Meer nieuws

Jos Joosen (Brecht) wint glansrijk de nationale asduif KBDB Rhône-vluchten 2022 !

03 Jan 2023

“Vallen en weer opstaan”. Dat is zowat de samenvatting van het voorbije jaar bij de wereldbekende fondcrack uit Brecht Jos Joosen. Jos is met zijn 78 lentes nog één en al positivisme en kwiekheid. Hij huppelt als het ware nog door zijn huis en zijn hof naar zijn hokken. Gezegend met een ongelooflijk goed humeur en een stevige gezondheid is het werkelijk aanstekelijk om iemand op die leeftijd aan de slag te zien. Ik verdenk er Gerda van dat ze dagelijks stiekem een beetje Duracell-poeder in de koffie van Jos dropt……
Geflankeerd door zijn al even kwieke echtgenote Gerda is het een schitterend duo dat zich dagelijks amuseert met de duiven, fietsen, kinderen, kleinkinderen, vrienden en nog veel moois meer. Jos zijn ogen blinken wanneer hij over zijn duivenexploten vertelt…..en het zijn er veel en schitterende.Maar het “vallen en weer opstaan” was het spijtige voorval van een laffe duivendiefstal.

Een laffe duivendiefstal dreigde een topkolonie te vernietigen

In de nacht van 6 oktober 2021 werden maar liefst 115 duiven gestolen bij Jos. Het waren vooral vliegduiven en duivinnen die werden gestolen. Er zijn beelden van de diefstal, maar tot op heden zijn geen duiven gerecupereerd of daders aangehouden. Het was even slikken en was een ferme hak in de moraal van Jos en Gerda.  Een geluk bij een ongeluk is het feit dat de duiven van Jos redelijk wijd verspreid zitten op diverse hokken (tuinhokken en hokken boven de bijgebouwen achteraan).  Op deze wijze was er nog een kleine vliegploeg duiven gevrijwaard en zijn ook de kweekduiven gespaard.
Jos is er van overtuigd dat de daders enkele weken voordien op bezoek waren om duiven te zien en eventueel te kopen. Maar tot op heden zijn geen positieve onderzoeksresultaten verkregen.  Bij de gestolen duiven waren er zeker een handvol top 50 nationaal duiven die werden ontvreemd.  De uitspraak die Jos nu nog gebruikt om het te illustreren is “al mijn beste waren weg”….en dit zegt veel op een tophok zoals dit in Brecht waarop alles is gewonnen wat er te winnen valt. Jos is er evenwel de persoon niet naar om in een hoekje te zitten kniezen. Het heeft in de eerste dagen de moraal zeker aangetast, maar de rug rechten en vooruit was vrij vlug terug de orde van de dag. Er waren enkele heel goede duiven die door een gelukkig toeval niet gestolen waren (verscholen op een deur, verscholen achter een plankje of kastje in de hoek, en die in de ravage van de nachtelijke diefstal door de dieven niet werden opgemerkt. En laat het nou deze zijn die er terug voor zorgden dat in seizoen 2022 ferme resultaten werden neergezet met een asduif op de vluchten van de Rhône-vallei als toetje en beloning.

1e Asduif KBDB Rhône 2022, een zoete wraak voor de diefstal

Het is een zeer mooie blauwe driejaarse duiver die deze prachtige asduiftitel heeft gewonnen. De vluchten van Valence, Montélimar en Marseille staan erom bekend dat ze keihard kunnen zijn en weggelegd voor de sterken onder de sterken.  Traditioneel scoren Jos zijn duiven goed tot heel goed op deze vluchten. Ooit werd de 1e internationaal Marseille behaald (één van de grondleggers van deze kolonie) op een keiharde vlucht en ook de 1e nationaal Montélimar. Deze omstandigheden zijn de duiven van Jos op het lijf gegoten. Ook dit jaar waren de vluchten van Valence en Marseille heel zwaar te noemen. Valence omwille van de zeer zwoele weersomstandigheden en Marseille omwille van de sterke Mistralwind die de duiven op de snuit kregen tot midden Frankrijk. BE19-6016639 is een duif uit de middelmaat, maar heel sterk gemaakt, met een heel zachte pluim (typerend voor de duiven van Jos) en een heel sterk en expressief oog. Het is een zomerjong van 2019 die in zijn geboortejaar tot maximum 250 km werd opgeleerd. Als jaarling vloog hij een tweetal dagfondvluchten en stak toen reeds zijn neus aan het venster als “beloftevol”. Zijn zoete wraak voor de diefstal waarvan hij werd gevrijwaard was deze prestigieuze titel van nationale asduif naar Brecht te vliegen. Hij deed dit met volgende resultaten 

  • Valence (713 km) 
  • 1e club     
  • 10e provinciaal
  • 35e nationaal zone
  • 122e nationaal (6.056 duiven) minuutsnelheid 1.036 m/minuut
  • Montélimar (770 km)
  • 1e club
  • 5e provinciaal
  • 17e nationaal zone
  • 37e nationaal (3.387 duiven) minuutsnelheid 1.240m/ minuut
  • Marseille (902 km)
  • 1e club
  • 1e provinciaal
  • 13e nationaal (2.326 duiven) minuutsnelheid 1.075 m/minuut)

Een prachtige prestatie van deze klepper en winnaar van een heel sterk podium met als rode draad toch wel dat hoe meer kilometer en hoe zwaarder de omstandigheden zijn, hoe dichter hij bij de top vliegt.

Zijn origine gaat terug naar de echte oude stam van Jos namelijk langs vaderszijde is hij de zoon van de asduif fond in A’pen (Bonga-lijn) en langs moederszijde is het een dochter van de 1e internationaal Marseille gekoppeld aan een zus van de 1e internationaal Perpignan (het beste van het beste).

Hij werd niet speciaal of “anders” gemotiveerd. De vliegduiven krijgen bij Jos nooit een nestschotel. In de eerste vluchten krijgen ze ook nooit een partner te zien voor de inkorving. Bij de laatste vluchten wordt al eens een duivin getoond voor het inkorven, wat bij de asduif ook het geval is geweest.

BE17-6022327 vloog top op Barcelona en Perpignan

Deze 5-jaarse duiver was er ééntje die zich verscholen had achter een plankje op het vlieghok toen de duiven gestolen werden en hij was aan de dans ontsnapt.

Hij had vorig jaar reeds zijn kunnen getoond met 

  • 552e nationaal Barcelona
  • 128e nationaal Perpignan

In het seizoen 2022 was hij terug top met een knalprestatie op Barcelona en een sterk resultaat op Perpignan

  • Barcelona
  • 1e Club
  • 7e provinciaal
  • 29e nationaal (6.560 duiven)
  • Perpignan
  • 5e club
  • 17e provinciaal
  • 107e nationaal (3.766 duiven)
  • 28e asduif KBDB nationaal zware fond

Het is weinig duiven gegeven om de dubbelslag Barcelona-Perpignan tot een goed einde te brengen, maar deze krachtpatser doet het reeds 2 jaar op rij.

Zijn vader vloog de 1e provinciaal en 3e nationaal Pau en stamt uit de Perpignan-lijn (Bonga). Zijn moeder is dochter van de 50e nationaal Perpignan en 7e nationaal Dax maar is ook terug te voeren tot de basissoort. Een verwijderde inteelt wordt hier niet geschuwd.

Een gouden palmares

Je kan je afvragen wat er nog te winnen valt ? Wel heel wat blijkbaar. Wanneer we tijdens het bezoek de drive zien en horen van Jos, dan is de concurrentie gewaarschuwd. Hij is allesbehalve voldaan, hoe indrukwekkend het palmares ook is. 

Met enkele internationale en nationale zeges op de fond en zware fond, een waslijst aan ereprijzen en asduiven, een paternoster aan kampioenschappen is Jos tijdens zijn pleidooi nog vurig over het feit dat hij zich nog graag eens kampioen speelt in zijn lokale club in Sint Job.  Hij zou reeds lang een bepaalde zelfvoldaanheid kunnen hebben, maar dat typeert nu de echte liefhebber, de winnaar in hem, dat hij zich hiervoor nog kan opladen. Een dergelijke motivatie gekoppeld aan een heel sterke stam die al zoveel heeft bewezen is een gevaarlijke combinatie !

1. internationaal Perpignan
1. internationaal Marseille
3. internationaal Perpignan
3. internationaal Marseille
2. internationaal Bordeaux  jaarse
4. internationaal Bordeaux
5. internationaal Bordeaux
4. nationaal Barcelona
5. Nationaal Barcelona
1. nationaal Perpignan
1. nationaal Marseille
1. nationaal Bordeaux
1. nationaal Montelimar
2. nationaal Perpignan
2. nationaal Dax
2. nationaal Orange
3. nationaal Marseille
3. nationaal Pau
4. nationaal Bordeaux
6. nationaal La Souterraine
7. nationaal Limoges
8. nationaal Narbonne
9. nationaal Chateauroux
7. nationaal Pau

Het KIS-principe in de verzorging

Jos is een fervent aanhanger van het KIS-principe, namelijk Keep It Simple. Hou het logisch, doordacht en eenvoudig. De hokken worden gekuist maar niet gepoetst, het verschil is voor iedereen duidelijk. De duiven worden reeds jaren zo dicht mogelijk bij de natuur gehouden.  Drinkpotten worden wel eens uitgewassen…als Gerda het niet meer kan aanzien zegt Jos met een kwinkslag.

Is Jos naief in de verzorging ? Allesbehalve.  Hier zit hem één van de sterktes van zijn aanpak. Hij heeft een heel goed zicht op de gezondheid van zijn duiven maar ze moeten tegen een duw kunnen. Zo heeft hij ze reeds jaren geselecteerd en uitgekamd. Wekelijks sneuvelen duiven die dit regime niet aankunnen. Op onze vraag naar de ratio hierachter stelt Jos “duiven die maandag in de korf gaan tot vrijdag of zaterdag eten mais op de bodem van de korven, tussen de mest enz…Wanneer er geen sterke basisweerstand is dan houden ze dit niet vol. En deze basisweerstand krijgen ze bij Jos thuis op de hokken. De duiven ogen heel gezond, ze hebben een fluweelzachte pluim, ze zijn goed gevoederd.

Jos bezoekt nooit een veearts. De nodige vaccinaties uitgezonderd doet Jos zelf de controle op tricho.  Een druppeltje tegen ongedierte op de borst moet volstaan om ze weerbaar te houden. Diverse testen heeft Jos in het verleden reeds uitgevoerd. Twee hokken naast elkaar waar op beide hokken duiven met tricho besmet waren. Eén hok behandeld, het andere niet, geen verschillen merkbaar in de resultaten. Dat is hoe hij het aanpakt.

Het voer is “goed voer” namelijk ruimengeling en kweekmengeling van Van Tilburgh. Nooit supplementen over het voer en altijd voer in de voerbak. Op de kweekhokken staat een grote voedercontainer waar telkens een volledige zak voer wordt ingekieperd. 

De vliegduiven kweken niet voor het seizoen. Op 15 maart gaan de vliegduiven voor enkele dagen samen ifv het opleren. Nestschotels zijn bestemd voor de kweekduiven, niet voor de vliegduiven….”geen onnodige afwas” aldus Jos.

Bij thuiskomst van een vlucht krijgen de duiven Belgasol van zijn goede vriend Henk de Weerd, en bij de inkorving nog wat fijn zaad allerhande als vettige toemaat.

De kweekduiven worden medio december- periode Kerstmis gekoppeld en de jonge duiven worden opgeleerd tot 250 km of iets verder indien haalbaar. Er wordt niet geselecteerd op model (heeft ook geen zin. We kregen een aantal duiven in de hand en ze zijn bijna allen gelijk, veel en zachte pluimen, sterk gesloten, en zeer expressieve ogen).  Hier heeft de jarenlange selectie een stam gevormd waar nog weinig afwijkingen in te vinden zijn….en indien er al zijn dan gaan ze onverbiddellijk uit.

Jos wil top spelen van de halve fond tot Barcelona. Inkorven is meedoen voor de kop is een leuze die hier vooral voor veel speelplezier zorgt. 

Een waslijst aan eretitels

  • Kampioenschappen 2022

 

  • 1e nationale asduif Rhône KBDB
  • 2e asduif zware fond Fondclub St Job
  • 28e nationale asduif zware fond KBDB
  • 1e superprestige Fondclub Antwerpen
  • 1e kampioen 3 eerst getekende halve fond ZAV
  • 2e kampioen 2 eerst getekende halve fond oude ZAV
  • 1e kampioen 1e getekende kleine halve fond St Job
  • 2e nationale Marathon zware fond
  • 2e kampioen fond Fondclub St Job
  • 2e kampioen Barcelona Masters 1e getekende
  • 3e algemeen kampioen fond Union Antwerpen
  • 5e Barcelona Club 1e getekende
  • 1e provinciaal Marseille 12e nationaal
  • In de fondclub Sint Job speelt Jos dit jaar 1e Limoges, 1e Valence,1e Montelimar, 1e Marseille en 1e Barcelona

 

  • Prestigieuze titels uit het verleden

 

  • Algemeen kampioen Belgische Verstandhouding
  • Kampioen grote fond Belgische Verstandhouding
  • 6-daagse Belgische Verstandhouding
  • Prijs Norman/Vercauteren Belgische Verstandhouding
  • Algemeen kampioen Houtlandse Fondclub
  • Algemeen kampioen IFC Limburg (2x)
  • Algemeen kampioen Lierse Marathon (5x)
  • Algemeen kampioen Union Antwerpen Fond (7x)
  • Algemeen kampioen Antwerp Flying Club (13x)
  • Algemeen kampioen Internationale Fondclub W.Vl (2x)
  • Algemeen kampioen Fondclub St.-Job (10x)
  • Algemeen kampioen Champions League (4x)
  • Winnaar Super Prestige (3x)
  • Winnaar  Europa Cup
  • Winnaar Europabeker
  • Winnaar Euro Diamond Marseille
  • Winnaar Nationale ploegkoers Barcelona/Perpignan

Velen laafden zich met succes aan deze gouden kweekader

Toen Jos, ondanks zeer verlokkelijke bedragen aan biedingen, zijn 1e internationaal Marseille op zijn kweekhok behield, opende zich een poort aan sterke nakweek bij zichzelf zowel als bij anderen.

De 1e internationaal Marseille was zelf een uiterst getalenteerde vliegduif. Hij vloog als jaarling 20e provinciaal Chateauroux, 11e provinciaal Montluçon, 19e provinciaal Limoges en ook….6e van 187 duiven op Quiévrain !  Op Orange vloog hij provinciaal 15 minuten los en behaalde een 1e nationaal in de Zone alvorens op Marseille zijn duivels te ontbinden en de 1e internationaal te behalen. 

Zijn nakweek is ongezien op het hok van Jos. In alle topduiven die nadien volgden zit zijn bloed verweven.

Op andere hokken (Jos heeft ze niet allemaal bijgehouden…) werden ook heel sterke resultaten behaald zoals :

  • 1e nationaal Chateauroux bij Marc Vlaeminck (samenkweek)
  • 4e nationaal Limoges bij BDS 
  • 1e nationaal Narbonne bij BDS (Piet Blancke), moeder is een Joosen-duif
  • 1e nationaal Limoges (Nl) bij Laban JM
  • 1e nationaal zone Sint Vincent (Nl) bij Ludo Verboven
  • 1e internationaal Marseille 2022 bij Olivier Novak (grootmoeder is Joosen-duif)
  • Etc….

Eenvoud siert de meester

Graag sluiten we met dit mooi gezegde deze reportage af. We kunnen nog veel superlatieven uit onze hoed toveren om aan te tonen welke kwaliteit van duiven huizen bij Jos en Gerda in Brecht…maar we vertellen geen echt nieuws. De kenners  in wereld van de fond en de zware fond weten dit maar al te goed. Het is wel opmerkelijk dat iemand van 78 jaar nog met een dergelijke motivatie en drive zijn hobby beoefent. Het werkt aanstekelijk en zet aan tot inzet en wil tot winnen. Deze attitude heeft Jos overgezet op zijn duiven, knokkers, winnaars bij de zwaarste weersomstandigheden.

Na een spijtige tegenslag door een hold-up in zijn vliegploeg is de rug onnoemelijk vlug gerecht en werd in seizoen 2022 nogmaals bewezen dat één van de beste internationale fondhokken in Brecht staat, ten huize Joosen.

Jos en Gerda, proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens