Denolf Marc - Kortemark: 1e Nationaal Tulle 9.763 oude
28 Jun 2022
Het was in 2018 dat we de eerste maal op het erf van familie Denolf stonden. Toen bracht “De Braven Agen” de nationale zege Agen naar Kortemark. Een zege die Marc ineens beroemd maakte en zie, een paar jaar later wint Marc opnieuw nationaal. Deze maal vanuit Tulle en het mooie aan het verhaal is dat het met een kleinzoon van de “De Braven Agen” is want die winnaar werd ondanks de mooie biedingen, net zoals deze Tulle winnaar, niet verkocht maar kreeg een kweekbak toegewezen.
Marc Denolf (61 jaar) en zijn vrouw Annie runden tot enkele jaren geleden een landbouwbedrijf met serreteelten en stamboekrundvee. Ze zijn dagelijks in de natuur actief en beseffen meer dan wie ook dat de zorg voor de natuur cruciaal is voor ons allen op lange termijn. Zorg dragen, goed observeren, kort reageren, kwaliteit en dit zowel met de dieren als met de gewassen. En zo ook met de duiven. Geen onnodige tierlantijntjes, een goede correcte verzorging en dan zal het de kwaliteit zijn die het zal halen.
De focus ligt op de fond en zware fond en het wordt menens vanaf 500 km en verder. Marc bouwde zijn kolonie op met duiven van Stefan Vanoverbeke, Esen; Roger Velle, Koksijde; Galle-Wijnands, Veldegem; Octaaf Wetsteen, Kortemark en Daniël Tanghe, Kortemark.
Systeem
Er werd gestart met 65 oude en jaarse weduwnaars en jaarlijks krijgen er een 120-tal jonge duiven een ring rond hun poot. Geen winterkweek maar enkel een 5-daagse broed mochten de weduwnaars voor het seizoen doen.
De weduwnaars huizen op zeer ruime zolderhokken met een ruime gang voor de afdelingen. We hebben het zelf kunnen vast stellen dat deze hokken kurkdroog, zonnig en netjes verzorgd zijn.
De jonge duiven huizen eveneens in gemetste hokken maar dan op een hok in de verzorgde tuin.
De basis van de kolonie is gevormd door de historisch sterke duivenstam van Kamiel Corneillie uit Rumbeke aangevuld met duiven van Stefan Vanoverbeke (Esen), Roger Velle (Koksijde), Galle-Wijnands (Veldegem), Octaaf Wetsteen (Kortemark) en Daniël Tanghe (Kortemark)
De weduwnaars vliegen tweemaal daags met gesloten ramen, brengen de rustige dagen door op 50 % zuivering en 50 % sport en worden (afzonderlijk in hun nestbak, met de lepel) opgevoederd naar de inkorving toe. Marc durft ook geregeld wat zuivere mais bijvoederen. In het voorjaar wordt Wim Boddaert ingeschakeld voor een traditionele startcheck en voor het overige wordt er nog weinig medisch ingegrepen. Na Orléans werd er behandeld tegen trichomonas en tegen luchtweginfecties.
Bij thuiskomst electrolyten in de drinkpot en daarmee is de kous af.
Torenhoog
“Ja ik heb hem zien komen” vertelt Marc “we wisten wanneer Annemie Vanhee geconstateerd had en vol verwachting speurden we de blauwe hemel af. Ineens zagen we torenhoog een duif draaien en het duurde dik 15 seconden vooraleer hij op de plank kon neerstrijken.
Het was de eerste maal dat “De Tulle” boven de 600km ging en blijkbaar heeft het lange verblijf in de mand hem extra gemotiveerd.
Met Marc Denolf hebben we nog maar eens een bevestiging dat duivensport als pure hobby nog steeds bestaat en recht van bestaan heeft. We neigen meer en meer naar professionalisering maar wekelijks worden nog steeds topprestaties geleverd bij echte hobbyisten….mits de nodige kwaliteit aanwezig is. Het hok van Marc Denolf is hiervan het bewijs.
Van harte proficiat vanwege het hele Herbots team
B20-3020958
1e Nationaal Tulle 9.763 oude
Afstand: 615km
Snelheid: 1380,53m/m
Stefan Mertens