Koen Crucke – Onkerzele 1e Interprovinciaal Orleans 21.087 duiven
17 May 2022
Onkerzele: Het was de laatste 14 dagen al opgevallen dat de Crucke duiven weinig tegenstand duldden en toch zo vlot die eerste prijs binnenhaalden. Zo wonnen ze:
30/04: 1e Ecouen tegen 3.631 oude en jaarse duiven
08/05: 1e Noyon tegen 1.629 oude en jaarse duiven
afgelopen weekend korfde Koen zijn 62 oude en jaarse duiven in voor de Interprovinciale vlucht vanuit Orleans en terug werd de hoofvogel afgeschoten. Zijn oude duivin “Golden Xiana” (B19-4032309) won niet enkel tegen 11.735 oude duiven maar was tevens de snelste van alle 21.087 Orleans vliegers.
Een prestatie van het allerhoogste niveau en hiermee treedt “Golden Xiana” in de voetsporen van haar moeder “Xiana”, welke als jaarduif niet enkel 1e provinciale asduif KBDB maar ook de 1e nationaal Argenton tegen 8.588 duiven won. Dit zegt genoeg over de aanwezige klasse ten huize Crucke!
De basis van de Crucke kolonie begint met de eigen grijze soort en werd in de loop der jaren succesvol verrijkt met originele duiven van Marcel Aelbrecht (Lebbeke), Bert Vanden Berghe (Wortegem-Petegem), Anthony Maes (Waregem) en Chris De Backer (Beveren-Leie – vorig jaar werden er 20 jongen geruild).
Jalousie
Naast een 29-koppige weduwnaars ploeg beschikt Koen ook over een team van 43 duivinnen. Koen heeft in de loop der jaren zijn eigen “jalousie systeem” ontwikkelt waarbij 2 duivinnen op 1 duiver gekoppeld zitten. Eind November werd de eerste groep duivinnen tegen de duivers gekoppeld en eens hun jongen gespeend kwam de 2e groep duivinnen op het hok . Deze tweede groep mocht enkel een 4-tal dagen broeden. Ter info…”Golden Xiana” zat in de groep welke een jong gekweekt heeft doch Koen weet te zeggen dat hij geen verschil ziet qua prestaties tussen beide groepen.
Om de duivinnen te motiveren heeft Koen speciale duivinnen bakken gemaakt. Vooraan huizen de duivinnen en achteraan is de bak even groot als de 2 voorste bakjes waardoor beide duivinnen dezelfde duiver kunnen zien. Op de dag van de inkorving mogen de duivinnen enkel hun duiver zien en bij thuiskomst mag de eerst aankomende duivin bij de duiver en moet de andere duivin vanachter tralies op hun liefdesspel kijken. Koen hoopt op deze manier de dames extra te stimuleren.
Doch ook hier kan variatie motivatie brengen en voor de inkorving van Orleans besloot Koen om enkel de nestschotel in het achterste gedeelte van woonbak te plaatsen en beiden duivinnen op hetzelfde moment in de bak te laten. Koen had geen ogen genoeg om vechtpartijen te vermijden en binnen een 15-tal minuten zaten alle duivinnen al in de korven. Heeft dit “Golden Xiana” speciaal gemotiveerd? Wie zal het zeggen?
Systeem
Zowel duivers als duivinnen kennen hetzelfde verzorgingssysteem. Concreet betekent dit:
Zaterdag (thuiskomst): 100% Beyers Galaxy Sport. Op het voeder gaat Gervit W en K + K 3000 (eiwitpoeder) van Röhnfried. In het drinken wordt het een mix van Belgasol en gele druppels.
Zondag en maandag: Voeder Beyers Ipac Special (eiwitarme mengeling) waarop Sedochol en vitamineral gemeng wordt.
Dinsdag, woensdag en donderdag (inkorving) wordt er opgevoederd met Beyers Galaxy Light en Beyers Galaxy Energy. Eens de nationaals op het programma staan wordt er ook met Galaxy Long Distance gewerkt. Op woensdag en donderdag mengt Koen Lecitine Olie (Brockamp) of Schapenvet (Röhnfried) met Boost (Oropharma) en RO200 (Röhnfried) over het voeder. Hiermee wordt zoveel als mogelijk vetten verstrekt om de energy tank zo vol als mogelijk te krijgen.
Medisch gezien gaat onze Oost-Vlaming iedere 2 maanden op consultatie bij Wim Boddaert (Oostkamp). Zijn advies wordt gevolgd. Naast de verplichte Paramyxo enting werden de vliegers in het voorjaar gekuurd met Trimazine en nadien geënt tegen parathyfus. Een 3-tal weken geleden werd er ook 3 dagen tegen ornithose gekuurd. Tegen tricho worden enkel de gele druppels verstrekt en controle bij de dierenarts bewijst dat dit voldoende. Tweemaal per week worden de duiven gedruppeld met blauwe druppels van Belgavet.
de speciale bakken voor de duivinnen