Meer nieuws

Cousaert-Willems - Maarke Kerkem: 1e Nationaal Tarbes (St Vincent) 2899 oude

16 Jul 2022

Once in lifetime (eens in het leven ?).  Op één week tijd de Gouden Vleugel winnen op een loodzware Barcelona en de eerste nationaal winnen op een loodzware vlucht uit Tarbes is alleen grote cracks gegeven.

Deze ervaring mogen de tandem Cousaert-Willems uit Maarkedal en de familie Cousaert op hun palmares beitelen. Indrukwekkend, iets waar je trillende benen van krijgt en de emoties naar boven komen.

Feestje voor de Gouden Vleugel

Vorige week woensdag waren we nog aanwezig op een zeer mooie en gezellige viering voor het winnen van de Gouden Vleugel van de Brugse Barcelonaclub. Er was heel wat schoon fondvolk uit de streek aanwezig en iedereen was heel blij met dit resultaat. Velen blikten terug op de voorbije vluchten op de zware fond, anderen staken hun ambitie voor wat komen moet niet onder stoelen of banken.

Georges Cousaert, in al zijn bescheidenheid, was al heel blij met de Gouden Vleugel en kon enkel vertellen dat zijn duiven “goed” zaten. Maar wat is goed in de duivensport en dat voor een vlucht uit Tarbes in lastige omstandigheden.

Het onwaarschijnlijke werd waar, 1e nationaal met Piet

De duiven werden gelost in Tarbes in plaats van het geplande Sint-Vincent. Door hevige bosbranden in streek van Bordeaux en de monding van de Gironde was de organisatie verplicht om uit te wijken iets meer naar het binnenland. Hiermee werd het risico vermeden dat de duiven in de rookpluimen van de bosbranden zouden terecht komen.  Een verstandig uitwijken bleek achteraf.

Het zou een zware, lastige, eerlijke vlucht worden. Dat was vooraf duidelijk. Warm weer, meestal noordenwind en op sommige plaatsen (vooral zuid-Frankrijk) heel hoge temperaturen. Echt duivenweer waarop je een selectie kan baseren.

Een berekening na de eerste aanmeldingen in Noord-Frankrijk leerde ons dat het een net wel-net niet voor België zou worden.  De nacht valt reeds iets vroeger en dan is het aan de echt gemotiveerden om wel of niet thuis te geraken voor het donker.

Groot was de verwondering in Maarkedal toen ze om 21 u 46 minuten een schicht naar de hokken boven het inkomgebouw zagen stormen. Het was hun 1e afgegeven duif Piet die arriveerde en meteen de adrenaline in de hoogte joeg. Fris als een hoentje na een dergelijke lange en lastige wedstrijd kwam hij thuis.

De eerste en enige melding in België bleef geruime tijd op het scherm staan wat deed verhopen dat het een topduif zou blijven. Pas een uur later, om 22.45 u kwam een tweede Belgische duif thuis nl. bij Erik Demeulemeester in het naburige Oudenaarde. Meer duiven geraakten niet meer thuis in België op vrijdag.

Dan was het nog wat bang afwachten tot enkele uren zaterdagmorgen om volledig zeker te zijn van de nationale zege. Deze zege kwam niet meer in het gedrang en een onwaarschijnlijk exploot werd in Maarkedal gerealiseerd.

Piet vloog de 1e prijs nationaal van 2.899 duiven en overbrugde de 888 km naar zijn thuisfront met een gemiddelde minuutsnelheid van 1.025,98 km per minuut. Een krachtprestatie. Vluchten in deze omstandigheden aan gemiddeld 1.000 meter per minuut winnen is enkel voor de hele sterke duiven weggelegd.

Piet BE19-4023726 is een krachtpatser

Piet is een driejaarse duiver. Het is een geschelpte heel sterk gevormde duif met een zeer zachte pluim (dit kan ook op zijn superconditie wijzen…) met een zeer sprekend witoog. Het is een zeer rustige duiver op het hok die graag in zijn nestbak vertoeft.

Hij vertoeft op een hok waar slechts enkele duiven huizen en één van zijn hokgenoten is niemand minder dan de Geert die de Gouden Vleugel Barcelona won. Van een gouden hok gesproken….

In de voorbije jaren vloog Piet 

  • 96e Chateauroux 365d (’21)
  • 45e Brive 162 d (’21)
  • 272e nationaal Sint Vincent 3.080 d (’21)
  • 7e Tulle 188 d (’22)
  • 1e nationaal Tarbes
  • 5e internationaal Tarbes

Wout is de vader van Piet. Wout is een zoon van de Superduif die Willy Maes uit Zwalm bezat. Een werkelijk sterke allroundduif met topprestaties op de zware halve fond en dagfond.

Wout werd gekoppeld aan Nadia. Nadia is het kweekresultaat van de eigen topper uit Sint Vincent (1e provinciaal en 6e nationaal) en het zeer edele bloed van de Odilon (de topduif Barcelona van Odilon en Solange Decuyper).

Hij heeft het dus niet van vreemden en in zijn voorouders zit het beste fondbloed vervat.

Piet werd gespeeld op klassiek weduwschap en de prestaties op de hokken van Georges tonen heel duidelijk aan dat forme een wonderlijk iets kan zijn. Twee duiven die met een tussenpoze van 1 week een dergelijke prestatie uit hun vleugels kunnen schudden is enkele voor de grote kampioenen weggelegd !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

 B19-4023726
1e Nationaal Tarbes 2.899 oude

Afstand: 888km
Snelheid: 1025,98 m/m

 

 

Afstamming  

De hokken

Geert Dhaenens