Meer nieuws

Gerard Koopman, Emmerveen (NL) heeft geen stress

24 Apr 2020

Gerard Koopman uit Emmerveen is iemand die we echt niet moeten voorstellen, vriendelijke man, top duivenmelker en top duiven onder de pannen. We vroegen ons af hoe hij omgaat met deze toch wel aparte periode in ons aller leven. Aan de telefoon kreeg ik een zeer relaxte en ontspannen Gerard te horen. Onderstaande had hij ons te vertellen.

We hebben momenteel 112 vliegduiven klaarzitten om naar de ééndaagse fond te gaan en 70 vliegers voor de marathon vluchten (700 - 900km), ook hebben we 150 jongen gespeend.  Waarbij de vlieg doffers begin januari gekoppeld zijn geweest en de vlieg duivinnen 2 weken later, de jaarlingen uit dit pak mogen de jongen grootbrengen en worden gescheiden van zodra de jongen gespeend worden. De oude vliegers mogen enkel broeden. 

Qua voeder geef ik momenteel  blokjes wortelen 25% (de verse wortelen worden door een machine gehaald waaruit blokje komen ter grote van maïs) - 25% gerst – 25% paddy – 25% eigen mengeling (all-in-one Beyers snoepzaden, dierlijke eiwitten). De jongen krijgen 50% licht voer + 50% all – in - one.

Net zoals de vorige jaren verduisteren we de oude duiven en krijgen 10u licht en 14u donker, ook voor de jongen. Normaal doe ik dit tot en met half april maar ga dit nu gewoon laten doorlopen zolang we niet meer weten. In mei overweeg ik wel om 12u licht en 12u donker te zetten. Het is echt gewoon afwachten tot wanneer het vliegseizoen van start gaat, is beetje onzeker nu.

De duiven trainen 1 uur tot 1,5u per dag – 5 a 6 x per week . We hebben momenteel niet te veel last van de roofvogel en er wordt behoorlijk relax gevlogen, we verplichten ze niet om te vliegen, heeft geen zin nu. 

Op dit moment  hebben we nog geen last van ziektes, er wordt nu ook niet op controle gegaan. Er zijn geen grote dingen aan de hand en kleine dingen worden zelf verholpen. 

Normaal starten we rond 11 april met de vluchten, nu verlengen we gewoon onze normale voorbereiding . Er wordt normaal bijna nooit gereden, gaan meteen vanaf 0 tot 80 km. 

Bij de vraag of Gerard nu al op 'hete kolen' zit om aan het seizoen te kunnen beginnen antwoord hij heel gemoedelijk: 'Nee, hoor, het is wel lekker zo. Duiven kunnen rustig trainen, wij hebben tijd om ze goed te verzorgen. Het belangrijkste is nu de gezondheid van de mensen en wij hebben nog tijd zat om met de duiven te spelen, desnoods pas in 2021.'

Bedankt Gerard voor dit korte gesprekje en geniet nog maar met volle teugen van je duiven of het nu met of zonder vluchten is.