Meer nieuws

Flanders Collection (Liedekerke) Mega resultaten gebaseerd op een sterke kweekstam

20 May 2023

Liedekerke: Je moet het maar doen. Op het juiste moment investeren in de totale collectie van Dirk Van den Bulck en dit kampioenen hok  dan blijven “fine tunen” tot een top presterende kolonie. Deze kunst heeft duo Yannick Deridder-Bruno Van Den Brande die het team Flanders Collection vormen in de vingers. Hun uitslagen van de laatste seizoenen mogen gerust in het mapje “kettinguitslagen” gecatalogeerd worden en ook de individuele palmaressen van de toppers spreken tot de verbeelding.  
Een sprookje dat misschien als titel “Er was eens topper De Kittel en zijn familie” mag dragen. Werkelijk uniek! 

“De Kittel” en zijn ouders 

Yannick vertelt: “In 2014 hebben we het volledig hok opgekocht van Dirk Van Den Bulck. Toppers van deze kolonie waren “De Kittel”, 1e nat. Asduif KBDB 2013 Jonge Duiven Snelheid. “Greipel”, de 6e nat. Asduif KBDB 2013 Jonge Duiven Snelheid en “Olympic Rosita”, 1e Olympiadeduif 2013 Cat. F Nitra en tevens moeder van “Kittel” en “Greipel”. “Olympic Rosita” heeft 8 verschillende kinderen gegeven die nationale asduif werden of gekweekt hebben.
Het absolute kweekkoppel van Dirk Van Den Bulck was “Broer Goede Rode 992” (lijn “Nieuwe Rossi” x “Eenoogje”) x “De 40.000 Duivin” (lijn “Olympiade 003”, 1e Olympiadeduif Cat. A Liévin 2003, 2e Asduif KBDB snelheid 2002). Hier werden nog een 20-tal kinderen uit gekweekt die samen met kinderen van “Kittel” en “Greipel” de basis vormen van de lijn Van Den Bulck op het kweekhok.
In 2020 was er de inbreng van duiven van André Roodhooft. Kinderen van de “Tom” en “Broer Tom 691” doen het prima.
“De Kittel”, geboren en gespeeld op de hokken van Dirk Van Den Bulck, heeft de resultaten op eigen kweek-/vlieghok, alsook tal van andere internationale tophokken naar een ongezien hoog niveau gebracht. Hij werd in 2013 nationale asduif KBDB met een sterk coëfficiënt van 0.95%, en werd later bij ons op de kweekhokken een kweekicoon. De successen en invloed op nationale kampioenschappen in verschillende landen zoals Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland, Portugal, Denemarken, USA, China, Australië, Irak, Egypte, Marokko, Koeweit, Verenigde Emiraten, Polen, Oostenrijk is ongezien. 
In Groot-Brittannië won de “Kittel”-lijn reeds 2x 1e nationale asduif RPRA in de laatste vier jaar, en was de sleutel tot succes voor Les Green, Gordon Brothers, Fenech Brothers, John Angwin, Nicklin. Ook op de hokken van Macaloney & Ian Stafford bleven de successen met de “Kittel”-lijn niet uit.
In Duitsland was het Andreas Drapa die reeds 2-3 jaar de Tipes nationale kampioenschappen domineert met de “Kittel”-lijn. SG Steffl, SG Kusser, Hagedorn-Becker, Stiens-Schlief domineren dan weer de RV en provinciale kampioenschappen met de jonge duiven uit de “Kittel”-lijn.
In Nederland werd Sangers de te kloppen man met het beste van Flanders Collection/ “Kittel”-lijn. Met talrijke overwinningen tegen de massa en 3e nationale asduif was de “Kittel” inbreng een schot in de roos. De successen bij de gebroeders Leideman en Peter Janssen lieten ook niet op zich wachten, om maar enkele te noemen van de hokken die lukten met de superlijn van “Kittel”. 
In Oostenrijk waren het Walter & Karin Essbüchl die een ongelofelijke stunt afwerkten door 1e + 2e nationale asduif te winnen met de “Kittel”-lijn in 2019. De afstammelingen van een topzoon “Kittel” op de hokken van Hagedorn-Becker brachten resultaten tot nationaal niveau voor Essbüchl  SG Krumtünger.
In Denemarken was het in 2021 raak met de “Kittel”-lijn voor Mark Skovbo Madsen die de 1e nationale asduif won. Verschillende grote vluchten werden gewonnen bij Mark door de nieuwe inbreng van de “Kittel”-lijn met als bekroning de gouden medaille op de nationale kampioenschappen. 
In USA is de duivensport nog steeds een kloppend hart in “Little Belgium”, een term die de Amerikanen gaven aan “de hotspot” van de duivensport in US. De fameuze “Gulf Homing Club” is er gevestigd in Brooksville Florida, waar de besten het tegen elkaar opnemen. Toen de eerste duiven van de fameuze “Kittel”-lijn hun intrede maakten bij Andy Larenztakis en John Marles, was het meteen een schot in de roos. AU qualifiers (nationale asduiven), GHC champions, Derby-winnaar en One loft-winnaars werden het normaal uit deze nieuwe inbreng bij deze mannen. Dit jaar was het op de hokken van “Dutchman” en Mike Cortez dat de 1e asduif GHC werd gewonnen met de “Kittel”-lijn, waar ook diezelfde duif in de running is voor 1e AU qualifier voor 2021.

Dat was de internationale impact, maar ook op nationaal vlak heeft deze gouden kweeklijn heel veel 
teweeg gebracht.

1e nationale asduif KBDB 2022 snelheid jonge duiven bij Pierre Beyl
1e nationale asduif KBDB 2020 snelheid oude duiven – uit zus “Olympic Rosita”
1e nationale asduif KBDB 2018 halve fond jonge duiven – uit lijn “Broer Goede Rode”, nonkel “Kittel”
1e nationale asduif KBDB 2016 snelheid oude duiven – uit lijn “Goede Rode”, vader “Kittel”
1e nationale asduif KBDB 2015 halve fond jonge duiven – uit lijn “Broer Goede Rode”, nonkel “Kittel”
1e nationale asduif KBDB 2013 snelheid jonge duiven – “Kittel” zelf
1e nationale asduif KBDB 2013 snelheid oude duiven – uit lijn “Goede Rode”, vader “Kittel”
2e nationale asduif KBDB 2014 halve fond jonge duiven – uit lijn “Broer Goede Rode”, nonkel “Kittel”
4e nationale asduif KBDB 2018 snelheid jonge duiven – uit lijn zus “Kittel 702/14”
7e nationale asduif KBDB 2017 snelheid jonge duiven – uit lijn “Broer Goede Rode”, nonkel “Kittel”
7e nationale asduif KBDB 2015 snelheid jonge duiven – uit lijn “Goede Rode”, vader “Kittel”
8e nationale asduif KBDB 2020 snelheid jonge duiven – uit “Olympic Kittel” & zus “Kittel 702/14”

Leo Heremans…de 2e basispeiler.

Yannick vertelt verder: “Bij Leo Heremans kregen er van het kruim van uit zijn kolonie. Het succes kwam uit de lijn van de “030”, de lijn van de “Gilbert”, de lijn van de “Bolt”. Op de laatste verkoop van Leo werd dan ook de “030” zelf aangekocht voor de kweek. Zo werd “Golden Lady 751”, die een dochter is van het topkoppel “Nieuwe Rossi” x “Eenoogje”, één van de basisduiven in het kweekhok. De twee kinderen “Gilbert” x “Golden Lady 751”, de volle broer “Bolt” en de zoon “Bolt” met “Dubbel Aske”, waren een schot in de roos in 2013. In 2017 kwamen dan nog eens een 20-tal jongen van Leo zijn beste kwekers, uitgeselecteerd door Leo Heremans zelf, naar Liedekerke.”

Het systeem van de vliegduiven

Yannick en Bruno gaan voor een uitgebreide vliegploeg. Zo beschikken ze over een groep van 50 weduwnaars, 50 vliegduivinnen en 200 jonge duiven. Er wordt gespeeld op 20 m vlieghokken met 3 afdelingen voor de weduwnaars, 3 afdelingen voor de jonge duiven, er staan 2 hokken leeg en dan is er nog 1 afdeling voor de duivinnen.
De hokken zijn van binnen volledig dicht maar de voorzijde is volledig open in draad. De hokken van de jonge duiven zijn winter en zomer vooraan open. De andere hokken zijn open naargelang de temperatuur. Gaan die hokken vooraan dicht dan gaan alle schuiven in het plafond open. Het zijn geen geïsoleerde hokken met vooraan een volière.
Bij de jonge duiven ligt er stro op de bodem van het hok. De weduwnaars zitten op roosters en de duivinnen zitten op rollen. Naast de volière, die in plastiek is, zitten er in het dak nog enkele glaspannen maar de hokken zijn vrij donker.
De weduwnaars kweken niet in het vroeg en worden de 1e à 2e week van maart gekoppeld. Wanneer ze 1 dag gekoppeld zijn worden ze meteen opgeleerd. Ze worden wel 20 keer weggevoerd en dat gebeurt in stappen tot maximaal 50 km.
Er wordt 14 dagen gebroed en de dinsdag voor de eerste Noyon worden de eieren weggenomen. De duivinnen blijven bij de doffers tot zondag bij de thuiskomst van Noyon. Er wordt met de weduwnaars gespeeld tot de 3e week van augustus. De weduwnaars worden alleen op Noyon (163 km) gespeeld.
De weduwnaars trainen tweemaal daags en de schwung waarmee getraind wordt is een aanduiding voor het resultaat op zondag. Bij de inkorving krijgen de doffers duivin en nestschotel. Wordt er zondag een hoge snelheid verwacht dan blijven de partners iets langer samen en wordt er gewacht tot de doffer in de nestschotel ligt. Wordt er een lage snelheid verwacht dan gaan de doffers sneller de mand in.
Yannick durft zijn weduwnaars wel extra motiveren door een tweede woonbak open te zetten maar dat is voor einde van het seizoen. 
Na aankomst van een wedstrijd blijven doffers en duivinnen 20 à 30 minuten samen. Wordt het een trage vlucht dan duurt het samenzijn iets langer. Na afloop van het vliegseizoen kweken de weduwnaars een ronde late jongen.
De duivinnen die op het klassiek weduwschap gespeeld worden, werden de 1e week van maart gekoppeld en werden op dezelfde manier geleerd als de doffers. Veertien dagen voor de eerste Noyon worden de eieren weggenomen en de duivinnen zitten dan op het weduwschap. Zij trainen tweemaal daags.
De duivinnen worden gespeeld op Noyon en Sermaises. Bij de inkorving krijgen ze doffer en nestschotel. Ze blijven een halve tot 1 minuut samen en gaan dan de korf in. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze 1 u samen. De extra motivatie wordt in de loop van de week bekeken. Het gebeurt wel dat er een andere duivin eventjes in de woonbak van een ander koppel komt om de jaloezie wat aan te wakkeren. Ook de duivinnen kweken na afloop van het vliegseizoen een late ronde jongen.
Het onderling paren kan wel eens problemen geven. Wanneer een duivin moet leggen dan gaat ze naar het hok van de doffers en dan kunnen doffer en duivin een week samen broeden. Daarna gaat de duivin terug naar het hok van de duivinnen om het seizoen verder te zetten. Dikwijls is de beste conditie dan wel over bij die duivinnen.
Qua voeding kiest Yannick voor zijn eigen mengelingen. “Flanders Finest” is een eigen mengeling en die is onderverdeeld in “Light”, “Light Plus”, “Finish”, “Explosion” en “Carbo Power” voor het vliegseizoen, “Supersoft” voor de rui en de jongen, en “Diamond Breeding” voor de kweek van de jonge duiven.
Op maandag wordt er “Light” gevoederd. Op dinsdag en woensdag wordt 50% “Light” + 50% “Light Plus”. Op donderdag wordt 25% “Light” + 25% “Light Plus” + 50% “Finish”. Op vrijdag is het 90% “Finish” + 10% “Carbo Power”. Elke dag bij het binnenlopen krijgen iedere 3 duiven een soeplepel “Explosion”. Op vrijdagavond na de maaltijd krijgen de duiven een soeplepel “Explosion”. Op zaterdag wordt het dan 80% “Carbo Power” + 20% “Explosion”. In de namiddag alleen nog “Carbo Power”.
Er gaat “Turbo Xcell”, ijzer en vitamines, over het voeder. Er gaat soms ook Sedochol in het drinkwater. Bij aankomst van een wedstrijd is er Mumm van Rhönfried in het drinken. Er gaat ook nog “Recup Fly” van Probel Fly in het drinken.


Alstublieft, voor u genoteerd… geen woorden maar daden… uitslagen 2021-2022

INTERNETVERKOOP PIGEON BIDS EINDIGT NU DINSDAG 23 MEI OM 14u
UNIEKE AANBIEDING MET EEN “DOCHTER KITTEL” en “NEW KITTEL” BEIDEN MET DNA GUARANTIE