Combinatie Van Leeuwen & Zn (Reeuwijk) Provinciaal Hokkampioen Dagfond onaangewezen
11 Mar 2022
Wie in het duivenmilieu de Nederlandse plaatsnaam Reeuwijk uitspreekt denkt automatisch aan 2 zeer gekende liefhebbers namelijk Willem de Bruijn en Verkerk Bas. Maar sinds 2017 is er een derde naam die zich beetje bij beetje naast deze 2 kampioenen mag plaatsen en dan spreken we over de combinatie Van Leeuwen en Zoon.
Even voorstellen
Deze combinatie wordt gevormd door Evert geruggensteund door zijn vrouw Johanna en hun zoon Evert Jr. . “Dankzij hun steun kan ik volop genieten van de duivensport” begint Evert zijn verhaal “want ik heb een eigen schilderbedrijf, dus dagelijks ben ik uit huis gaan werken. Nu moet ik wel bekennen dat mijn vrouw even fanatiek duivenliefhebber is dan mezelf, en dat maakt natuurlijk heel veel.”
In ’90 kwam Evert in contact met de duivensport. Tijdens een bezoek aan een schoolvriend zag hij een groepje duiven trainen en nieuwsgierig als ze waren gingen ze bij de liefhebber info inwinnen. Deze liefhebber was Martin Wijtman. Martin vertelde enthousiast over de aankomsten van zijn marathon duiven, toonde de gewonnen bekers en vertelde over de verzorging. Een uitleg die meer dan indruk op Evert maakte en toen hij thuis kwam vertelde hij zijn ouders dat hij postduiven ging houden. Enkele weken later stond er al een hokinstallatie van 5 meter in de tuin en naast enkele duiven van Martin Wijtman, kwamen er ook duiven van voetbalvriend Keven Blonk, De Wit Roel, Nico en Piet, Wiebren Vreeling en Piet Schenkels. Een sterke basis en Evert werd in ’94 jeugdkampioen van Nederland. De prestaties bleven de hoogte inschieten en nog een seizoen later had Evert de 3 beste duiven van Nederland.
In 2014 werd er naar de huidige woonplaats in Reeuwijk verhuisd en met een bestand van 20 koppels vliegers (totaal weduwschap) en 100 jonge duiven wordt er voor alle programma vluchten ingekorfd.
Op het kweekhok huizen 30 koppels, gevormd met duiven rechtstreeks Henny La Grouw, Dirk Van Dyck, Willem de Bruijn, Verkerk Bas en Gerard, Henri Diks, Johny Heylen, Hans Veraart en Piet Veraart en als laatste aanwinsten John Van Dongen.
Systeem
“Mag ik jullie een goede raad geven”, vertelt Evert verder, “vroeger was ik slaaf van mijn duiven. Alle tijd en energie werd in de duivensport gestopt maar toen ik zag hoe Willem de Bruijn het allemaal zo simpel hield heb ik besloten om mijn duivensport ook zo te organiseren. Houd het simpel, ga voor kwalitatieve duiven en is er toch een of ander probleem dan ga ik steeds bij Bas Verkerk te rade. Zijn kennis van de duivensport is ongelimiteerd en ik weet dat Bas steeds in alle eerlijkheid gaat antwoorden, ook al zijn we concurrenten van elkaar.”
Rond 10 januari worden de 24 vliegkoppels gekoppeld en mogen ze een koppel jongen groot brengen. Eens de jongen groot worden ze gescheiden en worden ze eens per week los gelaten om terug het vliegritme te vinden.
Eens het weer warmer wordt, worden de trainingen opgedreven en vanaf begin Maart worden ze dagelijks los gelaten. Voor de rest zijn er geen of weinig geheimen te ontdekken. Voor een vlucht worden de vliegers nooit gemotiveerd, enkel bij thuiskomst mogen ze bij elkaar komen.
De oude duiven worden vanaf 1 Maart tot half April verduisterd, dit gedurende 14u per dag.
Qua voeder staan de mengelingen van Versele-Laga (Gerry Plus), Beyers (Verkerk Light, Verkerk Sport en Koopman All-in one) op het menu. Iedere dag wordt er gedurende 1 uur volle bak gevoederd.
’S Morgens krijgen ze de “ochtend mix” recept Willem de Bruijn. Deze mix bestaat uit Tovo, grit, snoepzaad, groentekorrel en kattenbrokken.
Medisch gezien wordt de medicijnenkast zo veel als mogelijk dicht gehouden. Als de duiven door de rui zijn krijgen ze Para Control Boost (De Weerd). Tijdens het seizoen wordt er enkel bij mindere prestaties medisch ingegrepen.
Speciaal voor internet verkoop Pigeon Bids selecteerde Evert enkele toppers en jongen uit zijn allerbeste kweeklijnen. Een unieke kans om ook uw kweekhok te versterken!
"Queen Beppie" NL19-1668707