Meer nieuws

Bart Piens (Gavere) 1e Provinciale asduif KBDB Fond jonge duiven OVL ‘22 3e Nationaal kampioen KBDB Fond jonge duiven

03 Jun 2023

We gaan nog eens snel terug naar het seizoen 2022. Een van de liefhebbers die toen een super seizoen met zijn jonge duiven gedraaid heeft is Bart Piens uit het Oost-Vlaamse Gavere. Bart is nog maar een 2-tal seizoenen bezig op zijn nieuwe adres maar heeft wel de ervaring, toen hij vroeger succesvol met zijn vader Marnick samen speelde, meegenomen om onmiddellijk een blitzstart te nemen. Beroepsmatig is Bart zelfstandig schilder wat resulteert in vele onregelmatige werkuren, alles behalve ideaal om de duivensport te beoefenen maar gelukkig kan Bart op de dagelijkse hulp van Marnic Volkaert en zijn papa rekenen. Zonder hen was er geen sprake van duivensport ten huize Piens en langs deze weg wil hij hen beiden nogmaals van harte danken. 

Ieder zijn taak

De 19 kweekkoppels en de 19 weduwnaars (10 jaarse en 9 oude) werden op 20/01 gekoppeld en brachten allen een ronde jongen groot. Een van de hoofredenen waarom er zo laat gekoppeld wordt is om minder last te hebben van de aanvallen van de roofvogel. “Vooral voor de 2e ronde, die dan nog veel later in het jaar de omgeving verkent, is dat dag en nacht verschil” weet Bart te vertellen “ik woon hier vlak bij een militair domein en ik heb de indruk dat er daar een sperwer met een hele goede appetijt zit. Dit voorjaar alleen al ben ik 21 jonge duiven aan hem verloren. Het is echt niet te doen. Wanneer we jongen buiten laten moet er altijd iemand van ons in de buurt zijn, en dan nog duikt hij er met de regelmaat van de klok tussen. Het is iets dat wij als duivenliefhebber moeten ondergaan. Ook onze weduwnaars moeten we in het voorjaar met de nodige voorzichtigheid los laten. Vliegen of binnen…want de sperwer zit op de loer.

Qua verzorging heeft ieder van ons zijn eigen taak. ’S Morgens, vooraleer ik naar het werk vertrek, verzorg ik de kweekduiven en de weduwnaars. De weduwnaars vliegen bij de start van het seizoen enkel ’s avonds. Vanaf Limoges (begin juni) mogen ze ook ’s morgens trainen. Ik laat ze dan los en mijn papa roept ze dan binnen omdat ik dan al vertrokken ben en hij neemt dan de verzorging verder over. Rond 13u30/14u komt Marnic de oprit opgereden en laat hij de jonge duiven uit. Hij blijft erbij tot alles weer binnen is en verzorgt die jonge bende tot in de puntjes. 
Wanneer ik ’s avonds thuis kom dan bekommer ik me terug om de weduwnaars en zo heeft alles op tijd en met de nodige zorg zijn natje en droogje gehad.”

Jonge duiven

Aangezien we later kweken hebben we enkel de 1e ronde om mee te spelen. De 2e ronde wordt wat als een reserve ronde aanzien en wanneer ze op het einde van het seizoen een 4-tal snelheidsvluchten en eventueel een halve fond vlucht gevlogen hebben zijn we zeer tevreden. 
De jongen van de 1e ronde wordt duchtiger op de rooster gelegd waarbij de duivers snelheid en halve fond vliegen en de duivinnen hun kunnen op de nationaals mogen tonen. 

Om de jongen gezond te houden zijn we voorstander van een strak vaccinatie plan. Na 6 weken worden de jongen geënt tegen Rota/Herpes, 14 later staat Paramyxo/Pokken op het programma om dan nog eens 14 dagen later opnieuw met Rota/Herpes te vaccineren. Dan wordt er wat rust gegund maar vooraleer ze de eerste maal de binnenzijde van een mand zien worden ze ook nog tegen parathyfus geënt. 

Eens eind Mei gaan ze in een 10-tal stappen naar 30km. Nadien gaan ze de mand in voor Niergnies (80km), Massemy (128km), Pont (200km), 2 x Ecouen (230km) en dan halve fond. Vorig seizoen was dat onmiddellijk richting Orleans omdat toen de provinciale vlucht op het programma stond. 

Voeding en bijproducten

Eens half Juli worden de geslachten gescheiden en wordt het systeem van de schuifdeur gevolgd. Concreet betekent dit dat ze voor de inkorving 1u samen komen en bij thuiskomst totdat de duivers ingekorfd worden voor Noyon. De dag nadien komen ze dan nog eens kort samen. 
Alle duiven, ook de kwekers, krijgen iedere dag een scheut Daflor in de drinkpot. 
Tijdens het seizoen wordt er als volgt gehandeld:
Zaterdag (thuiskomst): een lichte eiwitarme mengeling + electrolyten Van Robaeys in het water
Zondag: lichte mengeling + yellow drops. + electrolyten Van Robaeys in het water
Maandag: lichte mengeling + eventueel olie + biergist 
Dinsdag: voormiddag: lichte mengeling + Daflor HE 
Dinsdag namiddag: 50% lichte mengeling + 50% vluchtmengeling (mix van nr 39 en nr 187 van Van Robaeys) + Daflor HE
Woensdag: vluchtmengeling (mix van nr 39 en nr 187 van Van Robaeys) + Belgasol in het drinken
Donderdag: vluchtmengeling + snoep + pindanoten en Belgasol in het drinken

Op medisch vlak worden voor de start van het seizoen de duiven vrij gezet van tricho en dan wekelijks behandeld met de gekende gele druppels. Tegen ornithose wordt er bijna niet behandeld. Verleden seizoen werden de jonge duiven voor de eerste nationale vlucht vanuit Bourges gedurende 5 dagen behandeld met Soludox en kregen ze op de dag van de inkorving een Clinagel druppel toegediend. 

KBDB

De doelstelling van Bart is om een mooie fondploeg op poten te zetten. Hiervoor heeft hij dan ook gericht geïnvesteerd en haalde duiven bij o.a. Frederick Everaert, Youri Deblanc, Thienpont-Van Laecke en Johan Gallet. Deze worden met zijn “oude soort” (teruggaand naar zijn 8e nationale asduif KBDB Fond “Robbe”) gekruist.

Ondanks zijn drukke beroepsbezigheden en ondanks het runnen van een eigen kolonie maakt Bart alle nodige tijd vrij om zich in te zetten in het provinciale bestuur KBDB Oost-Vlaanderen waar hij op de stoel van ondervoorzitter mag zitten. Samen met het provinciale bestuur wordt alle het nodige gedaan om aan de wensen en vragen van de Oost-Vlaamse liefhebbers te beantwoorden. Geen makkelijke opdracht en een functie waar er soms met meer kritiek dan lof gezwaaid wordt. Maar ook hier doet Bart alle het nodige om iedereen tevreden te stellen en te laten genieten van de mooie hobby die de duivensport toch is. 

Vanwege het hele Herbots team nog heel veel succes gewenst

Stefan Mertens