Meer nieuws

Casteleyn-Van Parijs - Zwevezele: 1e Nationaal Narbonne 5.553 jaarse - snelste van 10.536d.

29 Jul 2024

Onderweg naar Zwevezele in het hart van West-Vlaanderen gaat de bedenking door ons hoofd “wat doet een eerste prijs nationaal met een mens” ? Welnu, toen we na een tijdje cruisen aankwamen aan de woning van Peter Casteleyn werd ons alles toch weer wat meer duidelijk.

Een oprit vol wagens, een af- en aan gaan van mensen en een gezellige duivenwachtveranda vol met ambiance en heel enthousiaste mensen. Hier is iedereen duidelijk blij en opgetogen met wat is gerealiseerd door deze jaarlingduiver op de internationale vlucht uit Narbonne.

Peter Casteleyn, eigenaar en bedrijfsleider van een succesvolle zaak in het produceren van pannenkoeken en poffertjes wordt er zowaar emotioneel bij. De wind zat de laatste jaren wat tegen, een felle bedrijfsbrand noopte tot een volledige heropstart vanaf de grond, maar ondertussen schittert een splinternieuw bedrijfsgebouw in de industriezone niet zover van de woning, en nog wat andere zorgen zorgden voor donkere wolken boven deze familie.  Dit vergt energie, vreet aan de emoties en dan is succes in de duivensport een zeer welkome verademing.

Een geslaagde tandem !

Peter is reeds heel lang een echte duivenliefhebber maar de drukke zaak maakt weinig tijd vrij voor de verzorging.  Hij trof in Gilbert Van Parijs, gepokt en gemazeld in de duivensport, een prima verzorger voor zijn toch omvangrijke kolonie duiven. De hokinstallaties zijn spik en span, alles is voorzien om de verzorging zo vlot en efficiënt mogelijk te kunnen laten verlopen, maar toch is het een quasi volledige dagtaak om de kolonie te verzorgen en ook nog eens topresultaten neer te zetten.

En de energie en motivatie die Gilbert nog steeds uit zijn 78-jarige knoken perst ontlokt bij ons de landelijke bedenking “hij is nog gelijk nen 18-maander”. Bezeten van duiven en met een jarenlange ervaring en resultaten op zijnen boek is Gilbert voor Peter de ideale verzorger.  Samen zijn ze er in de laatste jaren heel sterk op vooruitgegaan en sinds enkele jaren zijn ze steevast in de top van de uitslagen en de jaarlijkse klassementen terug te vinden.  Een meer dan geslaagde samenwerking.

Zo werd vorig jaar de 8e plaats behaald in het Algemeen Kampioenschap van België KBDB (voor de echte allround-kolonies), 1e Algemeen Kampioen Interwestvlaamse, kampioen Fondclub Steenbrugge, Cureghem Centre, Brugse Kampioenschappen. Ook de seizoenen ervoor werden sterke resultaten behaald.

De “435” gaat voortaan als de Nationale As door het leven

Er is of was nog niet echt stilgestaan bij een doopnaam voor de superduif op hun hok, maar we dopen hem dan nu maar de Nationale As, want met een 

Agen

  • 2e provinciaal           1.786d
  • 11e nationaal                       7.396d
  • 21e internationaal   15.635d

Narbonne

  • 1e nationaal  5.553 d
  • Snelste van alle Narbonne-duiven (10.536 d)

komt daar als toetje nog de titel van 1e Asduif KBDB Zware fond jaarlingen bij

Een topprestatie van deze blauwe jaarling. Hij is van het eerder kleinere type, een echte wringer in de hand en met 2 sterke goedgepluimde vleugels. 
Zijn afstamming is één die is opgebouwd uit het sterke West-vlaamse bloed van dagfondduiven en duiven van de de zware fond.
Aan vaderszijde vinden we de duiven Antoine & Rudy Desaer gekoppeld aan de zware fond soort van Gerard Latruwe terug.
De moeder is doorspekt met bloed van Jos Joosen, Ludwig Vandecasteele, John Debaene via een duivin van Silveer & Patrick Colpaert.
Naast de duiven die in de bloedlijn van deze asduif zitten zijn de hokken vooral bevolkt met de nazaten van de kolonies Hendrik Mortier, Daniël & Didier Platteeuw, wijlen Lidou, Gaby Vandenabeele, Ferdi Descheemaecker, Leon Hoornaert….

Uit deze gekende namen hebben Peter en Gilbert een allroundkolonie gesmeed en gekweekt die zowel op de halve fond, fond en zware fond kan wedijveren met de beste duiven van het land.

Inzet en motivatie die worden beloond

De inzet en motivatie die Peter en Gilbert samen tonen resulteert, zoveel is nu duidelijk, elk op zijn terrein. Peter zet de grote lijnen uit, coacht en stuurt en steunt waar nodig, en Gilbert is de man die de fijne radertjes in elkaar zet en ze doet vlotjes rondtoeren.
Zijn motivatie is nog reuze, hij kan het niet loslaten en de wijze waarop hij spreekt over de resultaten van de duiven en deze duif in het bijzonder is om respect af te dwingen.
Op Agen liet de nationale As reeds zijn kunnen zien met een topresultaat en Gilbert aarzelde dan ook niet om hem als 1e afgegeven in te manden voor Narbonne. Hij zat in goede conditie aldus Gilbert en hij kreeg gedurende een uur zijn duivin voor de inkorving.
Gilbert was enkele duiven aan het voederen in de vroege ochtend toen hij plots een duif in de gang voor de duiven zag lopen en zich afvroeg wie er uit de hokken was kunnen ontsnappen. Tot zijn grote verbazing vloog deze duif netjes naar zijn nestbak en werd Gilbert overdonderd met de emoties van een topduif op Narbonne te hebben ontvangen…en vanaf toen was het hek van de dam. Euforie alom !
Op onze vraag naar verzorging en voorbereiding was Gilbert heel duidelijk. Ik ben nog een melker van het oude systeem zegt Gilbert. Ik kan duiven in een goede basisgezondheid brengen (en hiervoor wordt sporadisch beroep gedaan op de veearts zonder hierin te overdrijven).  Ik zie wanneer een duif in conditie komt of is en dan is het de voorbereiding die cruciaal is.  De voorbereiding is traditioneel met eens vuil broeden, goed opleren, niet verbranden en dan trachten de forme over het hok te krijgen.  Dit lukt met het voer van Beyers en wat bijproducten van Beyers, Natural, kortom de gekende zaken zonder te prutsen of te forceren.
Wanneer de klasse bij de duif aanwezig is, zal Gilbert het er wel uitpeuteren hebben we zo het gevoel.
Wat een mooie ervaring voor deze tandem, deze familie, deze vriendenploeg daar in Zwevezele waar ze hopelijk nog lang kunnen nagenieten van deze nationale overwinning en de titel van nationale asduif erbovenop.

Proficiat met dit alles vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

 

B23-3027435
1e Nationaal Narbonne 5.553 jaarse - snelste van 10.536d.

Afstand: 879km
Snelheid: 982 m/m

 

TOP KANDIDAAT 1e NATIONALE ASDUIF KBDB GROTE FOND JAARSE 

Geert Dhaenens