Meer nieuws

Het trio 'Desmons-Wibaut-Lemoine beste oude duif op 6 nationale vluchten grote halve fond KBDB ranking

22 Sep 2023

Vlakbij de Franse grens ligt het dorpje Rumes in de provincie Henegouwen en het is hier dat de duivenliefhebbers van het trio 'DESMONS-WIBAUT-LEMOINE' gevestigd zijn. Het trio bestaat uit Thierry Desmons (58), Jean-Luc Wibaut (68, de oom van Thierry) en Johan Lemoine (41, een vriend van de familie). Onderling zijn de taken zeer duidelijk verdeeld. Johan zorgt voor de logistiek (vervoer van de duiven tijdens de trainingen, afhalen van het duiveneten, gaan inkorven), terwijl Thierry en Jean-Luc de dagelijkse leiding van de kolonie op zich nemen. Hoewel er ook snelheidswedstrijden en kleine midfondwedstrijden worden gespeeld, is hun favoriete discipline de nationale vluchten waarbij de 500km wedstrijden in fluor op de vluchtkalender aangeduid zijn. 

Binnen deze kleine kolonie vallen 3 'topduiven' op:

ROUCKY (BE21-1115570)

beste duif over 6 grote halve fond wedstrijden 2023 KBDB ranking. Deze crackduif (uit een kruising Harchies Christian & Cyril x Leutenez Eddy & Marten) won in zijn sportieve carrière al tal van nationale topprijzen, waaronder: 32e Nat. Argenton III 2023 (8.777 oude), 40e Nat. Bourges 2023 (21.075 oude) 310e Nat. Gueret 2022 (12.208 jaarse), 684e Nat. Argenton II 2023 (11.295 oude), 726e Nat. Argenton I 2023 (13.103 oude) enz...

ARGENTON (BE21-1115559), 
uit een kruising (Harchies Christian & Cyril x Claes Francis & Sylvain) heeft o.a. de 4e Nat. Argenton 2022 (18.763 jaarse) en de 171e Nat. Bourges 2023 (21.075 oude) op zijn palmares staan

 

MAXENCE (BE22-1116536), 
rechtstreeks Despierre Maxence, uit een kruising (Saudoyez Kévin x Clicque Gino) won de 66e Nat. Argenton 2023 (17.210 oude)

 

Basis en systeem
De meeste duiven komen van Christian & Cyril Harchies (Warchin), aangevuld met duiven van Leutenez Eddy & Maarten (Kruishoutem), Joël Verschoot (Ingelmunster), Claes Francis & Sylvain (Taintignies), en Despierre Maxence (Rongy).
Deze kleine kolonie bestaat uit 15 kweekkoppels, die half december gekoppeld worden en 2 rondes jongen grootbrengen. De 60 weduwnaars (30 oude en 30 jaarlingen), die volgens het klassieke weduwschapspel gespeeld worden, worden ook half december gekoppeld om 1 jong groot te brengen. Begin maart worden de weduwnaars opnieuw gekoppeld en na 8 dagen broeden volgt het weduwschapspel. De eerste trainingen beginnen tijdens deze broedperiode. 
Eens de nationale vluchten op het programma staan wordt als motivatie de duivin bij inkorving een 20-tal minuten getoond en bij thuiskomst mogen de weduwnaars, naargelang de zwaarte van de wedstrijd, gedurende minimum 30 min tot 1,5u hun duivin knuffelen. 
Qua verzorging wordt er door ons kampioenentrio op geen inspanning gekeken want alle weduwnaars krijgen individueel eten en drinken.  In elke woonbak staan 3 potjes, 1 voor het voeder, 1 voor het drinken en 1 voor gritmengsels en snoepzaad. Het hoeft geen betoog dat deze manier van duiven verzorgen veel werk betekent voor Thierry en Jean-Luc, vooral omdat ze eveneens de hokken twee keer per dag schoonmaken.
De weduwnaars (oude en jaarduiven) zijn verdeeld over 5 kleine hokken met maximaal 8 duiven op 1 hok. Enkel op 1 hok zitten er 20 duiven (hierop zitten voornamelijk jaarse duiven). 
Ieder jaar worden er 90 jongen voor eigen gebruik geringd. Het jonge duivenspel is minder belangrijk. De geslachten worden niet gescheiden en blijven samen op 1 hok. De jongen worden in een gemeenschappelijke bak gevoederd en mogen eenmaal daags buiten om te trainen. 

Tijdens de competitieperiode worden de Beyers mengelingen en Beyers bijproducten als volgt verstrekt: op maandag en dinsdag: 50% 'Galaxy Sport Light' + 50% 'Galaxy Sport Energy' en op woensdag en donderdag: 100% 'Galaxy Sport Energy'. Gluco Sport' wordt dagelijks toegevoegd aan het drinkwater, behalve op de dag dat de duiven worden ingekorfd, dan is het zuiver water. De laatste maaltijd voor het inkorven voor een halve fondvlucht vindt rond 13.00 uur plaats, zodat de duiven nog tijd genoeg hebben om te drinken en hun voeder al wat “te laten zakken”. 
De weduwnaars trainen tweemaal daags. Als het weer het toelaat, rond 8.30 uur 's ochtends en rond 5.30 uur 's middags. Na elke training krijgen de weduwnaars, naast voeder, een lepel fijne 'Enzymix 7/57 MS' lekkernijen en 'Multi Mineral Mix' grit in hun individuele bakje. 
Als ze op zaterdag en zondag terugkomen van de wedstrijd, wordt er biergist en 'Garlic Juice' op het voeder gemengd en worden 'Herba Zyma' en 'Gluco Sport' toegevoegd aan het drinkwater.
Er wordt ook één of twee keer per week gebaad en om de duiven te motiveren hebben Thierry en Jean-Luc een zeer 'speelse' en 'plagende' relatie met hun weduwnaars. Hieraan hechten ze veel belang en wie weet stormen de weduwnaars eveneens huiswaarts om tegen hun baasjes te vechten. 

Dierenarts Nicolas Schoonheere (Doornik) wordt één keer geraadpleegd voor de start van het seizoen en daarna, indien nodig, tijdens het seizoen. De duiven worden ingeënt tegen paramyxovirose, parathyfose, pokken en rotavirus (jonge duiven).

Namens Team Herbots, gefeliciteerd met de schitterende resultaten. Nogmaals bedankt voor het warme onthaal dat we kregen en aan Audrey (Johan's partner) die de stambomen en administratie beheert.

Bernard Henry