Meer nieuws

KING NARBONNE ZORGT VOOR DE GOUDEN MEDAILE OP INTERNATIONAAL NARBONNE ZLU

30 Jul 2024

Rhenen een dorp in de Provincie Utrecht met een oppervlakte van 43,76 km2 , de stad telt er 20238 inwoners . Het ligt aan de noordoever van de Nederrijn aan de overkant bevindt zich het dorp Kesteren .Via de Rijnbrug is de stad met de Neder-Betuwe verbonden. 24 jaar geleden in 2000 was Rhenen de gastheer van de Europese kampioenschappen mountainbike wie toen won weet ik niet maar wie Internationaal Narbonne wint in 2024 weten we wel intussen !

Piet en Erik De Vreugd-Van Beek, Rhenen

Het moet een enorme “kick”  geweest zijn voor deze twee jonge gasten Piet 28 en Erik 35 jaar jong! Pas enkele jaren geleden overgeschakeld naar het zwaardere werk en zo een prestatie op je naam mogen schrijven is pas de kers op de “kaastaart” !

Beide jonge mannen werken in het familiebedrijf  KAAS VAN BEEK, een groothandel in kaas en gelegen te Veenendaal . Een modern bedrijf waar de kaas wordt opgelegd en gerijpt, men vindt er alle soorten kaas maar ook zuivelproducten voor de Horeca. Hun specialisme zijn de Hollandse kazen . De tandem ontstond eigenlijk door de liefde , Piet had verkering met de zus van Erik waar hij in 2020 samen mee in het huwelijksbootje stapte. Erik vond het duivenspel van Piet geweldig en was er zo van onder de indruk dat een jaar later in 2021 in tandem werd gespeeld.

Hun beide leven is door het bedrijf zeer druk en er is in feite te weinig tijd voor de duiven , daardoor worden de taken verdeeld .

 

De vliegduiven zitten bij Piet en Erik zorgt voor de kweekduiven en dat lukt hun prima .

Piet speelt al sinds zijn elfde de programmavluchten en is sinds de tandem geboren werd de zwaardere vluchten gaan spelen ! Vorig jaar 2023 speelden ze al een paar keer dicht bij de top 100 Nationaal en dit jaar was er al een 49° Nationaal vanuit Pau . Gevlogen door een geweldige duivin

die reeds 3 X Pau en 2 X Marseille won op drie jaar tijd ! Jammer maar op een stomme lapvlucht een paar weken geleden ging ze verloren . Dit was toch een serieuze aderlating voor het jonge tandem . Volgens Piet en Erik was 2024 de doelstelling om een “vaasje” te winnen …..Maar dat werd het niet , neen het werd de “Eifeltoren” ! “KING NARBONNE” zo gaat hij vanaf nu door zijn duivenleven en zorgde bij Piet voor een bloedstollend moment . Toen hij de jonge duiven ging binnen roepen zag Piet plots een oude duif tussen de jonge “garde” zitten en schrok zich wezenloos . Snel werd hij binnen geroepen . “Ik heb wel een aantal keren gekeken of het er echt wel een was want op dat moment was er nog nergens iets in heel Nederland op toch een behoorlijke afstand. Toen het na lang wachten begon te lopen met de meldingen werd het snel duidelijk dat hier wellicht niemand nog zou overheen gaan “ ! Het was binnen , wat een “match” en wat een ontlading euforie ten top .

Narbonne

Een zoveelste uitgestelde lossing tot …Zondag het “convooi”  mag zich opmaken want om 9:45 uur

breekt het los . Ze zijn eruit , een  massa lossing , de vrachtwagens staan mooi opgesteld en de 23.256 duiven kunnen richting het Noorden . Na dagen in de mand te hebben gezeten zijn ze eindelijk als vrije vogels in de lucht . Het zal geen gemakkelijke vlucht worden en zullen moeten strijden voor het Goud . Het zal ook dit keer geen “pannenkoek” zijn die zal winnen.

 

“KING NARBONNE” 22/8268125

Voor een afstand van 1000,53 KM werd hij geklokt om 8:04 uur en legde de afstand af aan 1090,08 M/P/M . Met ruime voorsprong pakte hij de Internationale overwinning tegen 8605 oude duiven en was ook de snelste van het ganse lot 23.256 Duiven !

Zijn afstamming; hij is een rechtstreekse Henri Hoeks uit Bovensmilde en werd er gehaald als ei !

Zijn vader is uit Henri zijn oude basis namelijk de Samoerai lijn en langs moeders kant vinden we de Red Bullens/Henri waar al meerdere top duiven zijn uit gekomen !

Hun soort van duiven komen van Henri Hoeks, Heikamp-Van Doorn en er werd ook nog iets aangeschaft van Arjan Beens uit Genemuiden . Maar ook soort van Dolf Bakker om er wat meer snelheid in te krijgen wat trouwens al aardig lukte met een vroege duif van uit Ruffec (14° NPO)!

Bij deze laatste mannen kunnen ze ook nog eens terecht voor raad en die is altijd voor jonge liefhebbers zoals Piet en Erik zeer welkom .

Verzorging

De verzorging is ten huize Piet en Erik zeer beperkt , door het bedrijf is er steeds weinig tijd , men vertrekt er vroeg en komt vaak laat thuis . Als zelfstandige in een groot bedrijf als het hunne is er altijd tijd te kort en de “kaasbollen” moeten immers rollen . De duiven komen eenmaal per dag buiten om te trainen en alles wordt er op nest gespeeld . De winnaar werd ingekorfd op veertien dagen broeden . De duiven zitten zoals Piet het aangeeft op droge mest doch de nestbakken worden iedere dag gereinigd . Het zijn tuinhokken met golfplaten die de ganse dag aan de voorkant open staan , enkel 's avonds gaan de ramen dicht !

 

Medisch

Op dit vlak is men zeer zuinig met medicatie , men probeert de duiven zo dicht mogelijk bij de natuur te houden . De man met de witte “kiel” waar men ten rade gaat is Marco Van Doorn van de tandem Heikamp Van Doorn. In het speelseizoen gaat men iedere week op controle . Als voeder gebruikt men verschillende vlieg mengelingen en deze worden door elkaar gemengd . Als bijproducten zijn er dagelijks vers grit, roodsteen , vi-spu-min , eivoer en er staat steeds een potje zout ter beschikking ! In het speelseizoen staat er steeds voeder ter beschikking en de laatste drie dagen staat er een extra potje vetrijk voer in hun nestbak .

 

Tot besluit

We hebben met deze winnaars twee jonge liefhebbers die nog heel wat in petto hebben. Piet heb ik ervaren als een zeer vriendelijke en aangename jonge gast en van Erik kunnen we ongetwijfeld hetzelfde zeggen. In ieder geval, het is jullie van harte gegund en nogmaals van harte proficiat en geniet ervan !

 

Rudy Fosselle