Callens Paul - Heestert: 1e Nationaal Perpignan 2.643 oude
09 Aug 2020
Afstand: 839km
Snelheid: 818,60 m/m
Het is zondagnamiddag en drukkend warm wanneer we bij Paul in Heestert aankomen. Hij heeft net een onderbreking genomen in de dagtaak van hem en zijn vrouw namelijk het rapen en ordenen van de eieren van maar liefst 22.000 scharrelkippen. Paul is reeds levenslang ‘eierboer’ en er is dan ook geen dag dat je aan de kippen kan zeggen dat ze even geen eieren mogen leggen. In het verleden was de capaciteit dubben zoveel (44.000) maar recentelijk werd dit wat afgebouwd.
Paul is 60 jaar en grote investeringen gaat hij niet meer doen. Hun kinderen gaan niet verder in deze activiteit en dan is een zachte landing ingezet.
De eerste nationaal Perpignan, ja dat doet iets met een mens. Paul moet er zowaar toch wel wat van bekomen maar blijft er relatief nuchter bij. De temperaturen tijdens deze hittegolf zijn er ook niet naar om stressig te doen, daarvoor is het te warm en drukkend.
Zijn tweejaars duivinnetje kreeg het voor mekaar om voor deze loodzware Perpignan (waarbij de duiven meer landinwaarts en op iets kortere afstand werden gelost) iedereen in België het nakijken te geven.
Indien er om één of andere reden zou beslist worden dat de zware fond niet meer mag worden gespeeld, dan heb ik morgen geen duiven meer, zegt Paul onomwonden. Hij heeft zijn hart reeds lang verloren aan het hele zware werk. Het is ook goed verzorgen, het is ook goed timen en voorbereiden (duiven worden op nest gespeeld) maar het is vooral de duif die het moet kunnen en de rol van de speler is iets meer ondergeschikt.
Als een pijl uit een boog
Dezelfde dag van lossing Perignan was eveneens de fondvlucht Aurillac gelost. De aanmeldingen uit deze vlucht verliepen traag en ook op zondagmorgen kwamen de duiven er relatief traag door. Zou Perpignan ook zo getroffen zijn door de hitte. Dat was de vraag van 1 miljoen.
Tot ’s morgens om 8.24 minuten Paul een duifje als een schicht uit de vliegrichting zag komen en de spoetnik binnenduiken. Hij wist meteen dat dit een heel vroege duif zou zijn. Het tweejaarse duivinnetje BE18.3080519 had een zeer sterke prestatie neergezet, maar dan was het nog een uurtje bibberen voor de navlucht. Met een minuutsnelheid van 818,6 m per minuut haalde het de nationale zege naar Heestert. De eerste nationale zege van Paul, naast diverse top- en ereprijzen uit het verleden op de zware fond. Een mooi bekroning van jaren inspanning.
De winnares is een heel klein, zijdezacht, goed gebouwd duivinnetje. Het is ingekorfd op een klein jongkie van 3 a 4 dagen, de positie waarop Paul steeds zijn duiven tracht in te korven. Het is een 100 % Porrez-duifje uit Kruisem. Paul en Filip kennen elkaar via Hugo Dejonghe. Paul nam een aantal kweekduiven van Filip over en dit was de eerste lichting uit deze kweek die de zware fond aanvatte en het is meteen bingo. Een opsteker voor Paul maar ook zeker en vast voor de familie Porrez die hiermee de sterkte van zijn kweekhok bevestigt ziet in het resultaat bij anderen.
Als voorbereiding vloog ze dit jaar Momignies, Clermont, Sermaises, Blois, Bourges en Limoges. Dan werd ze gekoppeld en vloog nog een oefenvluchtje uit Noyon. Met een 2.110 km voorbereiding op de teller was de klaar voor Perpignan. Paul korde 21 tweejaarse duiven in en 9 klasseren zich nationaal, een sterk resultaat.
Voorbereiding en verzorging
Paul speelt met zijn duiven de zware fond en steeds op nest waarbij normaliter beide partners worden ingekord. Het vraagt wel wat kunst en vliegwerk om de nesten te regelen en te onderleggen, maar er wordt niets getrukeerd of de duiven worden nooit bedrogen met het onderleggen van andere eieren of jongen.
Als voer wordt jaar in jaar uit een mengeling gegeven van 1 zak economie van Destoop uit Waregem en 1 zak ruimengeling van Destoop. Naar de inkorving toe wordt opgevoerd met ½ kweekmengeling van Destoop en ½ vetrijk om dan de laatste maaltijden uitsluitend vetrijk te voederen. De duiven hebben steeds eten ter beschikking staan en kunnen zich volop rondeten.
Ze trainen eenmaal daags en worden verplicht te trainen. Dit vraagt in de beginfase wel wat aandacht om ze in de lucht te houden, maar eens ze het ritme hebben is trainen geen probleem meer.
Medisch doet Paul beroep op de vaardigheden van Pasqualine Vandenbroucke en Carine Devos. Voor een belangrijke wedstrijd worden de duiven vrijgezet van tricho gedurende een drietal dagen. Voor het seizoen wordt sowieso steeds 7 dagen gekuurd tegen evt trichobesmettingen.
Deze aanpak op het hok, gekoppeld aan voldoende invliegkilometers blijkt de formule tot succes te zijn, maar zeker en vast ook de kwaliteit van de duiven die het zware werk moeten aankunnen !
Dat bewees het mooi geschelpte winnaresje ten huize Callens met een verdiende en prachtige zege op deze loodzware Perpignan.
Proficiat vanwege het Herbotsteam !
Geert Dhaenens
BE18-3080519 : 1e Nationaal Perpignan 2.643 oude