Meer nieuws

Crucke Koen – Onkerzele 1e Prov. Bourges Oost-Vlaanderen 2.224 jaarse – snelste van 3.496d.

06 Aug 2023

Onkerzele, deelgemeente van mattentaartenstad Geraardbergen, gelegen tussen in het wielermilieu gekende “Muur” en “Bosberg”, daar is het dat Koen jaarlijks zijn provinciale en nationale zone zeges verzamelt. Ook dit seizoen is het al “bingo” geweest. Alles begon op de eerste nationale Bourges/Vierzon vlucht. Toen was het duivin “Nancy” (B22-4012712) die het laken naar zich toe trok en met de nationale zone overwinning ging pronken. Nationaal vonden we haar ringnummer op plaats 7 tegen 18.729 jaarse duiven terug. 
En dan afgelopen WE, terug vanuit Bourges/Vierzon, werd zowel de provinciale als de nationale zone zege behaald. Dit maal was het duivin “Lotte” (B22-4008418) die de bloemen tegen het spreekwoordelijke plafond timmerde. “Lotte” was niet enkel de snelste van de 2.224 jaarse duiven maar met een gemiddelde snelheid van 1.601,23 m/m was ze eveneens de enigste Oost-Vlaamse Bourges vlieger die de kaap van de 1.600m/m overschreed en als snelste van alle 3.496 duiven afgevlagd werd. 

 

Zowel met duivinnen als duivers op weduwschap.

Het seizoen 2023 werd gestart met 40 duivinnen en 29 duivers allen gespeeld met thuisblijvende partner. Gezien de 2 provinciale overwinningen door duivinnen behaald werden lichten we Koen zijn duivinnensysteem beter toe want  Koen heeft in de loop der jaren zijn eigen systeem op poten gezet. Dit systeem is in feite een “jalousie systeem” waarbij 2 duivinnen op 1 duiver gekoppeld zitten. Eind November werd de eerste groep duivinnen tegen de duivers gekoppeld en eens hun jongen gespeend kwam de 2e groep duivinnen op het hok . Deze tweede groep mocht enkel een 4-tal dagen broeden. Ter info…”Lotte” zat in de groep welke een jong gekweekt heeft doch Koen weet te zeggen dat hij geen verschil ziet qua prestaties tussen beide groepen. 

Eens de broed van de 2e groep beëindigd gaan ze een tijdje in de volière waar ze een eiwitarme maar koolhydraat rijke mengeling – Ipac Speciaal  - in de voederbak krijgen. Tijdens deze periode wordt er meermaals per week verse thee gemaakt. 

Eens het weer het toelaat worden de opleermanden van zolder gehaald en in verschillende stappen gaat het richting Quievrain (45km). “Bij het opleren durf ik vliegduivinnen en weduwnaars samen lossen” zegt Koen “op deze manier worden ze toch beloond door iemand van het andere geslacht te zien, maar worden ze nog niet super gemotiveerd door bij hun eigenlijke partner in de bak te kruipen. Eens Noyon (150km) mogen ze dan wel bij hun eigen partner. 
Om de duivinnen te motiveren heeft Koen speciale duivinnen bakken gemaakt. Vooraan huizen de duivinnen en achteraan is de bak even groot als de 2 voorste bakjes waardoor beide duivinnen dezelfde duiver kunnen zien. Op de dag van de inkorving mogen de duivinnen enkel hun duiver zien en bij thuiskomst mag de eerst aankomende duivin bij de duiver en moet de andere duivin vanachter tralies op hun liefdesspel kijken. Koen hoopt op deze manier de dames extra te stimuleren.
Zowel duivers als duivinnen kennen hetzelfde verzorgingssysteem. Er wordt op gevoel gewerkt met de Beyers mengelingen “Galaxy Light” en “Galaxy Energy” en de laatste dagen wordt er niet op een portie pinda noten, V-Power of Tovo gekeken. 
Lecithine Olie (Brockamp), RoRo (vitaminen Röhnfried) en Boost X 5 (Oropharma) worden wekelijks over het voeder gemengd.

Medisch gezien wordt het advies van dierenarts Wim Boddaert gevolgd. Koen vertelt: “Zoals reeds vermeld kende ik een schitterende seizoenstart maar nadien was er toch wat een dipje in de conditie van de duiven. Prijzen en prijzen per tiental voldoende maar de “echte kopprijzen” bleven een beetje achterwege. Toen werd er beslist om gedurende 3 dagen te kuren tegen de kop en het tij keerde. Mijn naam stond weer bovenaan de uitslag.”
Trichomoniase wordt bestreden door wekelijks de gekende gele druppels samen met Belgasol in het drinkwater te verstrekken. Als ze thuiskomen staat dit reeds klaar. 

De basis van de Crucke kolonie begint met de eigen grijze soort  en werd in de loop der jaren succesvol verrijkt met originele duiven van Marcel Aelbrecht (Lebbeke), Bert Vanden Berghe (Wortegem-Petegem) en  Anthony Maes (Waregem) 

Het is niet de eerste en het zal niet de laatste maal zijn dat we een reportage over deze succesvolle kolonie zullen maken. Koen is een liefhebber “pur sang” en combineer dit met de klasse die op de hokken aanwezig zijn en dan is “succes” nooit ver weg. 

Stefan Mertens