Maarten De Boe (Schendelbeke): 1e en 2e Prov. Marseille (Oost-Vlaanderen)
24 Jul 2024
Vorig jaar maakte de internationale duivensport volop kennis met liefhebber Maarten De Boe (Schendelbeke). Maarten was de trotse kweker en speler van “Little Sonja”, de 1e nationale asduif KBDB grote fond. Een mijlpaal in de duivencarrière van deze ambitieuze Maarten.
Na een uniek top seizoen is het voor iedereen met wat “trillende benen” om aan het volgende seizoen te beginnen, ook voor Maarten was het koffiedik kijken of de duiven op hetzelfde of gelijkwaardige niveau zouden presteren. Enkele maanden later kunnen we op deze vraag volmondig “ja” antwoorden, want de De Boe kolonie heeft zich terug van zijn beste zijde laten zien.
Zo ook op Marseille van afgelopen weekend. Maarten: “Marseille is onder loodzware omstandigheden vervlogen. Gelost om 6u45 voor een afstand van 843km en temperaturen die op het middaguur vlot de 30 graden overschreden. Ik moet er waarschijnlijk geen tekening bij maken dat wanneer je als liefhebber ’s avonds laat nog een duif klokt, dit meer dan een kippenvel moment is.
“Marseillo” (B22-4116591) klaarde met verve deze klus en won zo de 1e provinciaal Oost-Vlaanderen en de 4e Nationaal. Ik kan u verzekeren, diezelfde avond ga je als liefhebber nog meermaals naar uw hok om uw Marseille winnaar te bewonderen.”
Genoteerd voor jullie:
- Het seizoen 2024 werd met 45 oude en 60 jaarse duiven gestart
- Vanaf de eerste Quievrain vlucht (eind Maart) tot en met de eerste nationale vlucht (Bourges nationaal) gaan alle duiven wekelijks de mand in. De eerste vluchten is dat op broeden maar na 5 dagen broed worden de eieren al verwijderd en haspelen ze hun eerste vluchten op weduwschap af. Naar het weer wordt niet echt gekeken.
- De reden voor deze specifieke aanpak is dat de duiven kilometers moeten maken want tussen Bourges nationaal en hun eerste marathon opdracht gaan ze met moeite een snelheidsvlucht kunnen afwerken omdat ze in de ideale nestpositie moeten gebracht worden.
- Belangrijk zijn de verplichte trainingen. Als de bende groot genoeg is wordt er van de “sky dancer” gebruik gemaakt om de duiven in de lucht te houden en moeten ze ongeveer 1u30 aan huis trainen. Is de groep te klein dan wordt er met de duiven gereden. Zo neemt Maarten ze vanuit alle richtingen mee net zoals “De Ronde Van België”.
- Niet het weekend voor de inkorving maar het 2e weekend voor de inkorving van een marathon vlucht vliegen de duiven nog eens een 150km vlucht. Dit is meestal Noyon .
- Qua voeding staan de Plus IC mengelingen van Versele-Laga op het menu en qua bijproducten wordt het verzorgingsschema van Röhnfried gevolgd.
- Of er voor Marathon duiven een ideale neststand is? Misschien voor duivers 10 dagen broeden en voor duivinnen een klein jong. Zo werd “Marseillo” op 10 dagen broeden ingekorfd.
- De toekomst van de Marseille winnaar zal zich op het kweekhok afspelen. Hij is misschien wel de ideale partner voor 1e Nationale asduif KBDB marathon “Little Sonja”.
Het hele Herbots team wenst Maarten nog heel veel succes
Stefan Mertens