Meer nieuws

Na Agen oud nu ook Marseille voor Nico Pronk

25 Jul 2024

De weersomstandigheden waren eindelijk geen scherprechter bij de beslissing om de duiven op vrijdagmorgen om 6.45 uur te kunnen lossen. Zon alom, met (zuid)oostelijke wind in het oosten van Frankrijk en west-zuidwesten wind in het midden en aan de kustlijn. De wind zou overigens onderweg nogal eens van richting veranderen, iets wat de oriëntatie van de duif nadelig beïnvloedt, zoals dat ook schommelingen in temperatuur met zich mee kunnen brengen. En wat werd er voor 19 juli j.l. voorspeld? Ongelofelijk maar waar, de temperatuur zou over de gehele vluchtlijn onze thermometers tot ver boven de 30 graden Celcius doen oplopen. Dat beloofde een echte kuitenbijter te gaan worden voor onze Marseilleduiven (+ hun coaches).

Een beperkt aantal duiven arriveerde op de dag van lossing, in Frankrijk vielen ze met grote gaten ertussen, slechts 14 stuks stonden er in België op de KBDB-meldingssite en uiteindelijk toch ook nog 4 duiven in Zuid-Limburg. Zaterdag kwam de Marseille-expres pas langzaam op gang. Aanvankelijk trok Limburg de kar om later plaats te maken voor vroege duiven door het hele land. Echter, de 4 Limburgse aankomsten van de eerste dag waren de grote triomfators van het concours. De regionale verschillen in het verloop van de nationale wedstrijd is sinds jaar en dag het kardinale probleem van de wedstrijd vanuit Marseille.

397 Duiven zouden de kleuren van onze Brabantse Superleague verdedigen op ZLU Marseille 2024. Waar zou de 1e vallen dit jaar, er zaten al vroege duiven in Limburg en in Zeeland, maar voor de 1e Brabantse duif zullen we toch echt naar het oosten van onze provincie moeten reizen en wel naar de regerend Marathonkampioen ZLU 2023, Nico Pronk uit Mill. Hij flikt het hem weer, na Agen oud schrijft Nico ook deze zware vlucht vanuit Marseille op zijn naam. Dat is geen toeval meer, geef deze topper een paar goede duiven en hij speelt je ‘het snot voor de ogen’. Reeds om 7.59.33 uur klokte Nico zijn overwinnaar op een afstand van 932 km is dit goed voor 835 mpm. Tijd zat om nummer 2 op afstand te houden. Nico, van harte gefeliciteerd met deze fantastische overwinning.

Nummer 2 is ook geen onbekende in ons samenspel en dan hebben we het over Pauwinnaar Jan van Gils uit Oosterhout, die met zijn duif om 8.07 uur ruimschoots Klessens-de Lepper uit Valkenswaard van zich af weet te houden.

De eerste 4 duiven vallen in 4 verschillende IFC’s, dus mogen we spreken van een goede spreiding. Het concours sluit in de avonduren om 19.44 uur op een afstand van 902 km en met een werkelijk onrealistische snelheid van 495 mpm en dan komen we nog 13 prijzen tekort!

Onze gelukwensen gaan uit naar alle prijswinnaars op deze moeilijke vlucht vanuit Marseille, hopelijk keren veel duiven nadien nog terug.

Heeft u een reclame op deze uitslag, dan kunt u deze via uw centrumleider indienen. Volgende week spelen we vanuit Narbonne, alweer de voorlaatste ZLU-klassieker uit de geschiedenis van de Zuidlimburgse Unie. Wie weet wat de toekomst ons brengen zal? In ieder geval allemaal veel succes toegewenst op deze fondkraker.

Namens alle deelnemende IFC’s van de Brabantse Superleague,

Philip Geerdink 

 

Top 10 Brabantse Superleague uitslag Marseille

397 duiven – 73 deelnemers

https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=270x10000:format=png/path/s6be87c124c2bfad2/image/ibedf6801ab0f08d2/version/1487276223/image.png

1.  Nico Pronk, Mill

2.  J.W. van Gils,  Oosterhout

3.  Klessens-de Lepper,  Valkenswaard

4.  Johan Meulendijks,  Bakel

5.  Mark v. Riel, Dongen

6.  R. de Leeuw, Made

7.  Gerard Schellekens,  Riel

8.  Nico Pronk, Mill

9.  Ronald Geerdink,  Hoogerheide

10.  W.J. Tiellemans,  Schaijk