Combinatie de Boey & Zn – Vogelwaarde 1e en 6e Sector 1A Orleans 6.556 duiven
16 Sep 2022
Als jonge duivenvlucht “Orleans” op het vluchtprogramma staat gaat bij vele Nederlandse duivenliefhebbers hun hart wat sneller kloppen. De voorbereidingen voor deze gekende jonge duivenvlucht gebeuren overal iets meer zenuwachtiger dan voor een andere vlucht. Ook bij vader-zoon combinatie de Boey uit Vogelwaarde werd reikhalzend uitgekeken naar deze vlucht. De conditie van de jonge duivenploeg zat meer dan goed want een week eerder werd een knalprestatie vanuit Pont St. Maxence op papier gezet. Voor Orleans werden er 49 duiven ingekorfd en de jonge garde deed het schitterend met de 1e en 6e prijs in Sector 1A tegen 6.556 duiven en tevens de hoogste snelheid van alle Orleans duiven.
Voor de overwinning zorgde duivin “Marie Louise”. “Marie Louise” (NL22-8507195) legde de 405km af aan een gemiddelde snelheid van 1.399,20 m/m. “Marie Louise” werd ingekorfd op een koppel jongen van een 10-tal dagen oud. Het was 4 seizoenen geleden dat de jonge duiven nog eens in nestpositie aan de vluchten deelnamen en zie, nu halen ze voor hun baasjes de 1e “grote” overwinning binnen.
Enkele minuten later was “Jozef” (NL22-2207357), de partner van “Marie-Louise” present. Goed voor de 6e prijs tegen 6.556 duiven. In Vogelwaarde liepen super gelukkige mensen rond!
Systeem
Vooraleer we het over het jonge duivensysteem hebben, willen we graag eerst deze combinatie voorstellen. Combinatie de Boey wordt gevormd door papa Werner en zoon Gerben. Beiden zijn dagelijks uit werken en daarom hebben ze een woord van dank aan mama Christianne die vooral ’s morgens de verzorging van de duiven op zich neemt. Gerben vertelt: “Papa is een 30-tal jaar geleden met de duivensport begonnen en sinds 2016/2017 ben ik mee in dit mooi avontuur gestapt. Zoals reeds vermeld zijn we beiden dagelijks uit werken. Ik ben werkzaam in de wegenbouw en papa werkt in ploegen als heftruck chauffeur. Daarom zijn we zo gelukkig dat mama mee instaat voor de verzorging van de duiven. Iedere week steken we de koppen bij elkaar en wordt er een weekplanning, naargelang de werkuren van papa, opgemaakt. Ieder van ons weet perfect wat en wanneer hij iets moet doen en in volle vertrouwen voert ieder zijn taak perfect uit.”
“Bestempel ons maar gerust als programma spelers” gaat Gerben onverstoord verder “Met uitzondering van de marathon wordt aan iedere vlucht deelgenomen. We beschikken over een 20 tal koppels oude en jaarse vliegers die op totaal weduwschap gespeeld worden. Eind december worden ze gekoppeld en mogen een koppel jongen grootbrengen. De betere duiven brengen hun eigen jongen groot terwijl de andere zich over jongen van de kwekers mogen ontfermen. Eens de jongen groot breekt er een winterrustperiode aan en een 2-tal weken voor de start van het seizoen komen ze opnieuw samen voor een 5-tal dagen en kan het opleren beginnen. Via snelheid en halve fond gaat het tot de 650km vluchten.
Jaarlijks worden een 60-tal jonge duiven gekweekt. Eens alles gespeend worden de nodige vaccinaties toegediend. Concreet is dit 1 x Paramyxo/Rota en 1 x Paramyxo/pokken. Vanaf het spenen tot aan de langste dag van het jaar worden de jongen verduisterd en dit van 18u tot 8u.. Een week na de langste dag worden de jongen bijgelicht dit tot einde seizoen.
Qua voeder staan de Beyers mengelingen op het menu. De jonge duiven kregen de jonge duivenmengeling welke eens vluchten verder dan 200km gespeeld worden, verrijkt wordt met een sportmengeling (Van Tilburg).
Medisch gezien wordt er tijdens het opleren een “geelkuur” gegeven en nadien gaan we maandelijks op controle bij dierenarts Domien van Acker.
Op het kweekhok huizen 18-tal koppels. 75% van het kweekhok bestaat uit duiven van Peter Van de Merwe (Dordrecht) , 10% Gebroeders Scheele en 15% Elzinga (Harkema). “
Met deze Orleans overwinning is “de kop eraf” en we zijn ervan overtuigd dat de volgende grote overwinning zich in het volgende seizoen wel zal aanbieden. Het hele Herbots team wenst het jullie van harte toe
Stefan Mertens