De Bock – De Smeyter (Kluisbergen) nationaal top op de zware halve fond
25 Dec 2024
Het zat er al even aan te komen dat de start van 2017 met de duiven op de hokken in Berchem (Kluisbergen) er eentje zou zijn die zou tellen. Van in het begin werden zeer sterke uitslagen neergepoot en voelde iedereen die iets of wat met duivensport te maken heeft dat er hier een top hok in de maak was. Met enkele zeer mooie nationale toppen werd al eens gelonkt naar een nationale zege en in 2020 was het duivin Lena die de kurk van de champagnefles vloog met de 1e nationaal op Bourges.
Voor zij die de nationale vluchten op de grote halve fond spelen, weten dat het verdomd moeilijk is om zich in de Top-10 nationaal te nestelen. Wel Jelle en Joost kunnen al volgend indrukwekkend lijstje op tafel leggen
1e Nat. Bourges 8424 jaarse 2020
4e Nat. Bourges 25.096 jaarse 2021
5e Nat. Issoudun 9777 oude 2021
6e Nat. Argenton 13.103 oude 2023
6e Nat. Vierzon 11.574 jaarse 2019
8e Nat. Chateauroux 13.098 jaarse 2018
9e Nat. Argenton 10.632 oude 2022
10e Nat. Bourges 24.006 oude 2024
10e Nat. Chateauroux 4003 oude 2022
Is het een beetje duivenwiskunde ? Het is de optelsom van een hok dat bulkt van de (reeds uitgeteste) kwaliteit aan duiven gekoppeld aan een sterk gemotiveerde maar ook fijnbesnaarde jonge speler, die in alle rust zijn plaats op het podium nastreeft.
Hij is omringd door mensen met heel veel ervaring (zijn pa, zijn schoonpa, Joost…) maar gaat heel goed zijn eigen weg en doet dit met verve. Duivin Lena (BE19-4169696) behaalde de nationale zege op een zeer mooie Bourges-vlucht van 8.585 jaarduiven. Wanneer we naar de afkomst van Lena kijken dan vinden we namen terug zoals Willem De Bruijn, Vanoppen-Luyten, enz….
De namen zijn duiven die door Joost zijn samengebracht op een kweekhok dat zich inzake kwaliteit en kunde vooral focust op de vluchten van 200 km tot 600 km met de nadruk op de zware halve fondvluchten. Om te vermijden oneer aan te doen aan de kweekduiven en op het risico af namen te vergeten verwijzen we naar de stambomen van de beste duiven verder in deze reportage waar diverse namen te vinden zijn (toch zijn er namen die er bovenuit steken inzake vererving zoals Willem De Bruijn, Bart & Robert De Clercq, Dirk Deroose (Super Marcel),….).
Jelle is beroepsmatig onderwijzer in de lagere school. Is er een mooier en meer edel beroep dan jonge kinderen opleiden en voorbereiden op de toekomst ? In het beroep van onderwijzer zit ook het woordje “wijzer” vervat. En Jelle kan je zeker en vast tussen de wijze onderbrengen. Rustig van natuur, minzaam, goed observeren, niets pocherig, en heel goed doordacht tewerk gaan. Ik meen dat dit één van de sterktes van dit hok is en dat is namelijk dat er niks en nooit wordt geforceerd.
Een goede organisatie met voldoende soepelheid
Alles is in de organisatie bij Jelle goed doordacht. Heel veel proefondervindelijk opgebouwd en in een goed plan dat als basis dient voor het ganse jaar….maar waar, indien nodig, soepel kan worden ingespeeld op wijzigende omstandigheden.
De mooie tuinhokken zijn daar een voorbeeld van. Geconstrueerd door de handige handen van de papa van Jelle werd vastgesteld dat de hokken waar dubbel windbreekgaas deels als voorzijde was gebruikt minder vaste forme hadden dan de volledig gesloten gedeeltes. En dit werd vorig seizoen aangepast. De hokken staan oost gericht, hebben vrij vroeg zon in de ochtend..maar staan anderzijds ook in het open veld, relatief dicht bij de loop van de Schelde. En zoals ieder geoefende fietser weet, langs de boorden van de Schelde…is er altijd wind. De hokken werden meer dicht gemaakt met positief gevolg.
Jaarlijks worden ongeveer 150 jonge duiven gespeend. De kweekduiven zijn duiven van het kweekhok van Joost De Smeyter. Deze kweekduiven worden heel vroeg gekoppeld en de eerste leg gaat onder voedsterkoppels en bij het spenen naar de hokken van Joost. De tweede leg (slechts enkele weken jonger) komt volledig naar de hokken van Jelle en een derde leg van de beste koppels eveneens.
De kweekduiven worden ook deels ondergebracht op de (jongen)hokken van Jelle en door dit alles is er een grote verhuis bij het spenen van de jonge duiven. Dan gaan de kweekduiven voor het overgrote deel naar volières en komen de jongen op de hokken.
Op de vlieghokken huizen normaliter 32 koppels op totaal weduwschap. Na het vliegseizoen worden de koppels die het seizoen nadien nog op de vlucht gaan van de hokken verwijderd, deze nestbakken gaan dicht, en de jonge duivers en duivinnen die als jaarling aan de slag moeten kunnen de vrijgekomen bakken innemen. Deze niewelingen mogen dan gedurende 2 weken hun territorium veroveren.
Na deze twee weken komen de vroegere bewoners met hun duivin op het hok voor een tweetal dagen en na dit weekend worden de geslachten gescheiden. De ratio hiervan is dat de jonge duiven hun nestbak bijna vast hebben, de oude duivers met hun duivin terug op het hok komen en zich focussen op hun duivin en minder op een territoriumgevecht met de nieuwe bewoners. Goed doordacht, weinig heibel, en iedereen vrij goed bakvast.
Aanpak tijdens het seizoen
Inzake voer en supplementen wordt integraal het Versele-Laga gamma gebruikt. Er is een goede samenwerking tussen Jelle-Joost en de medewerkers van deze groep, er is geregeld overleg en bijsturing waar nodig. In tegenstelling tot sommige hokken waar duivinnen meestal maar een tweetal jaar vliegen, huizen hier duiven tot hun 4 jaar.
Zoals voormeld hebben de duiven al eens een broed gehad in het najaar of zijn ze toch bak vast. In het kweekseizoen (vroeg) worden ze gebruikt als voedsterkoppel voor leg van de kweekduiven en brengen als koppel 2 jongen groot (koppeling eind december). Na deze periode komen ze in het weekend normaliter altijd een samen om onderling paren te vermijden.
Medio februari starten de trainingen en begin maart vliegen de duiven toch een uur per dag. Het is niet echt een probleem om dit op te bouwen en aan te houden. Het voer in de voorbereiding en bij de eerste vluchten in de voorbereiding is een mengeling van de Super Star en Gerry Plus (met de nadruk in deze fase op Gerry Plus).
Bij thuiskomst krijgen ze glucose+vitaminen van Versele-Laga in het drinken en Start IC in de voerbak omdat dit een eiwitrijke mengeling is. Als bijproduchten krijgen ze Respi-top en In testinal-top na de vluchten. Voor de vlucht krijgen ze Boost X5, Form Mix en Form Oil. Tijdens het speelseizoen komt dierenarts Pascal Lanneau uit Moen elke week langs. De heren zijn tegen blind kuren en willen geen risico’s nemen. Enkel op advies van de dierenarts worden medicijnen gegeven. Het kan dus contradictorisch klinken, maar door de dierenarts vaak te laten langskomen hopen ze eigenlijk hem zo weinig mogelijk nodig te hebben. De duiven zitten tenslotte vele dagen in de mand tussen vreemde duiven. Een besmetting die er vandaag niet is, kan er morgen wel zijn. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
De duiven komen nooit samen voor de inkorving (ook geen nestschotel). De duiven worden zo rustig mogelijk ingekorfd en de beloning wacht bij thuiskomst. Hier hangt het samenzijn af van het verloop van de vlucht en de intensiteit van de vlucht.
Naar het einde van het seizoen toe en om de laatste nationale vluchten af te haspelen worden de duiven op nest gespeeld en in functie van de leg 1 week niet ingekorfd. Anders wordt steeds tussen de nationale vluchten in een tussenvlucht ingekorfd.
Ogen en oren open
Wat ons opvalt tijdens het gesprek en bezoek is dat Jelle goed kan luisteren. Hij heeft heel duidelijk zijn eigen aanpak maar is niet te beroerd om te luisteren naar ervaring en duivenkennis van anderen. Hij laat zich omringen door goede leermeesters en observeert zeer goed zijn duiven. Voetjes op de grond, nuchterheid voorop maar vooral een gezonde motivatie en een heel grote liefde voor de duivensport.
Enkele sterkhouders op het kweekhok
Lena blijft met kop en schouders tronen binnen de kolonie als de dame die de nationale zege naar Kluisbergen sjeesde en eeuwige roem bezorgde aan de boorden van de Schelde
Olympic Hope (BE20-4146108) of de 1e nationale Olympiade-duif Cat G 2021. Een eer om zo een duivin te mogen bezitten. Ze vloog top op alle zware halve fondvluchten waaraan ze deelnam, blonk uit in regelmaat en in kopvliegen. Haar afstamming is Willem De Bruiyn, Bart en Robert De Clercq, Casaert, en Bernard Van Renterghem.
Royal Roche (BE15-4088435) is een combinatie van De Bruijn met Team De Jaeger en is vader diverse duiven die 1e prijs vlogen en bovenal vader van de 1e nationaal Bourges !
David (BE17-4016516) is een samensmelting van de succeslijnen Willem De Bruijn x Bart & Robert De Clercq. Hij was de beste duif over 8 nationale vluchten en vloog verschillende 1e en 2e prijzen op de halve fond en zware halve fond.
Een kolonie in volle bloei
Er kunnen nog wel enkele bladzijden worden gevuld met duiven die sterk presteerden en/of het kweekhok bevolken. De fundamenten van deze kolonie zijn sterk, heel sterk. De omkadering is op zijn best, de bewijzen liggen reeds uitgebreid uitgestald en de motivatie is top.
Dit is een kolonie in volle groei en bloei. Ze zijn met een team dat er alles aan doet om met kwalitatieve topduiven aan de start te komen. Ze motiveren en steunen elkaar in dit alles en hebben zich in de korte periode van bestaan aan de kop gevestigd van de hokken die nationaal hot zijn op de zware halve fond.
Het laatste van dit alles hebben we zeker nog niet gezien. De topduiven verhuizen steevast naar het kweekhok om de basis alleen maar te verbreden, en dat is nog steeds de beste garantie voor de toekomst.
Dit alles krijgt ongetwijfeld een gunstig vervolg met sterke resultaten in de komende seizoenen.
Mooiste resultaten 2024
Niergnies 256 oude + jl:
1-2-3-4-6-7-9-10-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22 .. (29/83)
Maissemy 498jl.:
1-2-3-4-7-8-9-10-14-21-22-24-27-28-29 … (57/82)
Toury 406 jl.:
1-4-5-6-7-11-12-14-17-19-20-… (40/73)
Bourges 981 oude:
1-2-6-19-24-28-33 … (15/28)
Nationaal:
10-62-78 enz.. (14/28)
La Souterraine Nat (z): 1.145 jaarse:
1-6-10-11-18-29-32-37-40 (19/26)
Nationaal: 61-96-124-126-160 (20/26)
Chateaudun 235 jonge:
1-2-3-4-5-6-7-8-10-11-12-13-16-17-18 … (41/64)
Provinciaal 4.068 jonge:
3-4-9-10-12-15-23-27-36-37-43-45 (43/64)
Montoire Prov. 470 oude:
1-2-4-11-12-16-17-25-32… (22/26)
Montoire 594 jonge:
1-2-3-5-7-15-18-19-22-24-29-30 (45/73)
Mooiste resultaten 2023
Maissemy (105km) Old birds 15/04/23
Club: 257 1, 2, 3, 4, 5, 6 ,7 ,8, 9, 10, 18, 19, 24, 25,.. 39/76
Combine 1595 1, 5, 13, 15, 16, 19, 30, 41, 41, 45, 83, … 32/76
Maissemy (105km) Yearlings 15/04/23
Club: 141 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15,... 31/61
Pont (179km) Old birds 30/04/23
Club: 553 1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 25, 26, 28, 29, 31, 34, 35, 38, 46, 47, 48, 52,... 47/77
Pont (179km) Yearlings 30/04/23
Club: 288 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 25, 26, 27,... 37/62
Toury (312km) Old birds 06/05/23
Club: 181 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 14, 15, 17, 18, 19, .... 44/77
Toury (312km) Yearlings 06/05/23
Club: 93 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, .... 34/62
Orléans (339km) Old birds 13/05/23
Club: 469 1, 2, 3, 4, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 19, 27, 29, 30, 31, 37, 40,… 48/76
Combine 1871 3, 6, 7, 8, 19, 23, 29, 31, 36, 37, 44, 61, 65, 66, 69, 89, 97, 124, 139, 142, 172, 174, ... 50/76
Orléans (339km) Yearlings 13/05/23
Club: 215 1, 2, 6, 7, 8, 10, 15, 16, 19, 21, 22,... 35/61
Vierzon (409km) Old birds 20/05/23
Club: 671 1, 6, 10, 21, 25, 28, 41, 46, 48, 53, ... 39/73
Chateauroux(459km) Yearlings 02/07/23
Club: 406 2, 3, 6, 7, 9, 9, 12, 16, 19, 20, 32, 36, 38, … 19/23
Chateauroux(459km) Yearlings 22/07/23
Club: 517 1, 2, 3, 7, 11, 14, 24, 25, 31, 33, 35, 38, 50, … 27/39
Pont (179km) Young birds 30/07/23
Club: 592 1, 2, 3, 5, 5, 5, 9, 10, 10, 13, 14, 16, 17, 53, … 32/69
Bourges/Vierzon(409km) Old birds 30/07/23
Club: 161 2, 5, 6, 7, … 6/11
Bourges/Vierzon(409km) Yearlings 30/07/23
Club: 391 1, 2, 3, 4, 5, 9, 10, 11, 24,… 28/39
Bourges/Vierzon(409km) Old birds 13/08/23
Club: 279 1, 2, 3, 4, 6, 7, 7, 11, 13, 15, 16, 18, 22, 25, 27,… 29/41
Montoire(388km) Young birds 02/09/23
Club: 448 1, 2, 4, 5, 9, 10, 11, 17, 19, 20, 32, 41, … 39/65
Provincial 4262 1, 5, 27, 30, 56, 62, 77, … 24/65
Speciaal voor internetverkoop Pigeon Bids kweekten en selecteerden Jelle en Joost een schitterende groep van 2024-duiven, allen geboren uit hun bewezen kweekduiven.
Twijfel niet om hier uw slag te slaan!
Deze verkoop eindigt vrijdag 27 december om 15u.