Meer nieuws

Moreels Gino – Schendelbeke 1e Provinciaal Vierzon Oost-Vlaanderen 4.973 jaarse Snelste van 12.406d.

25 May 2022

Schendelbeke: “Mocht ik nu een duif kunnen klokken, dan win ik de eerste prijs” zei Gino tegen zijn 2 letters en zijn woorden waren nog niet koud of weduwnaars “524” liet zich registreren. De profetische woorden van Gino blijken enkele uren later waarheid te worden, want zijn geschelpte weduwnaar won niet enkel in zijn categorie maar was ook nog eens de snelste van alle 12.406 Vierzon vliegers. 

Geen duivinnen

Net zoals vele onder ons kende Gino afgelopen seizoen ook veel verliezen met de jonge duiven en dat toont zich nu in het feit dat Gino voor 2022 geen enkele duivin had om mee te spelen. “Om eerlijk te zijn had ik er wel een, maar geloof het of niet op de eerste Noyon vlucht van het nieuwe seizoen sneuvelt ze toch wel zeker. Dus dit jaar wordt er enkel met weduwnaars aan de inkorftafel gestaan. Met 14 zijn ze, 6 oude en 9 jaarse. De bedoeling is dat de jaarse de grote halve fond en de oude meer richting fond gaan. 
De weduwnaars deden aan winterkweek en mochten een koppel jongen groot brengen. In feite heb ik ze gebruikt als onderlegger want ik heb ze de eieren van de kwekers gegeven. Eens de jongen speenklaar werd alles gescheiden en begin April verschenen de duivinnen terug op het weduwnaarshok en mochten ze 8 dagen broeden.”

Systeem

Gino heeft 40 jaar als zelfstandig stukadoor gewerkt en is sinds een goed jaar thuis omdat de pezen van zijn armen niet meer mee willen. De harde job als “plakker” heeft zijn tol geëist. “Mijn systeem is nog hetzelfde als dat wanneer ik dagelijks met hele dagen het huis weg was om te werken. Zo hebben mijn duiven steeds volle bak voeder. Ik koop van 4 verschillende merken de sport/energy mengelingen en deze mix staat constant op het menu. Van opvoederen of producten op het eten doen is hier geen sprake. 
Medisch gezien volg ik de raad van dierenarts Wim Boddaert maar buiten een trichopil (de week voor Vierzon) werd er nog niets gekuurd.  Bij thuiskomst zijn er wel electrolyten en vitaminen in het water. 

De winnaar

De “524” kon nog moeilijk met deze naam door het leven gaan en werd prompt omgedoopt tot “De Provinciaal”. Waarom hij deze prestatie uit zijn vleugels geschud heeft is wat koffiedik kijken maar misschien heeft zijn nieuwe duivin ermee te maken. De “Provinciaal” had een zeer schuwe duivin en als er nu een iets is dat ik aan duiven haat, dan is duiven die zo schuw als ratten zijn. Ze had al een paar maal in mijn gezicht gevlogen en om die reden werd ze eruit geselecteerd. De “Provinciaal” kreeg de duivin van een weduwnaar die achter gebleven was en misschien was dat zijn stimulans om op Vierzon tot het uiterste te gaan. By the way… zijn nieuwe duivin is toevallig een volle zus. 

De kolonie van Gino is opgebouwd met duiven van Vandenheede (via Natural kweekstation), Wouters Marcel, Goovaerts Jozef (via Guy Van der Auwera en Mario Beazar), Cosijn Robrecht en Andy en Tom Van Gaver

Het hele Herbots team wenst Gino nog veel succes de komende weken en wie weet wat de volgende grootse overwinning zal worden.