Meer nieuws

Gino Clicque, Wevelgem, veel werk in afwachting van...

27 Apr 2020

Ook de groten der aarde zitten thuis te wachten op licht aan het einde van de tunnel. Zo ook Gino en zijn familie, ze denken nu ook na hoe het verder moet, wat ze moeten doen om de duiven toch zo fris en gezond mogelijk te kunnen houden zonder ze te forceren en ze klaar te hebben voor hét moment, hét moment dat het allemaal weer mag...

Hieronder een korte vraag/antwoord vanuit Wevelgem:

1. Hoeveel duiven (oude, jaarlingen, jongen) zitten er klaar voor het seizoen 2020?

Gino: 'Dit jaar hebben we een grote groep klaarzitten voor de vluchten, onze ploeg bestaat uit : 270 oude en jaarse , ongeveer de helft duivers en de helft duivinnen , bijna alles wordt op klassiek weduwschap gespeeld ( partners blijven thuis ). De laatjes van 2019 worden op dubbel weduwschap gespeeld.
De ploeg bestaat uit 2/3 jaarse en 1/3 oude duiven.
Momenteel zitten alle jonge duiven op de hokken waarvan de laatste gespeend werden op 22 april. De jonge duiven vertoeven op 4 afdelingen , allen volgens leeftijd. De jongen die gespeend werden voor 1 april moeten normaal de nationale vluchten vliegen en de laatste ronde is een reserveploeg die enkel goed opgeleerd word.  Totaal werden er iets minder dan 500 jonge duiven gespeend.'

2.  Hoe  voeder je de duiven nu? 
Gino:'De vliegduiven worden momenteel tamelijk licht gevoederd met Vanrobaeys sport 50% + 50%  zuivering en dit 2 x per dag omdat ze samen zitten, wanneer ze terug op weduwschap zitten voeder ik ze 1 x per dag juist genoeg ongeveer 30 tot 35 gr per duif .
De duivers werden gekoppeld op 28 maart en mogen overbroeden en zelf met kleine jongskes komen, hetzelfde systeem voor de ploeg duivinnen  maar die werden gekoppeld op 11 april . De geslachten worden terug gescheiden als ze 1 maand samenzitten.
Normaal gezien was de koppelingsdata 28 maart , maar met de corona-situatie heb ik de ploegen op 2 data's gekoppeld, omdat we tot nog toe nog geen weet hebben wanneer we kunnen spelen. 
De jonge duiven worden momenteel ook gevoederd met 50/50 sport + zuivering Vanrobaeys, van zodra ze deelnemen  aan de vluchten worden ze opgevoederd enkele dagen voor de inkorving.' 

3.  Wat met trainen? Hoe dikwijls? En worden ze momenteel verduisterd? 
Gino:'De duivers en duivinnen vliegen niet buiten de eerste 2 weken na de koppelingsdata, pas na 2 weken worden ze om de twee dagen uitgelaten.  De reden dat ze de niet uitvliegen de eerste twee weken is omdat alle partners niet mogen uitvliegen.  Zodra alle duiven op nest zitten is het gemakkelijker om bijvoorbeeld de duivers s'morgens uit te laten omdat de duivinnen dan op het nest zitten, toch moet ik goed oppassen dat er geen 'niet-vlieger' ontsnapt.  Op het hok van de duivers hebben ze allemaal een fel gele sticker op de chipring en de duivinnen hebben allemaal een fel oranje extra ring om, zo zie ik in één oogopslag wie buiten mag vliegen en wie niet.  Het is natuurlijk een heel grote groep en ik moet zeer attent zijn!

Omwille van de corona is het natuurlijk zoeken naar een juiste oplossing voor het trainen. Van zodra ze op het weduwschap zitten zal ik ze bij goed weer toch iedere dag uitlaten, alles hangt af van wanneer we mogen deelnemen aan de vluchten. Maar het hoeft niet, wel hou ik van een vaste routine. De vliegploeg moet in goede conditie zijn maar ze moeten natuurlijk nu geen form hebben, onze duiven zijn reeds een 5 tal weken verduisterd zoals onze jonge duiven en dat zal wel een beetje de vroege form tegenhouden! We verduisteren vanaf 18 u tot 8 u s'morgens.

Hoelang we zullen verduisteren hangt af vanaf we weten wanneer we zullen kunnen starten met de vluchten. Hopelijk word het seizoen een paar weken verlengd en met een verduisterde ploeg kun je zeker deelnemen aan de vluchten tot eind augustus of begin september, met de jonge duiven tot eind september. September is normaal gezien een heel mooie maand met goede temperaturen. De jonge duiven verduisteren we ook van 18 u tot 6 u tot 21 juni en dan bouwen we 10 dagen geleidelijk af, bijlichten hebben we nog nooit gedaan , maar indien we grote vluchten hebben tot eind september zullen we zeker belichten.

4.  Medisch alles in orde? 
Gino:'Medisch zijn er geen problemen,  de jongen worden tweemaal gevaccineerd tegen paramyxo, eerste maal para-rota als ze ongeveer 3 tot 4 weken oud zijn en een tweede maal aan 7 tot 8 weken met para- herpes samen inenting pokken met borsteltje.  De jong duiven vertoeven allemaal de ganse dag in volières en kunnen enkel binnen een kwartier voor verduistering en vanaf 8 uur s'morgens terug buiten in de volières, ze krijgen enkel drinken en eten in de volières en kunnen geen gemorst graantje oppikken. De jonge duiven kweken een enorme weerstand op en kunnen tegen een stootje als ze gewend zijn van soms de hele dag in tocht te zitten, natuurlijk hebben we dit jaar prachtig weer die ook een verschil kan maken wat betreft kopziektes.

Maar met duiven die veel in volières vertoeven heb je normaal gezien niet veel problemen, de volières zijn wel afgedekt met zon doorlatende polyesterplaten, enkel de voorkant is open en is oostelijk gericht.  De oude en jaarse duiven vertoeven ook heel veel in de volières die zuidelijk gericht zijn, zuurstof is heel belangrijk.'

5. Hoe is jullie systeem normaal deze periode van het jaar en hoe ziet deze er nu uit?  
Gino:'Dit jaar is natuurlijk een heel moeilijk jaar omdat niemand weet wanneer we kunnen beginnen met de wedstrijden. Natuurlijk hoe later we kunnen beginnen hoe minder de duiven moeten opgeleerd worden, de duiven vliegen reeds een hele periode circulair en krijgen toch vanaf mei een bepaalde form. Van zodra we mogen beginnen opleren ben ik niet van plan om ze veel te gaan oplappen. Het zal eerder 1 x 10 km , dan 30 km , 50 a 60 km en dan de grote mand in met de vluchten die aangeboden worden. Als we kunnen deelnemen aan de vluchten in Frankrijk kun je bij een goede voorbereiding op 3 weken  tijd op 300 km spelen, natuurlijk moet het weer meeslaan!

Enkel de duivinnen hebben we dit jaar 2 weken later gekoppeld dan andere jaren, maar we doen hetzelfde systeem als andere jaren, onze vliegploeg doet niet aan winterkweek en moeten altijd overbroeden, normaal gezien worden ze altijd in april in een nestpositie gespeeld maar dit jaar zal dat zo niet zijn. De duivers trainen normaal tweemaal per dag en de duivinnen 1 x . Soms zijn de dagen bij ons tekort om alles af te werken!

Er zijn veel systemen maar het belangrijkste is dat ze van goed bloed zijn want van een ezel kan je geen koerspaard maken!

Hopelijk kunnen we nog wat genieten van enkele mooie vluchten maar het allerbelangrijkste is dat we gezond blijven! '   

Dat is zo, Gino, bedankt om even tijd vrij te maken om op onze vragen te beantwoorden en hou het veilig ! 
Liesbeth