Meer nieuws

Etienne Meirlaen - Deurle : 1e Nationaal Narbonne 4.983 oude

29 Jul 2024

Er zal altijd wel een kleine portie geluk mee gemoeid zijn wanneer duiven ongeveer 900 km in extreem warme omstandigheden huiswaarts moeten komen, maar toch en vooral zal het kunnen en de talenten van de duif de doorslag geven. Het toeval wordt alsmaar kleiner wanneer je op één seizoen tweemaal de eerste nationaal kan behalen op een zware fond vlucht.

Bij Etienne Meirlaen in Deurle is dit in 2024 het geval. Etienne gooide noodgedwongen, door de gezondheidstoestand van zijn duivenverzorgster Aline, het roer vrij rigoureus om.

Er werd gekozen om met minder duiven te spelen en het klassieke weduwschapspel met duivers te stoppen. Minder duiven en deze die worden gespeeld zoveel als mogelijk op nest spelen was de keuze.

De nationale zege die enkele weken terug werd behaald op Dax was een noodgedwongen andere keuze dan deze die we hiervoor doelden. Enkele duivers die als ‘pater’ werden gehouden, met het doel ze op nest in te korven, vlogen dermate goed dat ze op ‘paterschap’ werden gehouden en enkel bij de inkorving duivinnen in hun midden kregen. Het resulteerde in een 1e nationaal Dax.

Op Narbonne werd gekozen om met duivinnen op nest te gaan spelen en werden maar liefst 5 van de 6 in de uitslag gespeeld (1,20,35,87,349). Er werd gekozen om niet zomaar lukraak met enkele duivinnen te gaan strijden, maar het waren allen ervaren en goede duivinnen die met een superkomaf alles hebben om nationaal top te scoren. En de nationale uitslag heeft dit bevestigd.

Diamond Narbonne geeft iedereen het nakijken

Het is een steengoede duivin met veel ervaring en resultaten die de nationale zege naar Deurle heeft gevlogen. Het is een duivin van het kleinere type, met een zijdezachte pluim, twee sterke vleugels en weinig gewicht om te dragen. Een echt flyertype dat twee dagen in de lucht kan hangen zoals we dat het best kunnen omschrijven.

Ze heeft een afkomst om U tegen te zeggen en is een dochter van de Provinciaal Pau, één van de beste duiven die Etienne ooit had (3e nationale asduif grote fond 2017, 7e nationaal Perpignan, 11e nat Sint Vincent, 11e nat Pau). Hij is tevens broer van de 2e nationaal Sint Vincent. Een topvlieger en ondertussen ook een topkweker.

De moeder van Diamond Narbonne is Diamond Anita en is een samenkweek met dat andere tophok op de zware fond Batenburg-Van de Merwe. Ze is een dochter van de Zoon Diamantje (lijn Witbuik x Diamantje) gekoppeld aan Dochter Monar, het beste wat Etienne op zijn kweekhok zitten heeft.

Met dit edel bloed vloog Diamond Narbonne in het verleden reeds 45e nat Agen, 170e nat Agen, 170e nat Narbonne en 288e nat Narbonne. Een duif met veel ervaring op de zware fond die nu buiten haar limieten is getreden en de 1e nationaal van 5.045 duiven vliegt.

De motivatie van het nestspel

De keuze van het nestspel voor de zware fond heeft Etienne dus figuurlijk geen windeieren gelegd. Uit de nationale uitslagen op de zware fond blijkt alsmaar meer dat duivinnen het niet meer dienen af te leggen tegen de duivers. De motivatie naar hun nest, de rust en kalmte die ze daarbij tonen tekent schril af tegen het gebrul en gestorm van duivers op weduwschap.

Etienne stelt duidelijk dat bij echt hard duivenweer de duivers volgens hem toch sterker zijn dan de duivinnen maar zelf moet hij toch ondervinden dat het ook anders kan.

Zijn duivinnen zijn in de lente gescheiden van hun duivers en zijn dan opgeleerd. Het is de bedoeling dat ze wekelijks de korf ingaan om genoeg kilometers te vliegen vooraleer het zware werk eraan komt. Bij thuiskomst mogen ze als koppel even samenblijven en gaan dan terug naar hun eigen hok via de loopgangen voor de hokken. Recuperatie staat bij thuiskomst met rood aangestipt bij Etienne, en net zoals de duivers vroeger kunnen ze eerst in alle rust eten en drinken en gaan dan pas bij hun partner.

Ze vlogen eerder dit seizoen Agen en na Agen werden hun nesten weggehaald, zodat op een 10-tal dagen broeden konden worden ingekorfd voor Narbonne. Tussendoor vlogen ze één snelheidsvlucht.  Wel wordt de nodige aandacht geschonken dat ze voldoende trainen. Trainen is dixit Etienne de waardemeter van de conditie en de duivinnen trainden tot bijna een uur wat aangaf dat de forme aanwezig was.

Narbonne was een zware vlucht met harde en zeer warme weersomstandigheden wat de zege nog meer glans geeft.

Diamond Narbonne heeft haar Olympische titel behaald en mag nu naar het kweekhok om de echte oude bloedlijnen van het hok Meirlaen verder te verankeren voor de toekomst.

Proficiat met deze tweede nationale zege vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

B19-4113084
1e Nationaal Narbonne 4.983 oude

Afstand: 873km
Snelheid: 961,45 m/m

Geert Dhaenens