Cosijn Robrecht – Pollare: 1e Provinciaal – 2e Nat. Argenton 8.867 oude duiven
03 Jul 2024
Wat loopt het super bij familie Cosijn in Pollare (deelgemeente Ninove). Op nationaal Sancoins wonnen ze reeds de 2e provinciaal en de 4e Nationaal tegen 12.962 jaarse duiven en afgelopen weekend kon de champagne kurk door de Pollaarse hemel vliegen want de provinciale zege en 2e nationaal mocht gevierd worden. Twee weken na elkaar Top-5 nationaal spelen! Wat een klasse!
Robrecht “we staan er zelf wat versteld van hoe het hier allemaal loopt. Het seizoen kende door verschillende omstandigheden een “eigenaardige” start. Eerst werkten ze 3 snelheidsvluchten en een halve fond vlucht af om dan naar de provinciale vlucht Vierzon te gaan. Op die vlucht wonnen we lokaal de 1e en 3e prijs. De week nadien gingen ze normaal gezien naar Bourges nationaal maar wegens het overlijden van mijn mama, werd er niet gespeeld. Nog een week later gingen ze de mand in voor Toury maar wegens het slechte weer werden de duiven terug gebracht. Terug een week later werd er voor een snelheidsvlucht (Noyon) gekozen en terug werd met de eerste prijs begonnen. De week nadien stonden we aan de inkorftafel van nationale vlucht Sancoins en de duivin welke de 1e prijs Noyon vloog won de 2e provinciaal en 4e nationaal. Het seizoen was voor ons al geslaagd, maar blijkbaar huist de formefee hier op mijn hokken want op Argenton werd de provinciale zege en de 2e nationaal geklokt. Dit is echt met het hele gezin genieten want zowel mijn vrouw Agnes als mijn zoon Andy (die zelf ook een kolonie runt) zijn volop betrokken in het duivenspel. Zonder hen zou er zelfs van de duivensport geen sprake zijn. Bij deze dank voor hun hulp en ondersteuning.”
In de duivensport gerold via zoon Andy
Robrecht was een vogelliefhebber…zoon Andy daarentegen was verzot op duiven. Robrecht vertelt fier: “onze Andy was 6 of 7 jaar oud toen hij constant op bezoek ging bij de duivenliefhebbers hier in de buurt. Ik en mijn vrouw wisten niets van zijn belangstelling voor de duivensport tot er op een zekere dag een liefhebber voor de deur stond om die jonge nieuwe duivenliefhebber eens te bezoeken. Ik weet nog dat we een bestaand kippenhok omtoverden in een duivenhokje. Andy vulde zijn eerste hoklijst in en enkele weken later stond ik samen met hem in het duivenlokaal om duiven in te korven. Beetje bij beetje nestelde de duivenmicrobe zich ook in mijn hart. Stap voor stap ging het crescendo met de resultaten en in 2007 werd Andy als provinciaal kampioen halve fond jonge duiven gekroond. Toch iets om fier op te zijn vind ik.
In 2011 verhuisde Andy naar zijn eigen woonst en zette daar zijn “duiven ambities” verder. Ik bleef de duivensport trouw en sindsdien kan je ook mijn naam op een duivenuitslag terug vinden. We helpen elkaar zoveel als mogelijk maar eens er gespeeld wordt is er een onderlinge strijd om als eerste van ons twee een duif te klokken. We wonen in vogelvlucht slechts 1km van elkaar… het is al meermaals een seconden spel geweest.
Totaal weduwschap
Het seizoen 2017 werd met een groep van 12 duivers en 12 duivinnen begonnen. Ze worden volgens het systeem van totaal weduwschap gespeeld. De bedoeling is dat de duivinnen de grote halve fond vliegen en de duivers de fond. De duivers huizen op hokken met woonbakken terwijl de duivinnen in een volière achter de hokken zitten. Als de duivinnen los komen, gaan de duivers via een kleine opening richting volière. De duivinnen komen op het “gewone hok” binnen…eten en drinken en terwijl gaan de duivers los. Eens de duivinnen de dis geleegd hebben, gaan ze terug naar de volière en komen de duivers op hun hok terug binnen. Een ideaal rotatie systeem als u het mij vraagt.
Systeem en basis
De vliegploeg heeft vroeg gekweekt, maar ze hebben jongen van de kwekers groot gebracht. Op 1/12 werden de 24-koppel kwekers gekoppeld en deze eieren gaan naar voedsterkoppels. De kwekers komen opnieuw met eieren en de eieren van de belangrijkste koppels gaan bij de vliegduiven die op 14/12 gekoppeld werden. Op deze manier hebben we van onze belangrijkste kweekduiven snel meerdere jongen.
Begin April werd de vliegploeg nogmaals gekoppeld en opgeleerd. Na 5 dagen werden ze gescheiden.
Robrecht: “Qua verzorging wordt er niets aan het toeval overgelaten en zowel voor als tijdens het seizoen werken we veel met natuurproducten die een positieve invloed op de luchtwegen hebben. Hierbij denken we aan Sliepzand (via het drinken), Respi Top enz… . Tijdens de voorbereiding van het seizoen worden deze producten gedurende 5 opeenvolgende dagen gegeven. Vlak voor de effectieve seizoensstart gaan we in de wachtzaal van dierenarts Wim Boddaert (Oostkamp) zitten en op zijn advies wordt er dan wel of niet behandeld. Dit jaar dienden we voor de luchtwegen niets te geven. Enkel werden ze vrij gezet van tricho (gedurende het seizoen wekelijks met gele druppels).
Tijdens het seizoen geven we “Recovery” (Koehoorn) bij thuiskomst en dan gedurende 2 dagen de eerder vermelde natuurproducten. Als controle druppelen we duiven zelf met “blauwe druppels” en we zien graag dat deze zeer vlot wegtrekken.
Het voeder komt van Paloma. In het begin van de week 3 delen “D21” en 1 deel “Super Dieet”. Opvoederen gebeurt met “D100” en snoepzaad. Er wordt wat op gevoel gevoederd met een soeplepel als maatstaf.
Qua motivatie laten we de geslachten niet meer samen op de dag van inkorven. De dag voor inkorven gaan we de duiven op een 15km oplaten. We lossen eerst de duivinnen en 10 minuten later de duivers en als we een half uur later thuis komen scheiden we de geslachten.
De basis van onze kolonie werd in de loop der jaren gevormd. In 2010 werden er bij Jan Pappens enkele duiven aangekocht, een jaar later stonden we aan de voordeur van Gebroeders Vandenheede en werden er duiven uit de lijn van “Morgane” aangekocht. In 2013 hadden we het geluk om meerdere duiven bij Gaby Vandenabeele (waaronder kinderen “Rudy”) aan te kopen. In 2020 stonden we terug bij Vandenheede aan de voordeur en verdwenen er kinderen van “Matteo” in onze mand. Ook duiven van Falco & Will Ebben zitten in onze basis.
Laatste aankoop, maar daarvan moeten we de nakommelingen nog testen, zijn duiven van Florian Hendriks.