Meer nieuws

Deblanc Youri - Ronse: 1e Nationaal Bergerac 3.180 jaarse

29 Jul 2024

Het lijkt allemaal redelijk simpel wanneer we luisteren naar hetgeen Youri Deblanc vertelt over het plan dat hij enkele jaren terug opvatte om top te spelen op afstanden van 400 km tot 900 km. De duivenbesmetting dateert vanuit zijn jeugdjaren bij zijn grootvader.

Youri zit in de fleur van zijn leven…en ook in de fleur van de uitbouw van zijn gezin. Hijzelf bekleedt een functie als CFO in een internationale bedrijvengroep, zijn echtgenote is erg betrokken als gespecialiseerd arts in het ziekenhuis, en 4 jonge dochters vullen de ruimte thuis. Het lijkt allemaal wel een beetje hocus pocus om deze borden draaiende te houden op de stok zeker wanneer je dan ook nog zeer ambitieus bent in je geliefkoosde sport-hobby, de duivensport.

Youri is eerder nuchter van aard en recht door zee. Hij ontdekte de "Julien" als stamvader (duif afkomstig van Eric Vermander uit Oekene) en door een mooi toeval ontmoette hij Marc Valepijn uit Ronse. Marc is een man met veel ervaring in de duivensport, weet heel goed wat harde selectie is en kon al heel wat adelbrieven voorleggen uit de periode bij zijn ouders thuis in Maarkedal (toppers op de fond) en bij hemzelf in Ronse. Met Marc is het een klein mandenhok en de selectie was altijd keihard. Samen met Youri bouwde hij een toplijn duiven op rond Julien en kon hij zeer sterke resultaten voorleggen van halve fond tot nationale topfond.

Ondertussen bleef Youri zoeken naar duiven die pasten in de kweeklijn van "de Julien" en bouwde systematisch aan een superieur kweekhok. Marc stopte de laatste jaren met de duivensport en Youri sloot een deal met Marc om de beste duiven naar zijn eigen kweekhok te brengen.

Het seizoen 2024

25 oude en 80 jaarlingen dat is de vliegploeg 2024 en deze worden zowel op zuiver weduwschap (met thuisblijvende partner) als op totaal weduwschap gespeeld. De nationale Bergerac winnaar zat in het team dat op totaal weduwschap werd gespeeld.

Deze werden half januari gekoppeld en aangezien er - zeker bij de jaarlingen - nog veel jongere duiven tussen zaten, hadden sommigen - toen alles gescheiden was - gekweekt, anderen gebroed en weer anderen met moeite het "kapelleke" verlaten. Youri vertelde al dat hij voor 2025 de vliegduiven eerder (in december) gaat koppelen en dan in maart nog een paar dagen, zodat degenen die in december geen partner hadden in maart een tweede kans krijgen.

Jonge duiven hebben ervaring nodig. Eén keer heeft Youri zijn jonge duiven 2 seizoenen niet grootgebracht en deze achterstand wordt nooit meer ingehaald.

Bij thuiskomst blijven ze samen tot zondagochtend. Deels om gemotiveerd te blijven, maar ook en vooral omdat het makkelijker is. Zondagochtend heeft Frederik meer tijd en dan haalt hij ze uit elkaar.

 En dan het "volièreverhaal". Vorig jaar heeft Youri volières neergezet, waardoor het klimaat op het hok verbeterde en de duiven de hele dag in de buitenlucht konden zijn. In het begin was dit echter niet ideaal, een extra groen windbreekgaas deed wonderen. 

 

B23-4081634
1e Nationaal Bergerac 3.180 jaarse

Afstand: 704km

Snelheid: 1.137,71 m/m

Stefan Mertens