Meer nieuws

De beste Barcelonaduif 2019-2020 huist bij Filip Porrez (Kruisem).

02 Nov 2020

Coronaseizoen 2020, er zal nog veel over gepraat worden en er zal nog wat inkt vloeien over hoe dit allemaal verlopen is.  We kunnen er nu sedert enkele weken op terugblikken en evalueren hoe wij als duivenspelers, en hoe onze duiven, ermee zijn omgegaan.

Het was nogal hectisch in de opstartfase.  Geen vluchten, niet mogen opleren, dus alle remmen op en trachten de lente te ‘parkeren’. Voor de ene bleek dit een fluitje van een cent, voor de andere een fikse uitdaging. Alles was ook sterk afhankelijk van het type duivensport dat werd beoefend.  Snelheid, halve fond, dagfond, zware fond…elke discipline noopte tot zijn eigen aanpak.  Voor de snelheidsduivels die hun duiven einde winter reeds klaar hadden was het bijna op de kin kloppen, voor de halve fond en fond was het heel goed monitoren ifv een kalender die we niet te zien kregen…en voor de zware fond was de hamvraag, ‘gaan we sowieso vluchten kunnen spelen’ ?

Er werd wel of niet verduisterd, er werd veel of weinig getraind enzoverder…..het was soms wel wat improviseren.

Tot wanneer we het verlossende groene licht kregen om te mogen opleren en in een ijltempo onze duiven konden meegeven op nationale leervluchten en dan na enkele weken richting Frankrijk.  Voor de zware fond werd een speedprogramma samengesteld waarbij quasi alle wedstrijden konden plaatsvinden maar dit in een hels tempo met soms twee fondvluchten op hetzelfde weekend. 

Filip bleef er vooral rustig bij, maar eenvoudig was de start niet

Filip Porrez is van nature nogal een rustige kalme man. Geen wilde sprongen wanneer dit niet nodig is. Vanuit zijn beroep gaat hij dagelijks met dieren om en dit soms in zeer gestresseerde omstandigheden en dan weet hij als geen ander dat de kunst erin bestaat het hoofd koel te houden en rustig om te gaan met dieren.  Vandaar ook zijn voorliefde voor de zware fond.  In de voorbije jaren bewees hij ten overvloede dat zijn aanpak met zijn duivenstam succesvol is, want op de cruciale vluchten was hij meestal paraat. 

We hoeven geen grote kolommen meer te vullen met toelichting hoe sterk de duiven ten huize Porrez wel zijn, dat staat reeds jaren in de diverse klassementen gebeiteld. Hierbij is er één rode draad waar Filip niet van afwijkt  nl dat de duiven duif moeten kunnen zijn in hun natuurlijke habitat en ze zeker niet met allerhande truukjes bedrogen moeten worden.

Filip zegt onomwonden dat de voorbereiding van zijn duiven slecht verlopen was. Hij had het heel druk beroepshalve en kon niet voldoende tijd spenderen aan de voorbereiding. Door de stop-and-go Coronasituatie liep dit nog meer in het honderd. 

Er werd niet verduisterd, en de duiven kregen niet echt de kans om genoeg invliegkilometers in de vleugels te hebben. Filip had terechte twijfels bij de inkorving van zijn 4 duiven voor de eerste internationale vlucht uit Pau….en zijn gevoel werd bevestigd, de duiven waren niet klaar om de kop te vliegen, ze waren niet voldoende gerodeerd.

Met een klein hartje werden 18 duiven ingekorfd op Agen, het was terug geen kop maar het positieve was wel dat de duiven elkaar dan snel opvolgden in aankomst en in goede conditie thuiskwamen.

Aan de startlijn van Barcelona

De duiven kweekten niet voor het seizoen, geen winterkweek, en ze werden ook niet gekoppeld voor Barcelona. Dit leidde tot wat chaos, vooral bij de duivers die nogal paarlustig waren onder elkaar en presteerden niet naar behoren.

De duiven voor Barcelona gingen, naast de opleervluchten met de kleine korf, vier keer in de korf namelijk 1 x Clermont, 1 x 300 km, 1 x Vierzon, 1 x Bourges. Deze vluchten werden op weduwschap afgewerkt.

Eén maand voor de inkorving van Barcelona werden de duiven gekoppeld om ze op een jong van enkele dagen te kunnen inkorven. Hun voorbereiding op het hok verliep zoals elk jaar, namelijk vooraf een medisch nazicht, de koppen en lijven proper zetten en ze dan rustig laten in forme komen op hun nestje. Filip wou zo weinig mogelijk aan de omgevingsfactoren wijzigen los van de kalender.

Er werd lang, heel lang getwijfeld om Barcelona in te korven. Er werd loodzwaar en heet weer verwacht en deze keiharde omstandigheden brachten Filip aan het twijfelen. Zouden zijn duiven met de beperkte invliegkilometers klaar zijn om deze zware klus te klaren ?

Uiteindelijk werd de knoop doorgehakt en werd gekozen om toch in te korven. Wanneer we polsen naar de reden waarom wel dan krijgen we als antwoord dat de duiven al veel internationale ervaring hadden en ze zodoende hun weg wel zouden zoeken gebaseerd op het besef dat ze heel sterk zijn, en in zware omstandigheden toch wel al meermaals hebben bewezen te floreren in deze weersituaties (de superzware Agen van seizoen 2019 is hier het schoonste bewijs van).

Er werden 11 duiven ingekorfd, 7 duivinnen en 4 duivers, allen met een net geboren jong in de nestschotel.

De klasse komt altijd boven

Het werd een Barcelona van het zwaarste kaliber. De duiven werden relatief laat gelost in zeer warm weer in Spanje en kwamen in Frankrijk in een hete braadpan binnen. Temperaturen van 40 graden over een groot deel van de vluchtlijn deden bij velen grote twijfels ontstaan of er wel duiven zouden doorkomen.  Het duurde lang, heel lang vooraleer er zich duiven in het noorden van Frankrijk aanmelden (we nemen de internationale winnaar die 5 uur vooruit vliegt als uitzondering…).

Het was Luc Odeurs in de regio Sint Truiden die om 14.41u voor 1.105 km de top scoorde en er ook nationaal bleef.

Om 16.39u dook in Kruisem de eerst afgegeven duivin als een raket naar haar hok en haalde daarmee zowel nationaal als nationaal de top. Lokaal 1e, provinciaal 1e, nationaal 9e, internationaal 38e, internationaal duivinnen 22e.  Wat een knalprestatie en de bevestiging dat het geloof van Filip in zijn duiven zeer terecht is.

Om 18.09 u meldde nr 2 zich aan. De volgende aankomsten waren voor ’s anderendaags en dit om 7.10u, 7.35u, 10.40u en 17.38u.  Hiermee werden 6 prijzen behaald van 11 ingekorfde duiven.

Lokaal                   149d               1,2,28,34,45,61 (6/11)
Provinciaal      1.239d           1,7,67,78,134,207 (6/11)
Nationaal         6.178d           9,32,315,364,640,981 (6/11)
Internat          12.315d         38,109,991,1083,1712,2564 (6/11)
Internat duiv  4.331d           22,457,491,730,1.052 (5/7)

Wat een knaluitslag werd door de ploeg van Filip neergezet. Keiharde omstandigheden, wind in het nadeel, hoge temperaturen en dan dit lijstje op het bord toveren is nogmaals het bewijs van de sterkte van deze duifjes.

Beste Barcelona-duif 2019-2020 nationaal en internationaal

De oersterke duivin BE15-4132490 behaalde de 1e lokaal,1e provinciaal Oost-Vlaanderen en 9e nationaal, 38e internationaal en 22e internationaal duivinnen 2020.

Ze was niet aan haar proefstuk toe en ging als 1e afgegeven in de korf. Vorig jaar liet ze reeds zien wat ze kon met een 33e nationaal Barcelona van 7.325 duiven.

Met deze prestaties over 2 jaar is ze :

  • Beste Barcelonaduif 2 jaar België 2019-2020
  • Beste Barcelonaduif 2 jaar internationaal 2019-2020

Hiermee treedt ze in de voetsporen van de 2 Barcelona-topduivinnen die Filip reeds op zijn kweekhok heeft zitten en die ook meermaals nationaal en internationaal top scoorden op de vlucht der vluchten.

Ze is van de oude echte stam van Filip namelijk is ze de dochter van de BE12-4197412 (Laatste zoon van de Favoriet kweker van Hugo De Jonghe) ras Brugemann gebroeders en Van de Poel & Buckley.  Als moeder heeft ze de topkweekduivin BE06-4138372 afkomstig van Luc Van Coppenolle uit Kruisem uit de lijn van de Crayonne Moor (Pau bak 5) en inteelt 1e internationaal Nouwen-Paesen. Deze duivin is reeds moeder en grootmoeder van diverse topduiven op de hokken van Filip en zijn vader.

Sterke referenties

Zowat 1 week na de topuitslag uit Barcelona kwam er zowaar nog meer mooi nieuws ten huize Porrez. Bij Paul Callens in Heestert won een 100 % Porrez-duivinnetje de 1e nationaal op Perpignan.  Paul Callens kwam via Hugo De Jonghe jaren terug in contact met Filip.  Paul zijn focus ligt enkel en alleen op de internationale fondvluchten en hij zocht versterking bij Filip.  Hij haalde er enkele kweekduiven en koppelde deze op elkaar.  Perpignan 2020 was de eerste echte test met tweejaarse duiven uit de Porrez-duiven en het was meteen pal in de roos. De winnares bij Paul is een halfzus (zelfde vader) van de topduivin Barcelona bij Filip. Bij de volgende duiven die Paul op Perpignan thuis kreeg waren het ook de Porrez-duifjes die sterk naar voor kwamen.

Bij Geert Dhaenens (Oudenaarde) vloog de tweejaarse duiver Flippo op Agen (803 km) de 2e lokaal, 15e provinciaal, 42e nationaal (5.140d) en 51e internationaal (12.433d). Later op het seizoen won Flippo ook nog 505e nationaal Narbonne (4.454d). Flippo is het resultaat van een samenkweek van een duiver van Geert (Hagens Gebroeders) met een duivin van Filip uit de lijn van de Barcelona-duivinnen. 

Al het voorgaande is een bevestiging van de sterkte van de duiven bij Filip. Hij kneedde zich in de voorbije jaren een kolonie duiven die de zwaarste vluchten onder de zwaarste omstandigheden aankunnen. Het zijn zijdezachte duifjes, eerder klein van gabarit, maar met prachtige ogen en een ongelooflijke mordant.  Hierbij houdt Filip ze zo dicht mogelijk bij hun natuurlijk gedrag en dit blijkt de beste motivatie te zijn om te schitteren op Barcelona !

Proficiat alweer met deze prachtige prestaties vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens