Meer nieuws

Fam. Eijerkamp, Brummen, vraag en antwoord in Coronatijden

23 Apr 2020

1. Hoeveel duiven (oude, jaarlingen, jongen) zitten er klaar voor het seizoen 2020? 

Wij spelen onder 2 verschillende namen waarbij voor Lotte Eijerkamp een ploeg van 52 weduwnaars klaar zit terwijl voor Hans en Evert-Jan Eijerkamp een ploeg van 14 doffers en 76 duivinnen zitten. Rond 80% van deze zijn jaarling. Er zijn een kleine 300 jonge duiven gespeend voor de hokken van Lotte en Hans en Evert-Jan Eijerkamp 

2. Hoe worden de duiven gevoederd deze dagen? 
Oude duiven worden licht gevoerd om ze ‘kalm’ te houden terwijl bij jongen nu wordt gewisseld van kweek naar lichtere vliegmengeling omdat deze nu elke week beter gaan trainen. De eerste jongen zijn begin februari gespeend en de laatste 2 weken geleden.

3. Wat met trainen? Hoe dikwijls? 
Duiven trainen vrijwillig aan huis en dat gewoon 5-6 per week. We hebben duiven gekoppeld in Januari en zitten nu al een tijdje op weduwschap waarbij we 1x per week de partners erbij laten voor de motivatie als ook om onderling paren duivinnen tegen te gaan. Wij brengen de duiven niet weg

4. Verduisteren jullie nu?
Wij hebben alle oude duiven verduisterd zitten. Tot hiervoor nooit doffers ook verduisterd gehad maar nu dit jaar door de Corona dus wel. Omdat er nog steeds geen zicht is op een begin van het seizoen gaan we voorlopig ook gewoon door en duiven worden een 12-14 uur per dag verduisterd. De jonge duiven worden ook verduisterd en hierin hebben wij 2 systemen. Bij Lotte Eijerkamp wordt verduisterd van 16u00 tot 23u00 zodat jongen met ochtendlicht ontwaken en bij Hans en Evert-Jan wordt er verduisterd van 17 tot 8 uur ’s morgens.

5. Extra last van ziektes nu of net minder? 
Bij jonge lichte coli gehad net als voorgaande jaren maar verder gewoon prima gezond intussen weer.

6. Hoe is jullie systeem normaal deze periode van het jaar en hoe ziet deze er nu uit? 
Normaal gezien zouden we al 2 wedvluchten hebben gehad en had alles al volop in training geweest. Nu in Nederland de maatregelen verlengd zijn naar 20 mei is het zaak om de boel maar rustig te houden. We verwachten zeker geen vluchten voor half juni en dus is het aanpassen op alles wat er gebeurd. Erg jammer natuurlijk maar gezondheid gaat boven alles. We hopen in ieder geval dat we een ‘normaal’ programma krijgen met jonge duiven zodat deze in ieder geval getraind en geselecteerd kunnen worden en alle vluchten met de oude duiven is meegenomen.

Bedankt voor deze korte toelichting en we hopen met z'n allen dat deze bizarre periode snel voorbij zal zijn.

Succes nog !