John Poppeliers uit Hapert wint Agen oude Nederland.
03 Jul 2023
De uiteindelijke winnaars van de twee aparte Agenvluchten kwamen al snel bovenaan de twee meldingslijsten te staan. Vanaf 18.45 uur werden op de kortste afstanden in Zeeland en vooral Limburg de eerste duiven gemeld. Om 18.51 uur wist John Poppeliers in het Oost-Brabantse Hapert te klokken op 890 km en aan 1277 m.p.m. bleek zijn oude duif de nationale winnaar nadat enige uren de verrichtingen van de overvlucht waren afgewacht. In het West-Brabantse Sint Willebrord wist M. Valentijn een jaarling om 18.59 uur te klokken en op een bijna gelijke afstand van 892 km en aan 1266 m.p.m. bleek die klepper later de snelste van alle jaarlingen. Bij de oude duiven stond geruime tijd een andere winnaar uit Kaatsheuvel bovenaan de lijst maar bij die melding zal een fout(je) gemaakt zijn. Bij de oude duiven lukte het een aantal duiven in de overvlucht om de 1277 m.p.m van John Poppeliers te benaderen en heel dicht bij kwam een duif van J. Hommes en zonen uit het Noord-Hollandse Akersloot die op 1002 km tot 1275 m.p.m . wist te komen. Nee, uiteindelijk is het goud van John Poppeliers en we mogen toch stellen dat een volkomen outsider met de zegepalm vandoor is gegaan en dat is prachtig voor de duivensport. Van hoeveel duiven wint hij nationaal? Onder aan de meldingslijst vonden we het aantal gekorfde duiven. Bij de oude duiven leverde de optelsom van alle inkorfcentra 5459 duiven op. Bij de jaarlingen zien we daar het getal van 4192 duiven terwijl de ZLU officieel 5296 jaarlingen opgeeft. Totaal geeft dat 10.755 duiven en bij Pipa lezen we over een getal van 10.743 duiven dat de (internationale) organisatie opgeeft. Wie telt er goed en wie minder goed?
John Poppeliers was die vrijdagavond aan het letten van twee vluchten en wel van Bordeaux (NPO) en Agen oud. Op Bordeaux had hij er vijf mee en op Agen oud acht stuks. Toen hij om 18.51 uur een duif zag aankomen dacht hij allereerst aan een Bordeauxganger waarvan toen al een redelijk aantal duiven in de omgeving waren geklokt. De doffer viel na een rondje direct op de klep en bij het zien van hen dacht John ook nog aan Bordeaux omdat hij een aantal duiven van dezelfde kleur heeft. Pas toen hij op zijn ‘klok’ keek zag hij Agen staan en een snelheid van 1277 m. Op Pipa had hij juist daarvoor de snelste duif tot dan toe zien staan aan 1285 m. Dus dit moest een vroege Agenduif duif zijn. Nog niet denkend aan de 1e nationaal en de snelste van alle Nederlandse Agenvliegers. Voor zeven van de acht duiven die naar Agen oud gingen was dit de eerste echte grote-fondvlucht.
Hapert
In de zuidwesthoek van de afdeling Oost-Brabant is bij mijn weten nog nooit een nationale zege op een ZLU-vlucht gepakt. Hapert ligt op de lijn Reusel, Bladel, Duizel en Eersel en die streek wordt ook wel de Acht Zaligheden genoemd met andere dorpen zoals Netersel, Knegsel en Steensel en Hulsel die allen op ‘sel’ eindigen. Van oudsher was/is de streek bekend door de goede programmaduiven en het soort van de ‘Mannekes’ uit Arendonk zal daar zeker debet aan zijn. Arendonk ligt bij Reusel juist aan de andere kant van de grens in België en via mannen als Jos van Limpt (alias de Klak) en de gebr. Borgmans is dat Janssensoort mede in Nederland verder uitgevlogen. Echte grote-fondspelers zitten er in die hoek niet veel maar de 53-jarige John Poppeliers is al wel geruime tijd puur gefocust op de grote fond. Afgelopen week heeft hij op Pau en op Agen en Bordeaux al zijn oude duiven gekorfd. Jaarlingen speelt John niet op de grote fond maar speelt die in op het programma tot en met één of twee vluchten op de dagfond. Op Pau had John 6 duiven mee en scoort hij de prijzen 361, 688 en 877 tegen 3934 duiven. Vijf duiven heeft hij terug van Pau en warempel de moeder van de Agen-winnaar NL21-4007711 is de enige duif die (nog) niet terugkwam. Op Agen oud korfde John acht en na 18.52 uur klokt hij om 20.27 uur nog een tweede duif en die duivin is ook knap op tijd. Op zaterdag kreeg hij nog drie andere duiven van Agen oud thuis. De duiven werden gekorfd op jongen van 5 tot 9 dagen en de winnaar had jongen van 8 dagen in schotel toen die werd gekocht. Naar Bordeaux gingen vijf Poppeliersduiven. En vier stuks staan op de uitslag en de eerste werd om 19.13 uur geklokt en ze winnen de prijzen 232, 378, 643 en 669 tegen 2129 duiven in de afdeling. En volgens John is de laatste uitslag kenmerkend voor zijn presteren (voor Agen!) en wel beginnen met een prijs 1 op 10 en genoeg prijsduiven maar nooit echt vroege. Maar Agen oud 2023 heeft alles veranderd!
Hokbestand
John Poppeliers woont op het ouderlijk erf met zijn moeder en hij is vrijgezel. Lang heeft hij daar in combinatie met zijn vader gevlogen die zo’n 15 jaar terug is overleden. Voor zijn oude duiven heeft hij twee afdelingen die elk 12 bakken bevatten. In principe begint hij elk seizoen met 24 nestkoppels waarvan alleen de oude duiven naar de grote fond gaan. Dit jaar heeft John de voorbereiding anders aangepakt en wel door de duiven gescheiden in te spelen. Pas eind mei werden de vliegers gekoppeld met het oog op een de gewenste neststand van jongen rond de 5-8 dagen bij inkorving. De laatste keer met de grote mand gingen ze naar Melun van Hank en wel op 17 juni. De week voor inkorving heeft John zijn vliegers wel drie keer gelapt van zo’n 20 km in België. Aan huis trainen de duiven normaal van 6 tot 7 in de morgen en ’s avonds gaan ze verplicht een uur op de vleugels. Zoals gezegd is de moeder van de ‘Agen 711’ op Pau verspeeld en zijn vader is twee jaar terug op een fondvlucht achtergebleven. Beide ouders hadden wel een aantal prijzen op de grote fond gescoord voordat ze werden verspeeld. In 2013 haalde John een aantal duiven bij Wim Verbaal in Valkenswaard en de laatste jaren is er bij Piet de Vogel in Oude Tonge aangeklopt. In de winnaar zit veel soort van Jelle Jellema via Aat en Pé Laan uit Westwoud alwaar hij in 2014 en 2015 duiven heeft gehaald.. In het verleden kwamen er ook duiven van Harrie Winkens (Itteren) en Rob Hoekstra (Riethoven).
Dezelfde hoek
Sinds dit jaar gaat John Poppeliers voor de ZLU-vluchten korven in Stiphout (Helmond) en dat komt door het feit dat leden van de zustervereniging de Luchtreizigers uit Eersel en andere ‘buurtgenoten’ ook daar korven. Will Geudens uit Knegsel had zo een vroege jaarling op deze Agen en andere mannen zijn Harrie van Ham(-Bartels) uit Wintelre en Fr. v.d. Zanden uit Duizel. John zelf is lid van de p.v. de Witpen in Hapert en gekende sterke programmaspelers van de club zijn Ton van de Put en Harrie Kennis. Auke van der Deen is een clubgenoot die de laatste jaren op het programmaspel ook weet te pieken en hij speelt ook niet onverdienstelijk de middaglossingen. Als we kijken naar de snelste duiven op internationaal Agen dan is het wel frappant om te zien dat de snelste oude duif in Mol is geklokt en de snelste jaarling in Oud-Turnhout en deze Belgische plaatsen liggen niet ver van Hapert aan de andere kant van de grens. In de pure overvlucht in België zijn de snelste Agenduiven geklokt en ook de tweede snelste jaarling die in het Belgische Bocholt is geklokt zit aan de grens met Nederland en dus ook grenzend aan Oost-Brabant. De nationale winnaar van John is internationaal de tweede oude duif en scoort over beide categorieën prijs 5.
UPS
Al zo’n 29 jaar werkt John Poppeliers voor UPS en dat is een Amerikaanse koeriersdienst die voluit United Parcel Service heet en de grootste en oudste in de wereld is. Toen John 29 jaar terug voor dat bedrijf begon te werken waren ze nieuw in Nederland met 20 werknemers. Intussen heeft UPS in Nederland 1100 mensen voor zich werken. John werkt op vliegveld Eindhoven en het bedrijf heeft grote loodsen in Venlo en Roermond. John heeft bij UPS een verantwoordelijke financiële functie en sinds corona kan John ook deels vanuit huis werken en daardoor kan hij wat meer tijd aan zijn duiven besteden. Op ‘normale’ werkdagen is hij van 7 tot 6 uur van huis en dan is het niet eenvoudig om met de duiven alles rond te breien op een dag. En zeker omdat John alles alleen moet doen en niet een helpende hand zaken kan doen als hij zelf van huis is.
Stijn Rans
Gelijktijdig met de paramyxo-enting van de jonge duiven heeft John de mest van zijn oude duiven een vijftal weken terug laten nakijken. Dierenarts Stijn Rans is daarvoor geconsulteerd en in het lokaal van de p.v. de Luchtbode uit Reusel houdt hij geregeld spreekuur. . Er werd in de mest ‘niets’ gevonden zodat er ook niet iets gedaan moest worden. De producten van Giantel gebruikt John wel (via en op advies van Stijn Rans)en dit bedrijf is door Henk van Limpt uit Reusel opgericht. De duiven krijgen het voer van Mariman en naar een vlucht toe wordt ‘Variamax’ gevoerd en krijgen de duiven extra snoepzaad, pinda’s en Tovo. Door het water worden dan ook elektrolyten gedaan. John Poppeliers mogen we een sympathieke kerel karakteriseren. Hij staat met beide benen op de grond en praat over zijn duiven frank en vrij. Heeft in zijn praten ook volop aandacht voor zijn eigen omgeving (eigen club en die in de buurt) en andere liefhebbers. En dat is heerlijk om aan te horen. Grote fondsuccessen heeft hij voor deze Agen nog niet weten te boeken. Een goede prijs 1 op 10 was volgens zijn eigen zeggen tot nu toe de max. Maar de ‘Agen 711’ heeft op 30 juni alles veranderd. Heerlijk toch! Een tweejarige die voor de eerste keer naar de grote fond gaat en dan alles en iedereen het nakijken geeft! Met een heel andere blik zal John hem vanaf nu bekijken. Een dikke proficiat met deze zege, John! Voor zijn eigen gemoedsrust heeft John de ‘Agen 711’ elders ondergebracht om daar met hem aan samenkweek te gaan doen.
Ad van Gils