Meer nieuws

Borgmans Gebroeders…het levenswerk van “De Klak”/Janssen”

18 Sep 2022

Reusel: De Rotingstraat nr 5 te Reusel…daar hebben we een afspraak met tachtigers Janus en Herman Borgmans. Janus en Herman spelen al heel in leven in combinatie en in de loop der jaren hebben ze een unieke erelijst bij elkaar “gevlogen”. Een erelijst die ze vooral aan de duiven van de beroemde “De Klak” duiven. “De Klak” (Jos Van Limpt) woonde in hetzelfde dorp en was getrouwd met de tante van Janus en Herman. Herman vertelt: “Onze eerste duiven kwamen in feite van Fons Hulsenmans (Arendonk) maar sinds 1956 werd er enkel en alleen maar geïnvesteerd in de “Klak duiven”. Het leven van Jos de Klak stond in het teken van de duivensport. Bij alles wat er in huize Van Limpt passeerde werd eerst gekeken of de duiven er onder zouden lijden. Want de filosofie van Jos was: als je, ongeacht in welke sport, je niet voor de volle honderd procent inzet dan zul je nooit de top bereiken. Jos van Limpt-de Klak kreeg de duivensport met de paplepel ingegeven. Hij kreeg niet alleen de liefde voor de sport maar ook zijn bijnaam ‘De Klak’ van zijn vader. Toen vader Van Limpt tijdens een malse regenbui met een grote klak (Belgische uitdrukking voor ‘pet’) op het kleine hoofdje werd gezien, was zijn bijnaam geboren. Nadat vader Van Limpt in 1943 kwam te overlijden ging zijn bijnaam vrijwel automatisch over op zijn zoon Jos.
Vader Van Limpt was voor de Tweede Wereldoorlog al een kampioen waar met ontzag over gesproken werd. Hij speelde in die tijd als één van de eersten met het soort van de Gebroeders Janssen uit het naburige Arendonk. Jos’ vader zat als sigarenmaker op de fabriek waar hij werkte, naast Arjaan Janssen en geraakte zodoende aan het beste van het beste.
 

Omdat het houden van postduiven in de Tweede Wereldoorlog verboden was, moest Jos na de Wereldbrand helemaal opnieuw beginnen. Op aandrang van moeder Van Limpt klopte Jos aan bij de beroemde broers in Arendonk. Tenslotte was zijn vader er ook altijd correct geholpen en had hij grote successen met de duiven van de mannekes gehad. Nadien heeft Jos de Klak nooit andere duiven willen hebben dan die van de Janssens. Niet omdat andere duiven niet goed waren maar ze waren zeker niet beter. De midfondvluchten waren zijn leven lang Jos zijn passie, andere vluchten interesseerden hem minder. Hij creëerde er een stam duiven voor die op de middenafstanden onnavolgbaar was maar die daarnaast snel genoeg was voor het korte werk en taai genoeg voor de dagfond. Het parool van De Klak was: werken met een goede stam, verwijderde inteelt, veel spelen en streng selecteren. Daardoor kan het gebeuren dat wie de stamboom van een willekeurige, hedendaagse Klakduif uitpluist, stuit op de crack’s van weleer zoals de ‘881 van ‘47’, de ’43-duif uit het Jong Koppel’, ‘Vechter x Witpenneke’ of de ‘613’!

De Dikke duif NL64-1205046

De stamopbouw van de Gebroeders Borgmans begon met een duif die zij kweekten uit twee rechtstreekse duiven van hun oom Jos van Limpt-de Klak. Deze H64-1205046 werd al snel omgedoopt tot de ‘DIKKE DUIF’. Dit moedertje was, als ze op eitjes zat, ongenaakbaar en won zo al eens de 2e prijs in de fondclub Zuiderkempen vanuit Chateauroux (565 km). Zij won bij die gelegenheid ondermeer de autoprijs.
Haar zoon, ‘DE BALLON’ (H69-243347), vloog zowel op de vitesse als de fond kopprijzen. In 1975 vloog hij op 6 jarige leeftijd nog de 8e Moulins, 2e Chateau­roux en de 17e Ruffec. Uit de ‘Ballon’ kweekten de Borgmansbroers duiven als ‘DE HARDE’ (NL78-0715320), ‘HET PARELTJE’(NL81-2157336) en vooral hun ‘JONGE BALLON’ (NL81-2157309). 

De nazaten van deze ‘Ballonkinderen’ werden vervlochten tot een stam duiven waaruit later vrijwel al hun dagfondwinnaars werden geboren.
Één van deze winnaars, de legendarische ‘25’(NL92-0049525), ontpopte zich samen en in combinatie met de beste duif ooit van ome Jos van Limpt-de Klak, de ‘613’ (NL89-1775613), beiden tot een nieuwe stamvaders. Wat de nazaten van deze combinatie van weergaloze duiven zowel op eigen hok als bij Jos de Klak, als bij anderen overal ter wereld presteren, grenst aan het onvoorstelbare!
 

Inmiddels staan de ‘Klakduiven’ al meer dan 60 jaar bekend om hun zijdezachte pluim, fantastische oriëntatie vermogen en weergaloze snelheid. De in al die jaren bij de stamvorming zorgvuldig toegepaste inteelt maakt dat de ‘Klakduif’ zich gemakkelijk met succes laat kruisen. Ook de Gebroeders Borgmans hebben de laatste jaren gebruik gemaakt van deze bijzondere eigenschap. Zorgvuldig kozen zij hun kruisingsmateriaal uit de topduiven van de gerenommeerde kampioenen Willem de Bruijn (Reeuwijk – NL) en Leo Heremans (Vorselaar – BE). En opnieuw werden er kampioensduiven geboren getuige o.a. de “51-doffer” met zijn 3 x 1e prijs .

HET DEFINITIEVE EINDE VAN HET LEGENDARISCHE JOS VAN LIMPT “DE KLAK” RAS

DIT IS MISSCHIEN EEN VAN DE LAATSTE KANSEN OM HET ZUIVERE "DE KLAK/JANSSEN" RAS AAN TE KOPEN.

Ten huize Borgmans zal Herman  nog enkele "oudere" duiven (duiven die niet meer of sporadisch bevruchten) overhouden. Al heel hun leven zitten Janus en Herman tussen de duiven en het zou voor hun algemene gezondheid niet bevorderend zijn als er nu geen enkele pluim zich meer op de hokken bevindt. Dat beetje geluk in deze moeilijke tijden mag men een duivenliefhebber niet ontnemen. Dank om hiervoor begrip te hebben.