Meer nieuws

Dubbele Provinciale Overwinning voor Van den Abbeel-Peleman in Oost-Vlaanderen op Vierzon

22 Aug 2024

Buggenhout - Het afgelopen weekend werd er in de duivensportgeschiedenis van Oost-Vlaanderen een bijzondere prestatie neergezet door de tandem Patrick Van den Abbeel en Rony Peleman. Tijdens de nationale vlucht vanuit Vierzon wisten zij een dubbele provinciale overwinning te behalen, zowel met de jonge duiven als met de oude duiven en jaarlingen. Dit is een opmerkelijke prestatie voor een samenwerking die pas in 2023 werd gevormd. Voor Van den Abbeel-Peleman zijn dit inmiddels hun derde en vierde provinciale overwinningen, met daarnaast ook evenveel nationale overwinningen in hun zone.

Isis Schittert bij de Jonge Duiven

De eerste provinciale overwinning kwam in de categorie jonge duiven, dankzij BE24-4043618, beter bekend als "Isis." Deze jonge duif landde om 16:05:30 op de plank en liet daarmee 4.159 andere jonge duiven achter zich. Naast deze provinciale overwinning, behaalde "Isis" ook de nationale overwinning in haar zone tegen 2.370 duiven en was ze zelfs de snelste van de hele provincie tegen 5.335 jongen, jaarlingen en oude duiven samen. Op nationaal niveau behaalde ze een 422ste plaats tegen 16.895 jonge duiven. "Isis" heeft haar vliegcarrière goed begonnen, met eerder dit seizoen een 200ste plaats Provinciaal Orléans tegen 9.741 jonge duiven.

Stamboom van Isis
"Isis" heeft een indrukwekkende stamboom. Haar vader komt uit de beroemde "King Nero"-lijn (Jacobs Willy-Jan en Jeroen) en de "Matthieu-lijn". Aan moederszijde brengt een zuster van "Ernest", de tweede Nationale Asduif Snelheid KBDB 2020 bij Nechelput-Cornet, de nodige klasse in de mix.

Athena Overheerst bij Oude + Jaarlingen

De tweede provinciale overwinning kwam van BE23-4091767, "Athena," een jaarling die in de categorie oude en jaarlingen de snelste bleek te zijn tegen 1.176 duiven. Opmerkelijk is dat Athena slechts vijf seconden na "Isis" op de plank landde. Deze prestatie leverde haar een 176ste plaats op nationaal niveau op tegen 5.780 oude en jaarse duiven. Ook "Athena" behaalde een nationale overwinning in haar zone tegen 749 duiven.

Stamboom van Athena
De stamboom van Athena spreekt voor zich: ze is een topduivin, met de juiste genen, die als jonge duif al uitstekende resultaten behaalde. Dit seizoen heeft ze al drie eerste prijzen gewonnen. Ze is tevens een volle zus van de 6de Nationale Asduif All-Round KBDB voor jonge duiven in 2022. Haar vader, een enorm mooie duif met dan nog eens de juiste afstamming en genen, is inmiddels de stamkweker van Patrick en Rony geworden. Intussen hebben ze uit diverse broers van "Mister P" diverse goede duiven gekweekt met als topper "De Jules" (Klik hier voor meer info) , de 7de nationale asduif snelheid 2023, bij Nechelput-Cornet. Zelf kweken ze in hun satelliethok in Brakel uit een andere broer (geleend van goede vriend Glen De Deyn) een duivin die al 3 x de eerste prijs uit Noyon wint. 
De moeder van "Athena" komt uit een kruising van de twee beste jonge duiven van Patrick en Rony in 2018, "Nafi" (2de Nat. Asduif KBDB G.H.F jonge duiven 2018) en "Matthieu" (8e Nat. Asduif KBDB Grote Halve Fond). Ook zij is intussen moeder van diverse goede duiven.

Resultaten 2024

Klik hier voor de resultaten van de jaarling duivinnen in 2024
Klik hier voor de resultaten van de jonge duiven in 2024

Het Systeem Achter het Succes

Het succes van Van den Abbeel-Peleman is geen toeval, maar het resultaat van een doordacht systeem en goede samenwerking met bevriende liefhebbers.

De Jaarse Duivinnen: Van Volière tot Vliegkampioen
Een van de hoekstenen van hun systeem is de manier waarop ze omgaan met de jaarse duivinnen. De betere jonge vliegduivinnen, die al bewezen hebben over de juiste kwaliteiten te beschikken, krijgen aan het einde van het seizoen een plek in de volière. Hier verblijven ze in alle rust tot het einde van maart, waarna ze naar het jonge duivenhok verhuizen. Dit verblijf in de volière biedt hen een periode van herstel en voorbereiding op de volgende vliegseizoen. Hoewel ze af en toe eieren leggen, worden deze verwijderd om hun focus op het vliegen te houden.

De jaarse duivinnen worden samen met de jonge duiven opgeleid en vliegen dezelfde vluchten. Door dit geïntegreerde trainingsprogramma ontwikkelen de jaarse duivinnen hun vaardigheden verder, terwijl ze ook een leidende rol spelen voor de jongere duiven.

De Jonge Duiven: Van Selectie tot Succes
Het jonge duivenbestand van Van den Abbeel-Peleman bestaat uit 120 jonge duiven die worden gespeend uit hun eigen kwekers, aangevuld met ongeveer 30 jonge duiven afkomstig uit bevriende hokken van gevestigde namen zoals Raf Herbots, Jacobs Willy-Jan en Jeroen, Gauchez Robert, en Van Megroot Dirk. De jonge duiven worden vanaf een zo jong mogelijke leeftijd gevaccineerd tegen ziekten zoals Rota, Herpes, Pokken en Paratyfus.

Voeding 
Voeding speelt een cruciale rol in het systeem van Van den Abbeel-Peleman. Dagelijks krijgen de duiven de Galaxy-mengelingen van Beyers voorgeschoteld. Tijdens het spenen begint dit met de Kweek-mengeling, die geleidelijk wordt vervangen door de Rui-mengeling. Tijdens het opleren wordt 50 procent Sport Light toegevoegd, en deze mengeling blijft voor de rest van het seizoen op het programma staan. Voor het opvoederen tijdens de nationale vluchten wordt overgeschakeld op Sport Energy.

Naast de mengelingen maakt het duo gebruik van diverse bijproducten om de weerstand en conditie van hun duiven te ondersteunen. Vlierbessensiroop en Ropa B worden ingezet voor weerstandsondersteuning, terwijl producten zoals Olie, Optimix, Elite Pigeon en Hepasan helpen bij het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen.

Opleiding
Het opleren van de duiven is een proces dat met grote zorgvuldigheid wordt uitgevoerd. In korte etappes wordt opgebouwd naar een afstand van 25 kilometer, waarbij de duiven meermaals worden gelost. Deze systematische aanpak zorgt ervoor dat de duiven niet alleen fysiek, maar ook mentaal voorbereid zijn op de langere afstanden die hen te wachten staan tijdens de nationale vluchten.

Een ander belangrijk aspect in hun systeem is het verduisteren en bijlichten van de duiven. Halverwege juli worden de duiven gescheiden en verduisterd om ze te helpen zich beter aan te passen aan de veranderende seizoensomstandigheden. Later in het jaar wordt er bijgelicht om hun biologische klok te reguleren, wat essentieel is voor het behoud van hun optimale conditie.

In principe vliegen de duiven elke vlucht en houden ze geen duiven thuis. Wat wel dit seizoen al meermaals is voorgevallen, is dat bepaalde laatkomers of geblesseerden een alternatief programma volgen om zo terug in de het nationale peloton terecht te komen. Als de weersomstandigheden het echt niet anders toelieten, werd er gekozen voor een kortere vlucht.

Het Team
Hoewel Patrick en Rony de gezichten zijn van hun succes, benadrukken ze dat hun prestaties niet mogelijk zouden zijn zonder de steun van hun team. Hun partners, Hilde en Janice, spelen een onmisbare rol door in te springen wanneer werkverplichtingen hen verhinderen om zelf voor de duiven te zorgen. Voor Patrick en Rony is en blijft de duivensport een hobby, ondanks de hoge mate van professionaliteit die ze aan de dag leggen.

Nu ze ook in Brakel een satelliethok hebben waar Noyon gespeeld wordt onder de naam Peleman – Van den Abbeel ligt ook daar extra werk op de plank. Rony neemt het grootste deel van het werk in Buggenhout voor zijn rekening, Patrick dat van Brakel. Wel wordt er dagelijks overlegd en zijn ze elkaars steun en toeverlaat, in goede en minder goede tijden.

Naast de steun van hun partners, werken ze ook nauw samen met bevriende duivenliefhebbers, die Patrick en Rony via deze weg graag nog eens willen bedanken voor hun steun, hulp en advies, zoals Eddy De Block, Kristof Nechelput, Robert Gauchez, Jacobs Willy-Jan en Jeroen, Gilbert Vermeir, Willy Arts, en de familie Thierens. Deze samenwerkingen zorgen niet alleen voor een uitwisseling van duiven, maar ook voor waardevolle kennis en ervaring die bijdraagt aan hun voortdurende succes.

Conclusie

De prestatie van de tandem Patrick Van den Abbeel en Rony Peleman in de duivensport in Oost-Vlaanderen, waarbij ze een dubbele provinciale overwinning behaalden in de nationale vlucht vanuit Vierzon, is opmerkelijk. Hun succes, mede dankzij de sterke duiven "Isis" en "Athena", is het resultaat van een goed doordacht en verfijnd systeem, waarin alles van voeding, opleiding tot samenwerking met andere duivenliefhebbers perfect op elkaar is afgestemd. Deze prestatie onderstreept het belang van een geïntegreerde aanpak en de cruciale rol van teamwork binnen hun de duivensport.
Patrick & Janice en Rony & Hilde, een welverdiende proficiat vanwege het ganse Herbots team!

Maarten Herbots