Herbots Jo & Raf (Gebr.) - Halle-Booienhoven: 1e Nat. Chateauroux 18.741d. - snelste van 21.070d.
11 Sep 2021
Halle-Booienhoven. Chateauroux nationaal werd de afsluiter van het toch wel “speciale” seizoen. Een seizoen waar, door de weersomstandigheden, verschillende vluchten (en dit ook zowel op de snelheid als halve fond) een moeilijk verloop kenden. Ook deze laatste nationale wedvlucht kon niet in het mapje van “vlot verlopen vluchten” geklasseerd worden.
Met 21.070 waren ze toen om 9u30 de manden te Chateauroux open vielen. Enkele uren later werd blauwe duiver B21-2130289 van kampioenenformatie Herbots Gebroeders als snelste afgevlagd. Met een gemiddelde snelheid van 1431.18 m/m liet hij iedereen in zijn kielzog vliegen.
Vader Filip, dochter Miet, zonen Raf en Jo, kleinzoon Maarten en verzorgers Geoffrey en Bjorn konden de champagneflessen laten knallen.
Met de handen in het haar
Te Halle-Booienhoven werden er in 4,5 ronden een 250 jonge duiven voor eigen gebruik gekweekt. Het merendeel (2,5 ronden) wordt op de mooie hokinstallatie in de tuin gespeend, terwijl de anderen op een hok boven een opslagplaats afzonderlijk gezet worden.
Na het spenen wordt alles gedaan om de jongen gezond te houden en hierbij adviseert dierenarts Raf een strak vaccinatie schema. Concreet betekent dit enten “paramyxo + rota”, 2 weken later “Herpes”, 2 weken later “Pokken” en dan nog een “Parathyfus” enting. Dit alles wordt ondersteunt met natuurproducten uit het gekende Herbots Animal en Herbovet gamma.
De trein van het jonge duivenspel leek vertrokken want de jonge bende trainden met power in de vleugels en de eerste opleervluchten verliepen vlekkeloos.
Maar toen geschiedde het onheil. Op 12 juni gingen ze de korf in voor hun eerste Momignies en het werd voor alle deelnemers een ware catastrofe. Enkele dagen na de vlucht werd de balans gemaakt en bleek dat nog de helft van de jongen hun hok niet bereikt hadden. Een harde klap voor het Herbots team, maar zoals het echte kampioenen past werd er na enkele slapeloze nachten besloten om de rug weer te rechten, alles te analyseren en er nog het beste van te maken. Wat volgt is het bewijs dat het Herbots team de situatie perfect ingeschat heeft, en als geroutineerde liefhebbers met aandacht voor het welzijn van hun duiven, gehandeld hebben.
Zo zijn de jongen maar liefst 3 weken thuis gebleven. Vanaf het moment dat er geen ideaal vluchtweer voorspeld werd, blijven de manden op zolder staan. Tijdens deze 3 weken werd er gedurende de eerste 5 dagen gekuurd tegen luchtwegeninfecties. Dit om alle duiven terug zuiver te zetten. Een Spartrix werd door het strot geduwd en elke dag ging er Herbochol in het drinkwater of over het voeder. Op het menu stond een zeer licht verteerbare mengeling.
Half Juli gingen ze terug de mand in om enkele korte opleervluchten af te werken om dan op 20 Juli hun eerste Soissons (196km) af te werken. Na deze vlucht werden de geslachten gescheiden en werden ze op de schuifdeur gespeeld. De eerste ronde vloog nadien Salbris, 2 x Soissons en 2 x Melun met als eindvlucht Chateauroux. De anderen werkten 2 x Momignies, 3 x Soissons, 2 x Melun en gingen zo naar Chateauroux.
Form Fee
We schrijven eind Juli en iedereen van het Herbots team had al gezien dat de forme in de jonge duivenbende haar intrede gedaan had. Ineens trainden zowel duivers als duivinnen probleemloos tweemaal daag 1u30 en dan weet je al duivenliefhebber voldoende.
Deze top conditie werd met dikke stift onderstreept op de provinciale vlucht vanuit Melun. Tegen 3.139 jonge duiven werd een werelduitslag op papier gezet: 1-5-9-12-14-15-21-29-30-37-38-46-47-48-50-51-56-67-68-70-71 enz… Dit noemen we een uitslag om in te kaderen.
Hun 1e nationale vlucht
Geen wonder dat tal van liefhebbers de naam Herbots bovenaan hun favorieten lijstje van Chateauroux nationaal staan hadden. De wind was niet tegen hen en een jong duiventeam in top conditie kan heel veel. Zo dacht ook nationale winnaar “Bachelor” erover en liet zich door niets of niemand opzij duwen en won op pure klasse de 1e nationaal.
Of “Bachelor” speciaal gemotiveerd was? “Niet dat we weten” klonk het in koor “door het creëren van donkere hoekjes werden de Chateauroux vliegers op de dag van inkorven wel gemotiveerd maar “Bachelor” zat daar en keek ernaar. Ons was het niet opgevallen dat hij een vriendinnetje had of dat er iets anders gebeurd was. Zelfs na zijn aankomst ging hij gewoon op zijn vaste plaats zitten. Een mens weet nooit wat er motiverend kan gewerkt hebben.
Filip, Miet, Jo, Raf, Maarten, Geoffrey en Bjorn… chapeau hoe jullie deze jonge duiven naar hun eerste nationale vlucht begeleid hebben en het is dan een mooi gebaar van hen dat ze jullie inzet belonen met een nationale zege!
B21-2130289
1e Nat. Chateauroux 18.741d. - snelste van 21.070d.
Afstand: 509km
Snelheid: 1431,18 m/m