Meer nieuws

Bij Niels Broeckx, Oud-Turnhout, houden zich klaar.

20 Apr 2020

De familie Broeckx, Jan&Marleen en zoon Niels, zitten net zoals iedereen in hun kot, maar op zo’n kot zou ik het ook wel kunnen keren. Ze hebben nu veel tijd om hun duifjes te verzorgen en doen dit dan ook met veel overgave in afwachting tot het seizoen zal beginnen. Niet te veel, niet te weinig, maar proberen om een goed evenwicht te vinden om de duiven gezond en in vorm te houden.

Er zitten voor het seizoen 2020 15 jaarling doffers voor de snelheid (Quièvrain), 65 jaarling duivinnen voor de vluchten van 500-600km, 22 oude duivinnen voor dezelfde vluchten (500-600km) en dan nog 14 oude duivinnen voor de +650km vluchten (tot 750km) klaar. Ook een 300-tal jonge duiven groeien mooi uit op de hokken in Oud-Turnhout om er nog tegen aan te kunnen gaan.

De duivinnen zijn gekoppeld rond 20 maart tegen hun thuisblijvende partner. Ze krijgen momenteel kweekmengeling van Beyers omdat ze op jongen komen. Deze periode trainen ze 4x per week aan huis verplicht een uur, niet met een vlag maar Jan en Marleen werken die periode veel rond het hok zodat ze niet zo snel naar beneden komen of gooien af en toe eens een zak ofzo op de grond waar ze toch een beetje bang van hebben. De jaarling doffers zijn gekoppeld rond 15 april ook tegen hun thuisblijvende partner en worden ook gevoederd met de kweekmengeling van Beyers voor dezelfde redenen. Zij trainen wel elke dag gedurende niet zo lang, ongeveer 20 minuten, in het begin van het jaar trainden ze langer maar nu niet meer en Jan forceert ze nu ook niet. De jonge duiven trainen in 4 groepen, 3 groepen trainen zeer goed, ongeveer 1,5u. Er is 1 groep die de laatste tijd niet zo goed trainde, ongeveer een half uur. Jan weet echt niet waarom maar ondertussen is het de laatste dagen al terug aan het beteren en blijven ook langer in de lucht. Tijdens deze periode doet Jan ook al een eerste selectie tussen de jonge duiven, duiven die hem niet aanstaan, niet goed meetrainen,…worden er al tussen uit gehaald. De jongen krijgen geen kweekmengeling maar een combinatie van de Vandenabeele mix en Youngsters van Beyers (50/50).

Alles word momenteel verduisterd vanaf 16u30 ’s avonds tot 08u00 ’s ochtends buiten de jonge doffers, deze laatsten worden verduisterd tot 07u00 ’s ochtends omdat die eerst moeten trainen. Als ze later starten met het trainen is de dag te kort om alle groepen hun trainingen te laten doen. Deze ochtend groep traint momenteel het beste, ze zijn zeker een uur tot een en een kwartier weg zonder ze maar 1 keer rond het hok te zien.

Qua ziektes hebben alle jongen wat last gehad van adeno, 6 weken geleden (half maart). Jan heeft ze behandeld met Dokamox en nu zijn ze er volledig vanaf. Normaal was Jan niet van plan om ze te enten tegen het Rota virus maar omdat ze adeno hebben gehad raadde dierenarts Raf Herbots toch aan om dit te doen. Heel het hok blaakt momenteel van gezondheid 

Wat het opleren betreft zitten we met de jongen nog steeds op schema, ze trainen goed aan huis en van zodra het mag zullen we ze in stappen gaan opleren. Normaal startten ze hier met het opleren begin april maar er is eigenlijk geen haast bij en het mag momenteel toch nog niet.

Met de jaarlingen en de oude duiven is het de bedoeling deze op te leren op jongen van zodra het toegelaten is. Andere jaren worden de duivinnen niet gekoppeld voor einde april en worden ze vanaf Noyon 4 dagen gekoppeld maar laten ze geen eieren leggen. Dit jaar hebben we ons systeem aangepast aan de huidige situatie en komen nu dus wel op eieren en zelfs op jongen. Ze mogen de jongen grootbrengen om rustig te blijven. Dit zal ongeveer tot einde mei zijn (20 – 25 mei) en daarna zullen we wel zien wat het geeft en of we ons systeem nog wat moeten gaan aanpassen of niet.