Meer nieuws

Mevlüt & Ramazan Tekin…met “Sultan” en “First Lady” als sterkhouders

01 Mar 2020

De eerste 2 prijzen winnen op een internationale vlucht, het is weinig liefhebbers ooit gelukt, maar dit huzarenstukje werd wel in 2016 gerealiseerd door Mevlüt Tekin en zijn oom Ramazan uit het Nederlandse Medemblik (de oudste stad in de provincie West-Friesland). Deze unieke prestatie zorgde ervoor dat ze nu tot het groepje van de allerbeste fond liefhebbers in de zeer sterke groepering ZLU provincie Noord-Holland behoren. 
Die twee geweldige duiven, namelijk “Sultan” (winnaar 1e internat. Perpignan) en “First Lady” (winnares 2e internat. Perpignan) hebben Mevlüt op de internationale “marathon-kaart” gezet, iedereen kent hen sinds die krachtsexplosie op Perpignan! Na die dubbele overwinning won Mevlüt Tekin ook nog de 1e Provinciale Asduif Marathon ZLU in Noord-Holland en de 2e Provinciaal Agen ZLU en de 23e Nationaal Agen ZLU tegen 6.219 duiven in 2017. 
Het mooie aan het hele verhaal is dat “Sultan” en “First Lady” nog steeds in Medemblik een woonbak hebben. Mevlüt en Ramazan hebben steeds aan de verleiding van de hoge biedingen kunnen weerstaan ​​en hebben hun twee topduiven niet verkocht. Dit omdat ze willen dat deze beide superduiven hun toekomstige stamduiven zullen worden of met andere woorden de stevige fundering, de gouden basis van hun huidige kweekhok. 
Dat was ook hun insteek toen ze 7 jaar geleden hun pijlen op de marathon vluchten gericht hadden en volledig de kaart van het zware fond gebeuren trokken. Het is deze drive die ervoor zorgde dat ze zwaar investeerden in de opbouw van hun kweekhok. Met de bedoeling deze naar een hoger niveau te brengen brachten ze o.a. een bezoek aan Luc Wiels (Roosdaal – B – die internationaal Barcelona won in 2013) en Hugo Batenburg. Hier werden topduiven gehaald om te koppelen tegen hun eigen kweekduiven en/of tegen de ingeteelde kinderen hieruit. 
Verder hebben ze hun kweekhok ook nog verrijkt met kinderen van Frederik Leliaert’s “Tarzan” en “Horus” en met meerdere rechtstreekse kinderen uit en een volle broer van “New Laureaat” (1e Internat. Barcelona ‘13), kinderen van “Special One” (1e internat. Barcelona ’15   nu eigendom van Batenburg-van de Merwe) en met kinderen uit de bewezen kweeklijn van “Zwart Goud” (Jellema).  Ook bij Kees Droog (Andijk) stonden ze aan de voordeur en gingen naar huis met een half broer van de 1e nationaal Pau. Last but not least zijn de afstammelingen van het gekende “Betuwe Koppel” (Gerrit Veerman uit Volendam) heel veel belovend. 

Mevlut en Ramazan gevierd als 1e en 2e Internationaal Perpignan winnaars 2016

 

 

KWEEK EN SPELMETHODE

Het kweekhok van oom Ramazan is 24 kweekkoppels sterk. De vliegploeg van Mevlüt bestaat uit 13 tweejaarse koppels en 30 jaarling koppels. Er wordt steeds op nest gespeeld. In maart worden alle vliegduiven de eerste maal gekoppeld maar bij deze eerste broed worden de eieren vervangen door stenen eitjes. De duiven mogen broeden tot ze hun nest verlaten. Na deze broedperiode worden de nest duiven terug gescheiden en nadien worden ze in functie van de data van de vluchten die ze moeten afwerken, gekoppeld.
Voor eigen gebruik kweekt combinatie Tekin ongeveer 80 jonge duiven. Deze jongen worden tot 300km ingespeeld. De jaarlingen gaan mee tot en met de eerste dagfondvlucht , worden daarna ingehouden (vliegen nog slechts enkele vluchtjes van 100km) en gaan dan mee op de ZLU vlucht vanuit Agen. 
In de tuin van Mevlüt staat 7 meter duivenhok. Een afdeling van 1,8 meter voor de jongen en de rest voor de oude vliegduiven. “Al doen leert men”… ook Mevlüt heeft al de fouten gemaakt waaruit hij de nodige lessen in duivensport gekregen heeft. Zo gaan we even terug naar 2014.  Met duiven van geboortejaar 2013 (totaal 40 stuks) werd de eerste belangrijke vlucht vanuit Agen gespeeld en hoewel bij iedereen in de buurt duiven vielen  was er geen enkele pluim in Medemblik bij Mevlüt en Ramazan te bespeuren. Mevlüt had nochthans de Agen vliegers heel goed voorbereid met zelfs 4 weken rust vooraf. Dit verhaal kwam een jaar later (2015) ter sprake toen ze op de koffie bij Kees Droog gingen. Die vertelde hen dat de 4 weken rust voorafgaand aan de vlucht fataal is geweest. De duiven hadden te weinig ritme in de vleugels waardoor ze te snel moe werden. Dat moest dus anders en vanaf 2016  is Mevlüt extra gericht gaan spelen. Zijn eerste vlucht was traditioneel Agen ZLU. Bij de oude duiven hadden zij 3  duiven bij de eerste 85 nationaal. Wat een mooi visitekaartje was. Zijn tweede vlucht werd er één met een gouden randje … 1e en 2e Internationaal Perpignan. Dit was ook hun 2e vlucht van dat seizoen. Kortom … bijzonder knap ! 

NOG EVEN OVER DE DUBBELE INTERNATIONALE PERPIGNAN ZEGE

De aankomst van de Perpignan vliegers was ook speciaal. Terwijl Mevlüt al in de vroege ochtend vanaf 4u buiten zat te kijken in de hoop een vroege duif te mogen klokken, kwam zijn moeder naar buiten tegen half vijf, en zei ”wat ben jij een domme duivenmelker, jij zit op je duif te wachten en op de garage zit de duif op jou te wachten.“ Nu kon Mevlüt, vanaf de plaats waar hij zat, de hoek van de garage niet zien, maar ging toch voor alle zekerheid eens kijken. In eerste instantie dacht hij dat het om een vreemde duif ging maar toen de duif hem zag vloog ze meteen naar de klep en het bleek de “Sultan” te zijn Vanaf dat moment ging alles heel snel,  bellen, melden etc. en terwijl hij nog bezig was hoorde hij weer een piep. Dat bleek zijn “First Lady” te zijn, een ongelofelijk hoogte punt diende zich hier aan.  De rest van het verhaal is ondertussen bekend. 
De winnende duif is ‘De Sultan’. Hij won eerder dat jaar de 732e nat Agen ZLU. Zijn vader is een duif voor 75% van Batenburg-Van der Merwe en voor 25% van de geroemde Aarden-lijn van Hein Oostenrijk (via Nico Volkens). Deze doffer won zelf de 228e nat. Barcelona en de 95e nat. Perpignan in 2014. De moeder van de winnende duif is ook deels van Batenburg-van der Merwe gekruist met een ingeteelde zoon van “De Paarsborst” via Piet de Vogel. De tweede duif is duivin “First Lady”. Haar vader komt uit een inteelt-koppeling van het Betuwe-koppel van Gerrit Veerman. In deze inteeltkoppeling komen we ook ‘Gerrit’ tegen die ook in veel goede duiven van de familie Hendriks uit Zuiderwoude terug te vinden is.  Met de fam. Hendriks onderhouden ze een goede vriendschapsband. De moeder van “First Lady” komt van Henk van der Wielen uit Boven Leeuwen uit zijn ‘Dax lijn.  Mevlüt heeft toentertijd deze duivin gekregen via een ruil met deze sympathieke duivenliefhebber. Deze twee toppers zijn ingekorfd op aangepikte eieren. Op Agen hadden de duiven dezelfde stand gehad .

DE TOPPERS OP HET KWEEKHOK