Meer nieuws

Marsille Hadrien – AT Breeding Loft (Ophain) 1e Nationaal kampioen halve fond KBDB oude en jaarse

22 Dec 2022

Ophain: Nationaal kampioen KBDB halve fond oude en jaarse duiven 2022 is de 24-jarige Hadrien Marsille uit het Waals-Brabantse Ophain. 
Hadrien is niet aan zijn proefstuk toe want de laatste 3 jaren won hij o.a.
2e Olympiade duif Cat A Team A - 2022 (“Olympic Blue Velvet”)
2e Olympiade duif Cat A Team B - 2022 (“Olympic Sweet Velvet”)
1e National kampioen KBDB jeugd 2019, 2020 , 2021 en 2022
3e World best pigeon Snelheid 2020
3e Nationaal kampioen KBDB ½ Fond oude en jaarse 2019
4e Nationaal kampioen snelheid oude en jaarse 2021
4e Nationale asduif snelheid jonge duiven 2020 
6e Nationale asduif ½ Fond jaarse 2019
9e  Nationaal kampioen ½ Fond oude en jaarse 2020 
9e  Nationale asduif snelheid oude 2021

Maar afgelopen seizoen 2022 werd de hoofdvogel afgeschoten door het winnen van het nationaal kampioenschap KBDB ½ Fond oude en jaarse duiven. Kampioen wordt de liefhebber met het laagste coëfficiënt op 5 halve fond vluchten met 1e en 2e afgegeven oude/jaarse duif. 

Met volgende topprijzen werd het nationaal kampioenschap behaalt
14/05    Orleans               1,736d.                 3 (1e afgegevene)           1e (2e afgegevene)
21/05    Toury                    815d.                    2e (1e afgegevene)         1e (2e afgegevene)
11/06    Toury                    538d.                    2e (1e afgegevene)         3e (2e afgegevene)
26/06    Toury                    250d.                    2e (1e afgegevene)         1e (2e afgegevene)
09/07    Toury                    743d.                    5e (1e afgegevene)         2e (2e afgegevene)

Het nationaal kampioenschap werd behaald door 6 verschillende duiven. Hierbij publiceren we u de stamkaarten zodat u een duidelijk beeld heeft welke duiven het mooie weer maken in Ophain.

Perfecte samenwerking
We dienen ze in één adem te noemen, Hadrien Marsille wordt al sinds 2014 geruggensteund door het sterke kweekhok van Thierry Aerts (AT-Breeding Loft). Een sterk fundament met als basis een aantal bewezen kweekkoppels. Enkele belangrijke stamduiven zijn zonder meer « Gold » - Gold Elisabeth (beiden gaan terug naar de Chris Hebberecht duiven, de lijn van de “Axl” en de “Champ”). Daarnaast zijn er de afstammelingen van Deno-Herbots duiven, zoals deze van uit de kweeklijn van “Clyde” (1/2 Broer 1e Nat. Cahors) en “Barbara”, “Christianne” en een broer en zus van de beroemde “Yvan” (Herbots Gebr.). Ook de inbreng van originele Vandenabeele duiven en de PEC duiven (lijn “Porsche 911) hebben hun doel meer dan bereikt. Zeker vermeldenswaard de succesvolle inbreng van originele Marcel Wouters duiven. Tot verleden jaar huisden de kweekkduiven bij Thierry Aerts, maar wegens een verhuis is het kweekhok nu ook in de tuin van Hadrien ondergebracht. Hadrien vertelt: “we beschikken over 8 kweekboxen en daarnaast nog 24 vaste kweekkoppels. De duivers in de kweekboxen bekomen eerst een nieuwe madame en nadien komt de duivin waarmee ze al goede jongen gegeven hebben in de kweekbox. Normaal gezien krijgt iedere duiver welke in een kweekbox huist gedurende het jaar 3 tot 5 verschillende duivinnen in zijn nestschotel. Veel kweken, veel spelen en streng selecteren…is een krachtige formule om te slagen in de duivensport.”

Het spelsysteem

Hier wordt de kaart van het totaal weduwschap getrokken en hiervoor hebben ze 36 koppels en een paar reserve duivinnen klaar zitten. Begin februari worden ze gekopped en mogen een 12-tal dagen broeden. Vanaf de periode van het koppelen mogen de duiven terug buiten. Half maart wordt er gestart met de trainingsvluchten, via drie trainingsvluchten, 2 x 20 km en vervolgens 45 wordt het seizoen op gang geschoten. Nadien gaan ze dan mee met de vereniging. 
Trainen doen de duiven hier één keer per dag en dit steeds in de ochtend. De duivinnen gaan als eerste buiten en ze mogen vrij trainen, als ze de neiging hebben tot dak zitten worden ze binnengeroepen. Nadien volgen de doffers, deze bekomen de vrijheid gedurende één uur. Naar het einde van het seizoen gebeurt het wel dat ze een extra stimulans bekomen door ze terug mee op xtra training te nemen wanneer men de jonge duiven gaat opleren. Reeds meermaals heeft dit gezorgd voor een extra zweepslag waardoor de prestaties opnieuw de hoogte ingaan. 

Voeder en verzorgingssysteem
Qua voeder kiest men hier voor het Beyers gamma en de duiven worden zoals op veel plaatsen opgevoederd naar de inkorfdatum toe. Bij thuiskomst een goede energiemengeling en nadien een dieetmengeling , afhankelijk van de zwaarte van de vervlogen vlucht , de volgende vlucht en de weersomstandigheden. “Voederen op gevoel” noemt dit. De Galaxy en Brillant mengelingen genieten hun voorkeur. 
Op medisch vlak durft men wel eens verschillende dierenartsen te consulteren maar het is niet omdat men de man in de witte kiel raadpleegt dat er gekuurd wordt. Nee, indien niet nodig blijft de medicatie kast gesloten. Enkel indien op advies van de gespecialiseerde dierenarts zal er behandeld worden. Ook de bijproducten zoals vitaminen, elektrolyten enz.. komen van bij de dierenarts.

Motivatie 
Voor Hadrien is , naast kwaliteit van de duif het hok zeer belangrijk. Niet enkel qua verluchting maar ook de mogelijk om te motiveren mag volgens Hadrien niet onderschat worden. Zo beschikt men over drie afdelingen, twee voor de doffers en één voor de duivinnen. Voor deze drie afdelingen beschikt men over één spoetnik dewelke op rails hangt en als dusdanig kan verschoven worden. Soms kan het wisselen van hok wonderen doen, het zorgt ervoor dat de duiven graag op hun plaats zitten, hun eigen territorium, dat hoeft daarvoor niet steeds een eigen nestbak te zijn. Ook een extra zitje een eigen hoekje, het is allemaal belangrijk en zorgt voor de motivatie om sneller thuis te zijn. Het is dan ook aan de melker om dit alles op te merken, goed te observeren en er desnoods op in te spelen. 

De jonge duiven.
Jaarlijks worden er een 150 jongen voor eigen gebruik gekweekt. Het gros van de jongen worden op de snelheid gespeeld. Hadrien “Een van de problemen is dat we hier niet ver van lossingsplaatsen wonen waar veel Antwerpse liefhebbers hun duiven komen lossen en dat resulteert jaarlijks in veel verliezen. We proberen de verliezen van de jongen te beperken door ze in kleinere groepen los te laten. 
Jongen duiven worden verduisterd en belicht en worden volgens hetzelfde systeem als de oude duiven verzorgd. 

Hoogtepunten seizoen 2022
1e Nationaal kampioen KBDB ½ Fond oude en jaarse
1e Nationaal kampioen jeugd
10e Nationale asduif ½ Fond jaarse (B21-2004993)
18e Nationaal Kampioen KBDB snelheid jonge duiven
19e Nationale asduif snelheid KBDB jonge duiven
22e Nationaal Kampioen KBDB snelheid oude en jaarse
22e Nationale asduif KBDB Fond jaarse
23e Nationale asduif KBDB ½ Fond jaarse  (B21-2004961) 

1e Interprov. Nevers 7.325d.
1e Interprov. Vierzon 5.486d.