Meer nieuws

Dirk Martens (Deinze) slaat toe op Pau, 1ste Prov. Oost-Vlaanderen (4de Nat. tegen 3.368 duiven)

26 Jun 2024

Deinze – Dirk Martens uit Deinze heeft de eerste provinciale plaats Oost-Vlaanderen veroverd op de nationale vlucht vanuit Pau. Zijn duivin, BE21-4226045, beter bekend als "SilverSonja", triomfeerde tegen 939 duiven en eindigde nationaal op een indrukwekkende vierde plaats tegen 3.368 duiven.

"SilverSonja", een laat jong geboren in augustus 2021, onderging een geduldige ontwikkeling. Als laat jong werd ze niet opgeleerd, maar als jaarling nam ze deel aan vluchten tot 400 km. Op tweejarige leeftijd toonde ze haar potentieel door zich in de prijzen te klasseren in wedstrijden vanuit Vierzon, Bourges, Agen en Saint-Vincent. "Ik had er een goed oog in omdat ze altijd bijzonder fris en gedreven thuiskwam," aldus Martens.

De naam "SilverSonja" is niet toevallig gekozen. Ze verwijst naar haar illustere zus langs vaderskant, "SuperSonja", die tussen 2018 en 2020 maar liefst zes keer in de top 150 nationaal eindigde en werd uitgeroepen tot de beste Belgische duif op zes vluchten. De moeder van "Silversonja" is een halfzus van "Zevlakov" van Alex Rans. "Zevlakov" was zelf een supervlieger die o.a. 1st World Best Pigeon 2020 en 3de Nat. Asduif Marathon KBDB won en tevens is hij de vader van "Chadli" (2e Olympiade duif Marathon 2022 (Roemenië),3e Nationale asduif Marathon jaarse 2020 (ranking),...) die dit jaar nog verkocht werd op de PBids van Alex Rans bij Herbots.

Voor de vlucht vanuit Pau werd "SilverSonja" ingekorfd terwijl ze broedde op een jong van twee dagen oud. Haar voorbereiding was intensief, met wekelijkse vluchten vanaf de eerste week van april tot en met Vierzon op 18 mei. Daarna werd ze op nest gezet en vloog ze nog een Clermont (200 km) op tien dagen broeden.

"Ik ben bijzonder fier op deze prestatie," zei een trotse Martens. "Maar ik ben nog meer fier op de prestatie van de ganse ploeg." En terecht, want naast SilverSonja's nationale vierde plaats, behaalden zijn andere duiven ook indrukwekkende resultaten: 26ste (tweede getekende), 37ste (eerste getekende), 43ste, 66ste, 276ste, 362ste, 370ste, 429ste en 522ste nationale plaats. In totaal kwamen 10 van de 14 ingezette duiven in de prijzen.

Ere wie ere toekomt, de uitstekende prestaties van zowel "SilverSonja" als de rest van zijn ploeg onderstrepen de kwaliteit van de duiven en de zorgvuldige training van Dirk Martens.

Dirk, van harte proficiat vanwege het ganse Herbots team!

Maarten Herbots