Marc & Geert Pollin (Snellegem) : een kweekhok van gewapend staal !
03 Nov 2021
Op bezoek bij de familie Pollin staat garant voor een portie gezelligheid. Een steeds vriendelijke ontvangst bij Diane, Marc, Geert gaat steeds vergezeld met een lekkere tas koffie en een koekje. Een goede traditie die hen ook typeert. Degelijkheid, waarachtigheid, een visie voor de lange termijn, zeg maar voor het leven. Met deze houding doen ze ook sinds mensenheugnis aan duivensport. Geen visie op korte termijn, maar gaan voor de lange mars….”zo blijft het het langst duren” !
Een subliem kweekhok gebouwd op een lange geschiedenis
Marc heeft ondertussen de gezegende leeftijd van 75 jaar bereikt. Hier en daar is er een krasje op de carrosserie maar de scherpte en helderheid voor de goede duif is nog steeds aanwezig. Bij de vraag wat een goede duif is zal Marc niet zo gauw in zijn kaarten laten kijken en antwoorden met kwinkslag in de aard van “deze die vroege prijzen vliegen zeker”, maar wat opvalt aan deze kolonie en zeker en vast aan de duiven die er huizen is globaal te omschrijven als klasbakken. Heel zachte pluim, een goede vleugel, en vooral gebaseerd op tientallen jaren opbouw en sterke resultaten.
Het begon met topduiven op de snelheid, dan niet te kloppen op de halve fond en zware halve fond (de provinciale vluchten) om vlekkeloos over te schakelen naar de fond en de zware fond. Deze jarenlange opbouw heeft geresulteert in een all-round kolonie die topresultaten haalt vanaf Arras tot Barcelona. Marc heeft ook steeds een fijn oog gehad voor wat we de lokale topper kunnen noemen. Relatief onbekende kleinere hokken die keihard presteerden werden door Marc deskundig uit de wekelijkse uitslagen gesorteerd en alras stond hij aan de deur om ofwel de duif te kopen ofwel uit deze stam wat te halen. Het waren meestal geen ronkende namen maar keigoede duiven.
Deze duiven werden dan stilaan ingevlochten in de eigen stam. Eens aan de top werd ook geregeld aan samenkweek gedaan met andere tophokken of topduiven wat ook tot een verhoging van de kwaliteit van de kweekstam leidde.
Namen als de Perpignan, de Limoges, Mortifer, Dortmunder, de Poitiers, Nai….waren de basisleggers van een stalen fundament op het kweekhok. Het waren verervers tot vele generaties ver en hun kinderen en kleinkinderen maken nog steeds het goede weer. In de pedigree’s van bijna alle topduiven vinden we hun namen in eerste, tweede of derde generatie terug.
Vel nooit de boom !
…is ook een uitspraak die tenhuize Pollin wel eens te horen is. In hun ganse meer dan geslaagde loopbaan is er waarschijnlijk maar éénmaal een echte topduif verkocht nl. Belgian Pride (asduif fond jaarlingen en nationale winnaar Libourne). In dat fameuze seizoen werden immers vier eerst nationale zege’s behaald en toen werd schoorvoetend beslist om deze parel te verkopen. Een tiental jaar terug diende zich een nieuwe sublieme generatie aan in de vliegploeg. Het jarenlange kneden uit de beste basisduiven resulteerde in een acceleratie in kwaliteit. Duiven als Joe, Montauban 2, Belgian Pride, Bruce, Limo 301, Nestbrother Joe, Igor,….en in latere fase Bruce, Duivertje, Mister Jarnac, ….en nog enkele klinkende namen meer zorgden voor een constante aanwezigheid in de top van provinciale en nationale vluchten, en provinciale, nationale en internationale klassementen.
De bomen werden nooit geveld, de vruchten werden op het eigen hok getest en deze die naar andere oorden gingen lieten zich ook van hun beste kant zien. De voorbije jaren zijn er tal van zeer mooie referenties opgebouwd in binnen- en buitenland, in het reguliere racecircuit maar ook in de one-loft-races met de duiven van Pollin.
De topduiven niet verkopen is dé grootste basispijler van dit hok. Bij deze sterke, brede stam, hun eigen gebrande koffie wordt nu en dan een klein scheutje vreemde melk ingebracht. Dit steeds in functie van de afstanden die moeten worden gespeeld. Soms wordt al eens een snelheidsduif ingebracht, maar evengoed kind, zus of broer van een zware fondduif. De Pollin-duif is polyvalent inkruisbaar en leent zich gemakkelijk tot het inpassen in andere stammen van duiven.Dit is nogmaals een bevestiging van de hoge kwaliteit en het sterke bloed dat er aanwezig is.
Geen podium is hen vreemd
Lokaal, provinciaal, nationaal, internationaal, Olympiade….noem maar op, geen podium is de familie Pollin vreemd. Alle treden hebben ze reeds bestegen en doen dit nog steeds. Het ene jaar sublimeert dit al meer dan het andere, maar volledig weg te kegelen zijn ze nooit.
Seizoen na seizoen blijft dit zich maar herhalen maar steeds vanuit de wetenschap dat het dagelijks keihard werken en verzorgen is om aan de top te blijven. Bij de lekkere koffie noem je een duif en Marc weet heel goed uit welke lijnen ze komt en welke prestaties ze heeft geleverd. De grote architect tekent nog steeds met fijne hand de contouren van dit succeshok uit, hierbij van zeer nabij en trouw bijgestaan door Geert en door Diane. Elk zijn taak, in goed overleg en met gestrenge hand worden successen behaald. Ook in Snellegem vallen de kippen niet gebraden uit de lucht, het blijft topsport en dat vergt inzet en focus….en dat kunnen ze daar als geen ander.
Loon na werken is dan ook de jarenlange bekroning gelauwerd met alle prijzen die er te winnen zijn. Gaande van verschillende nationale zege’s over Olympiade-duiven, provinciale en nationale asduiven, tandemklassementen enz…..kortom geen podium is Diane, Marc en Geert vreemd.
Kopprijzen aan de lopende band
Je moet maar eens de moeite doen om de wedstrijdresultaten uit te pluizen van Union Fondclub Gistel, het vaste inkorflokaal van de familie Pollin. Hun ligging op enkele kilometer van de Noordzee is in veel gevallen voor de nationale wedstrijden kruis of munt. De wind zit goed, of de wind zit tegen. Maar lokaal en provinciaal zijn ze moeilijk te kloppen.
Ook in een heel lastig seizoen 2021 was dit het geval. In Union Gistel speelden ze eerste prijzen aan de lopende band en waren ze wekelijks in de kop te vinden. Ook provinciaal waren ze steevast bij de toppers. Nationaal lag het dit seizoen heel wat moeilijker met wispelturig weer en enkele vuile vluchten.
In Union Gistel werden ze 1e kampioen oude duiven minder dan 600 km, 1e kampioen oude duiven meer dan 600 km, 2e kampioen jaarlingen meer dan 600 km en 2e kampioen jaarlingen minder dan 600 km.
Toch willen we er één paradepaardje uitlichten namelijk Brutus.
Deze duiver van 2016 en volle broer van Montauban II (nationale winnaar Montauban) is kandidaat Olympiade duif 2022 en dit voor de zware fond.
Hij was
4e nationale asduif KBDB zware fond 2019
15e nationale asduif KBDB zware fond 2020
en is een exponent van het sterke kweekhok dat waarover ze beschikken.
Referenties bij de vleet
De grootste voldoening en bewijs van kwaliteit zijn nog steeds de resultaten die anderen behalen met je duiven. Het is quasi de ultieme herkenning !
Gerard Koopman (Ermerveen, Nl) : 2e prijs Troyes (530 km) van 6.371d en 2e snelste duif van 14.421d is een 50 % Pollin-duif.
Gerard Koopman 2021 : vlucht Issoudun 4e prijs sector met een 50 % Pollin-duif, 8e prijs met een 50 % Pollin-duif, 9e finale OLR Pattaya 50 % Pollin-duif etc……..
OLR Pattaya 2021 : 31e prijs finale is een rechtstreekse Pollin-duif
Shady Mohammed (Saoudi-Arabië) : eigenaar van een topkweekduivin die 50 % Pollinbloed heeft uit de lijn Dortmunder-Limoges. Ze is moeder van :
Golden Wing 2019-2020 snelheid en halve fond
3e asduif halve fond
7e asduif snelheid
Youri Deblanc (Ronse) scoort in 2020 top met kinderen uit 2 topduivinnen die hij zich aanschafte bij Marc en Geert :
Crack Monti 685 (dochter uit Montauban II Pollin) vloog
6e prov Vierzon 4.218d
11e nat Chateauroux 6.306d
12e nat zone Argenton 7.260d
161e nat Limoges 9.756d
137e nat Bourges 8.424d
5e nationale Asduif KBDB All Round oude en jaarse
Ook in 2021 presteerden deze duiven terug top
Dhaenens Pigeons (Geert Dhaenens / Dhaenens-De Block) :
2019 : 3e kampioen KBDB fond en zware fond jaarlingen. Bij de duiven die deze ranking behaalden zaten 2 duiven met 50 % Pollin-afstamming
2020 : 6e kampioen KBDB fond oude en 1e Sermaises 456d, 8e lok Brive, 152e nationaal Brive 4.238d heeft als vader een directe Pollin-duiver (Cadel).
2021: 1e provinciaal kampioen fond oude duiven O-Vl met een belangrijk aandeel voor de Pollin-duiven.
Permsak Singsomboom (Thailand) heeft de 1e asduif Pigeon Pattaya International Race Thailand waarvan de moeder een Pollin-duifin is (ze is een dochter uit ‘12’ x kleindochter Nai.
Petrache Florin (Roemenië) : met een duivin uit een rechtstreekse Pollin-duiver werden volgende resultaten behaald :
Loisce (689km) 1/1.786d
Loisce (689km) 5/2.479d
Loisce §689km) 9/2.481d
Met deze 3 topresultaten is ze de asduif in Roemenië. De vader is een rechtstreekse Pollin-duiver en is kleinzoon 2e nationaal Tulle gekoppeld aan duivin uit de Mortifer-lijn.
Marc en Franky Van De Walle (Zwalm) : in diverse van hun topduiven zit bloed van de topduiven van Marc & Geert zoals Dortmunder, Mortifer etc……..
Norbert Ally, Team Dejaegher……en nog zovelen meer
Dit alles om nog even in de verf te zetten over welk sterk kweekhok ze beschikken en dat ze na tientallen jaren niet weg te spelen zijn uit de provinciale-nationale-internationale top !!
Een beloning voor standvastig hard werken.
Moge het nog vele jaren zo doorgaan !
Geert Dhaenens