Meer nieuws

Harinck-Poelmans (Genk) wint 1ste Prov. én 3de Nat. Valence tegen 2.642 oude duiven

08 Jul 2024

Genk – Het hok Harinck-Poelmans uit Genk heeft een indrukwekkende prestatie geleverd door de 1ste provinciale en de 3de nationale plaats te behalen op de nationale vlucht vanuit Valence. Deze prestatie werd bereikt met hun duif BE22-5081335. Op provinciaal niveau wist deze duif de snelste tijd neer te zetten van de 512 deelnemende oude duiven, en nationaal behaalde hij de 3de plaats in een veld van maar liefst 2.642 oude duiven.

Een Evenwichtige Kampioen

De winnende duif, een geschelpte doffer met prachtig gepigmenteerde ogen, net als zijn vader, staat bekend om zijn rustige en onopvallende gedrag op het hok. Deze eigenschappen maken hem niet alleen een winnaar, maar ook een waardevolle toevoeging aan de kweek.

Voedingsregime en Training

Het succes van deze duif is niet toevallig, maar het resultaat van een zorgvuldig opgesteld voedings- en trainingsschema. De duiven van Harinck-Poelmans worden gevoed volgens het normale weduwschapprogramma. In de ochtend krijgen ze zuivering voer, terwijl ze ’s avonds vluchtvoer krijgen, in overvloed en zonder porties. Deze voeding wordt aangevuld met snoepzaad en enkele pinda’s, en twee keer per week met aminozuren, vliegvitaminen, duivenolie en biergist.

In de laatste drie dagen voor de vlucht krijgen de duiven ’s morgens en ’s avonds volop vluchtvoer om hun energieniveau optimaal te houden.

Het trainingsschema is net zo zorgvuldig. De duiven trainen ’s morgens van 08:00 tot 09:00 en ’s avonds van 18:00 tot 19:00. Bij koud weer of regen blijven de duiven binnen om hun gezondheid te beschermen.

Het Weduwschapssysteem

Harinck-Poelmans past het weduwschapssysteem toe, waarbij de vliegduiven op 1 april worden gekoppeld en 6 tot 8 dagen broeden voordat ze op weduwschap gaan. Het nest met eieren wordt pas enkele dagen later verwijderd volgens het systeem van Maurice Vandevelde. Vanaf de dag van koppeling beginnen de trainingsvluchten, en op de dag van de inkorving wordt de duivin ongeveer 15 minuten bij de doffer gezet. Bij thuiskomst blijft de duivin 1 tot 2 uur bij de duif, en indien de doffer laat thuiskomt, blijft de duivin de hele nacht bij hem.

Behaalde Titels

Hok Harinck-Poelmans is geen onbekende naam in de duivensport. Door de jaren heen hebben ze talloze titels en onderscheidingen verzameld:
1995
8ste plaats Nationaal Kampioen Grote Fond KBDB
1997
7de plaats Nationaal Kampioen Fond KBDB
1998
1ste plaats Nationaal Kampioen Grote Fond KBDB
1ste plaats West-European Super Marathon 1°+2°
1ste plaats Europe Trofee 1°+2°
1ste plaats Marathon Fondclub-Midden-Limburg
1ste plaats Euregio 1°+2°
1ste plaats Internationale Competitie "Gouden Duif"
1ste plaats Marathon LFM
1999
3de plaats Nationaal Kampioen Grote Fond KBDB
1ste plaats Marathon LFM
2006
1ste plaats Marathon
2007
1ste Nationaal Barcelona 12.612d 
4de Internationaal Barcelona 25.820d

Met deze indrukwekkende erelijst en de recente overwinning in Valence, toont hok Harinck-Poelmans dat gedegen voorbereiding en een goede verzorging leiden tot uitzonderlijke prestaties in de duivensport. 

Roger & Kris, nogmaals van harte proficiat met deze prestatie vanwege het ganse Herbots team!

Maarten Herbots