Milovic Mirko & Darko: Essen: 1st National Perpignan 5,722 old birds
08 Aug 2023
"Donkere 38"
BE17-6027138
1e Nationaal Perpignan 5.722 old oude
Afstand: 991km
Snelheid: 1,097.75 m/m
De weergoden zijn niet wispelturig, ze zijn eerder vastberaden in hun wispelturigheid. De eerste weken van het duivenseizoen blies de wind constant uit het noordoosten met warme temperaturen erboven op. Het was een slopend seizoen aan het worden. De duiven dienden vlucht na vlucht te knokken om goed thuis te geraken en de selectie was keihard aan het worden….tot het weer zich keerde en we constant in een periode terechtkwamen van regen, veel wind en veel wind uit het westen en zuidwesten. Een dergelijke weersverandering uit zich ook in een duidelijke wijziging van de duivenvluchten. Andere duiven ? Andere vluchten ? In elk geval is het verloop anders en zijn het andere regio’s die het voor- of nadeel krijgen. Maar dat is eigen aan duivensport en…gelukkig kunnen we het weer nog niet bepalen.
Perpignan 1 week in de korf
Ingekorfd op maandag als laatste klassieker binnen het programma van de zware fond was het geen weer om de duiven in Perpignan te lossen. Het was altijd maar wisselvallig weer onderweg en vooral het noorden van Frankrijk werd geteisterd door wind en veel regen. Dan bleven de manden maar ongeopend tot maandagmorgen. Het weer over de ganse vluchtlijn was goed en helder en kon de internationale vlucht uit Perpignan worden gelost. Naarmate de duiven vorderden zouden ze meer rugwind krijgen en alles deed vermoeden dat er ’s avonds vlotjes duiven zouden aankomen in België. Niets was minder waar…de eerste aankomsten in Frankrijk deden vermoeden dat het toch wel wat lastiger zou zijn dan verwacht. Enkele duiven konden in België hun hok bereiden maar dan waren dit de streken die het meest dicht bij Frankrijk aansloten. Het zou dus dinsdag worden vooraleer de meeste duiven hun hok konden bereiden.
De ochtendstond heeft goud in de mond
Ook zo bij het gezin Milovic in Essen in de Antwerpse Kempen. De spanning was te snijden, er waren 21 duiven ingekorfd op hun geliefkoosde terrein nl. de zware fond. Zoon Darco (35 jaar) was net vertrokken met vakantie (vakantie na de laatste vlucht en vooraleer de school zich hervat begin september..). Door het uitstellen van de vlucht was hij niet meer thuis voor de aankomsten van Perpignan. Mama Jadranka en papa Mirko (in hun woonst waar ook de duiven huizen) zouden “de honneurs” waarnemen. Het was op dinsdagmorgen nog donker toen plots een duif voor het licht van de hokken en de volières ervoor op de grond zat te wachten om zijn nestbak terug te veroveren. Met een voorzichtige aanpak opende papa Mirko de deur van de volière om dan de kleine donker geschelpte duiver voorzichtig naar het hok te loodsen. Dit alles kan U zien in het filmpje dat ook in de presentatie vervat zit. Aan de snelheid waarmee de duiver over de bestatigingsplaats loopt is duidelijk te zien dat hij blij is met zijn thuiskomst. Het onwaarschijnlijke wordt waarheid, de 1e nationaal is binnen. Lang hoeven ze niet te twijfelen, want ze wonen bijna op de grens met Nederland en vrij vlug zal blijken dat er geen duif een hogere snelheid zal halen. Met een minuutsnelheid van 1.097,75 meter per minuut (en rekening houdend met de neutralisatieperiode) is de Donkere 38 van 2017 de eerste duif van 5.722 duiven voor België en wint goud op de vlucht uit Perpignan.Door de wind en de snelheid waarmee de duiven werden gejaagd halen de Nederlanders de overhand, maar dit doet niks af aan de prestatie van deze kleine sterk gebouwde duiver.
Eén doel, toppen op de zware fond
Vader Mirko had indertijd reeds duiven in Joegoslavie, hoogvliegers, en maakte ook daar mooie successen. Bij hun komst naar België waren er eerst halve fondduiven (2002). Mirko werd van bij de start goed geholpen met eieren van de vliegduiven van bij Filip Herbots voor de vluchten op de halve fond. Na enkele jaren werd een grote voorliefde voor de zware fond voelbaar en werd besloten resoluut deze kaart te trekken (2012). Na wat speurwerk werden duiven gehaald bij Gubbelmans in Limburg en werden ze met heel veel raad en daad en topduiven geholpen bij Albert (Berke) Willems in Eisden-Maasmechelen. Deze duiven vormen de sterke basis van dit hok. In een latere fase en meer recent werden nog enkele duiven gehaald bij Batenburg-Van de Merwe, Frank Zwiers, Koen Van Haarlem. Doel is, gelet op hun ligging, duiven te kweken die ’s avonds lang doorvliegen en ook in de morgen vroeg alert zijn. En blijkbaar is dit nu toch al gelukt met deze nationale zege op Perpginan. De duiven worden ingespeeld op weduwschap en daarna worden ze gekoppeld ifv de vluchten op de zware fond. Als jaarduif Agen en Narbonne en vanaf 2 jaar volop aan de bak. In de voorbije jaren werden reeds heel wat nationale topprijzen naar Essen gehaald wat aantoont dat deze strategie werkt en loont. De winnaar (De Donkere 38) werd broedend ingekorfd. Zijn origine is langs vaderszijde en kruising van de duiven van Berke Willems met deze van Gobbelmans. De moeder is terug een Willems-duivin met een scheutje fondbloed van de gebroeders Desbuquois. In elk geval is deze origine een goede origine want ze levert nationale winnaars !
Een speciale dank aan Berke !
Het is allemaal wat onwennig….een eerste nationaal spelen, de emoties, zoon Darco die vanop zijn vakantieoord aan het supporteren is, bezoek, foto’s, nog nakomers van Perpignan…en toch wordt iedereen met een grote glimlach, lekkere koffie en enkele hapjes ontvangen. Het is feest bij de familie Milovic en terecht ! Er worden verhalen verteld en er zijn emoties. Maar heel speciaal benadrukt Mirko de rol van Berke Willems die hen echt heeft geholpen met raad, daad en duiven. Die onvoorwaardelijk in hen geloofde en er alles aan heeft gedaan om ze aan de top te krijgen. Een meer dan grote dank waard ! Terwijl Darco met zijn gezin van zijn vakantie geniet, is het meer dan genieten in de thuisbasis in Essen. Een mooie bekroning van veel inspanningen.
Proficiat vanwege het Herbotsteam !
Geert Dhaenens
Dhaenens Geert