Meer nieuws

Haelters Yvan - Etikhove: 1e Internationaal Perpignan 14.148d.

06 Aug 2024

Yvan Haelters wint 1e (inter)nationaal Perpignan

 

Toen we vorig jaar n.a.v. de superprestatie op Perpignan en een 2e plaats nationaal bij Yvan afscheid namen zei hij lachend “allez, misschien tot volgend jaar he”..alsof hij een voorgevoel had dat het ooit toch wel eens zou lukken. 

En inderdaad op Perpignan 2024 was het vlak in de roos. Een prachtig vaal duivinnetje bracht eeuwige roem naar Nukerke (Maarkedal).  Vorig jaar had Yvan een keivroege duivin op Perpignan en stond de ganse avond op de 1e nationaal, tot hij ’s morgens nog de eerste nationaal werd afgesnoept door de duif van vader en zoon Milovic uit Essen.

Haelters en Perpignan, er is iets tussen die twee

Om het geheugen van iedereen nog eens op te frissen hierbij de uitslag van 2023 op Perpignan :

  • Club 74 d :                           1-4-5-7-8-9-10-11-13-14-23 (11/14)
  • Provinciaal 1.334 d :          1-23-26-33-44-45-57-77-86-123-278 (11/14)
  • Nationaal 5.722 d :             3-84-94-109-145-153-206-250-280-430-951 (11/14)
  • Provinciaal worden er 10 van de 14 per 10-tal gespeeld
  • Nationaal worden er 10 van de 14 per 10-tal gespeeld

Het is al enkele keren “bijna” geweest op Perpignan, in zoverre dat Yvan zichzelf als de Poulidor van Perpignan begon te beschouwen, 2e nationaal, 3e nationaal, 4e nationaal, wel al eens 1e met de duivinnen…maar een loepzuivere was er nog niet.

Tot vorige week het er toch “op” was.  De lossing werd terug enkele dagen uitgesteld omwille van het weer dat reeds het ganse seizoen spelbreker is. Maar met een mooie lossing, echt zomers en warm weer in Frankrijk werd het toch terug een kraker.

Wat maakt Perpignan dan zo specifiek zwaar als vlucht ?  De vraag van één miljoen, maar het is de laatste vlucht van het seizoen. De meeste duiven hebben al wat kilometers in de vleugels, bij sommigen begint de rui op gang te komen, in veel gevallen is het erg warm zomers weer enz…. maar op Perpignan komen de echte kunners wel op de voorgrond.

Maar Yvan start het seizoen steeds met een rugzak vol ambitie en dit omdat hij een echte duivenmelker is in hart en nieren. Hij heeft een voorliefde voor de zware fond, maar “amuseert” zich ook heel kostelijk met de halve fond en dagfond. Hij heeft een hok duiven die hij heel specifiek voor deze afstanden houdt omdat de duivensport tout court hem boeit en hij wil spelen.

Op de zware fond evenwel moet je hem niets meer leren, hij is gepokt en gemazeld in het zware kilometerwerk, heeft zich een heel sterke stam duiven gekneed uit de beste rassen en kijkt nog steeds uit naar verdere versterking.

Maar Perpignan staat elk jaar met stip in zijn agenda en hij lukt er ook steevast in om elk jaar een ploeg duiven aan de start te brengen waar een topper uit naar voor treedt.

Hij speelt meestal of toch het overgrote deel duivinnen die hij een specifieke voorbereiding laat maken. Namelijk de snelheid, halve fond en dan Agen om ze dan terug (fris en goed uitgerust) in positie te brengen voor Perpignan.

Als een raket !

Het was een tweejaarse duivin (BE22-4059612) die om 19.47 u de afstand van 883 kilometer tussen Perpignan en Maarkedal had overbrugd aan een minuutsnelheid van 1.151,45 m per minuut.

Om de woorden van Yvan te gebruiken “ze kwam eraan als een raket” wat wijst op een zeer gemotiveerde duif naar haar nest. Ze was ingekorfd op een klein jonkie en dit was voor haar duidelijk dé motivatie om er eens alles uit te persen en de ganse internationale lossing het nakijken te geven.

Een bedenking : de duiven worden ingekorfd op maandag (in het geval van dit duivinnetje op een klein jongske)….ze verblijven een ganse week in de korf tussen andere duiven…en blijkbaar na een week is ze nog altijd “verzot” of gedreven naar deze nest.  Is ze dit alles nog niet vergeten ? Heeft ze deze drift nog een ganse week moeten onderdrukken in de korf ? Wat gaat er in het kopje van een duif die een dergelijke prestatie neerzet om ?

In de hand is het een prachtige duivin. Vale pluimage, middelmatig van gabarit, zeer zachte pluim, een ruime vleugel en een pienter kopje. Ze werd geboren in de zomer van 2022 en werd in haar geboortejaar slechts beperkt opgeleerd (ze vloog tweemaal Noyon). Als jaarse duif werd ze vanaf de aanvang van het seizoen mee opgeleerd met de andere duivinnen en vloog de voorbereidingsvluchten. Als jaarse duif vloog ze uiteindelijk de nationaal Tulle (600 km) en was ze volgens Yvan klaar voor het zwaardere werk.

In het huidige seizoen werd ze voorbereid op Agen en daar stak ze haar neus aan het venster met een 675e nationaal (6.435 duiven) en was om 22.26 u thuis. Het was een licht signaal dat ze toch wel wist wat vliegen is.  Ze werd dan terug in nest gebracht voor Perpignan en vloog nog een halvefondvlucht als voorbereiding naast de dagelijkse training thuis.

Op Perpignan zette ze dan de kroon op het werk met een internationale zege voor de familie op de vlucht die hen reeds heel veel roem bezorgde.

Haar afkomst bevestigt in alles dat ze voorbestemd was voor het zware werk :

Haar vader is een duiver van 2014 en nog rechtstreeks afkomstig van de gewezen fondiconen uit Oudenaarde nl. de gebroeders Marc & Gerard Santens. Deze vale duiver heeft nog het oude Santensbloed in zijn genen met een scheut bloed van de duiven van Chris Hebberecht.

De moeder is een dochter van één van de sterkhouders van het kweekhok in Nukerke namelijk de Marseille. Een prachtige duiver die nationaal top scoorde op een loodzware Marseille (kweeklijn van de duiven van Joost De Smeyter – Joost en Kurvers-de Weerd). De Marseille was gekoppeld aan het beste van Robert Buysse uit Ertvelde.

Naast 1e (inter)nationaal ook 6e nationaal Perignan

De emoties laaiden nog volop door de vroeger aankomst toen een tweede duivin om 20.15 u naar de valplank dook en hiermee de 6e nationaal op haar sabel stak.

Deze duivin van 2018 is een dochter van de voormelde Marseille gekoppeld aan een duivin van Herbots-Heller en heeft reeds een prachtig palmares bij elkaar gevlogen

De vermoedelijke uitslag Perpignan 2024 is :

  • Provinciaal : 1-5-31-52-55-99-135-137-373 (9/19)
  • Nationaal : 1-6-80-145-153-314-483-497 (8/19)
  • Internationaal : 1e-….

Ja, en wat zeg je dan als je dan afscheid neemt na het nemen van foto’s, het filmen van de duif en de winnaar, denkend aan wat Yvan vorig jaar zei bij de 2e nationaal Perignan en de stuntuitslag ?

Awel, “tot volgend jaar” zeker !!

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

B22-4059612
1e Internationaal Perpignan 14.148 oude

Afstand: 883km

Snelheid: 1.151,45 m/m

Dhaenens Geert