging en toewijding, inzet..) is onverminderd voortgezet. Dan is de garantie vrij groot dat de resultaten constant zijn en, zoals hier het geval is, nog crescendo gaan.

 

Een ongelooflijke weelde aan diverse duiven die bijna met de vingers in de neus overwinningen behalen en allemaal ontsproten zijn uit die sterke kweekboom die aanwezig is bij Annick in Deinze.

 

De lat ligt hoog voor volgend seizoen, maar alle signalen zijn aanwezig dat er terug vlot zal over gesprongen worden !

 

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

2023 Top 100 Nationaal & Nationaal Zone

1-4-14-30-31-92 Nationaal Z. Argenton 2442 p.
1-2-5-27 Nationaal Z.Chateauroux  1730 p.
2e Nationaal Z. Chateauroux    209 p.
4-35 Nationaal Argenton  15210 p. 
5-6-12 Nationaal Z. Argenton  314 p.
8e Nationaal Chateauroux     2331 p.
13e Nationaal Z. Tulle    1405 p.
15-97 Nationaal Z. Chateauroux  823 p.
30-36-46 Nationaal Z. Bourges   914 p. 
30-97 Nationaal Z. Argenton   2376  p. 
44-58 Nationaal Z. Bourges 3309p.
50-100 Nationaal Z. Libourne 1286 p.
54e Nationaal  Tulle  4982 p.
61e Nationaal Z. Chateauroux  2386 p.
63e Nationaal Z. Bourges 3187p.
80e  Nationaal  Libourne 3880 p.
84e Nationaal Z. Souillac 1473  p.
88e  Nationaal Argenton  14174 p. 

 

 

 

Op dit ogenblik biedt Annick op internet verkoop Pigeon Bids een schitterende groep 2024- duiven aan 

Deze internetverkoop eindigt 20 November om 15u.