Noël De Clercq (Mater-Oudenaarde) kleine kolonie met een gouden randje op de zware fond !
27 Dec 2019
Oudenaarde is deze zomer uitgeroepen tot Gouden Stad in de Entente Florale Europa, een Europese prijs voor de steden met speciale aandacht voor natuur en groen, wanneer we bij Noël aankloppen. Vanop de dorpel van zijn woning op de flanken van Mater heb je een prachtig uitzicht over al dat moois. We kijken over de kruinen van het Bos ’t Ename naar het lager gelegen stadsgedeelte en de kronkelende Schelde. Een prachtig stuk natuur op en rondom de Scheldevallei in de eerste glooiingen van de Vlaamse Ardennen.
In deze zuurstofwolk wonen Chantal en Noël al sinds hun huwelijk. Noël is 71 jaar en zeer kwiek en gezond. Altijd bezig hetzij voor zijn gezin met kinderen en kleinkinderen, hetzij in de mooi tuin annex moestuin, hetzij op zijn geliefkoosde plek…zijn duivenhok.
Op een dag
Noël was geen duivensporter van thuis uit, de vader van Chantal wel. En op zondagvoormiddag ging Noël al eens de duiven wachten die toen vooral op snelheid en halve fond werd gespeeld bij zijn schoonvader. En daar ligt de oorzaak van zijn duivenbesmetting. Hij sprong al eens bij voor de inkorving enz… en er ontstond een nieuwe tandem De Clercq – Bruyneel.
In 1991 werden nieuwe hokken gebouwd achter hun eigen woning en werd resoluut de richting van de zware fond gekozen. Mater heeft als gemeente toch dat tikkeltje fondbloed in het bronwater zitten. Namen als Jef Van de Vijver, Gebroeders Vandenhaesevelde, Sardeur, Bruyneel, Haesaert….waren of zijn geduchte krijgers in de arena van de lange mars.
De basis van zijn kolonie is zeker niet breed maar bestaat wel uit gekende fondmannen zijnde Wijlen Gebroeders Vandenhaesevelde, Willequet Gebroeders, Max De Groote en in een meer recent verleden Wilfried Bruyneel. Noël is jaar na jaar blijven schaven en boetseren aan een eigen stam met het behoud van de beste presteerders en de duiven die ‘zijn goesting’ waren om de zware fondvluchten te vliegen.
Geen kwantiteit maar kwaliteit en geen franjes in de verzorging
Kiezen voor de zware fond is kiezen voor de lange mars en dan moet je als speler toch wel geduld hebben en in een lange termijn aanpak geloven. Wanneer je dan de fondvluchten wil spelen moet je ook tegen verliezen kunnen en heb je toch wel wat pluimen op je hok nodig om dit brede spectrum aan te kunnen.
Welnu, bij Noël vind je geen grote vliegploegen, maar een bescheiden kwaliteitsvolle kolonie.
Met 15 kweekkoppels, 35 à 40 vliegduiven (jaarlingen en oude duiven) en jaarlijks 50 jonge duiven is de telling rond.
De jonge duiven worden laat op het seizoen en zeer voorzichtig opgeleerd. Ze vliegen nooit Quiévrain, maar gaan van de leervluchten met de kleine korf naar Noyon. In normale omstandigheden vliegen ze een 3 à 4 Noyonvluchten als jonge duif. Als jaarling krijgen ze de kans meer ervaring op te doen en eindigen met vluchten zoals een Tulle, Limoges (vluchten van 600 km). Vanaf de leeftijd van 2 jaar moeten ze dan volop aan de bak en vliegen ze in principe 2 zware fondvluchten minimaal. De vliegduiven kweken niet voor het seizoen en brengen dan na het seizoen wel jongen groot.
De duiven worden op klassiek weduwschap gespeeld en krijgen slechts in het begin van het seizoen een duivin voor de inkorving (vooral om de jaarduiven ‘het systeem’ te leren kennen). Normaliter krijgen ze enkel hun nestschotel voor de inkorving van een fondvlucht en worden zo rustig mogelijk ingekorfd. Op de vloer van de hokken ligt tarwestro dat een drietal keer per jaar wordt ververst. De nestbakken worden dagelijks schoongemaakt. Het is er gezellig vertoeven voor de duiven.
Het voederen is vrij klassiek met een mengeling van 3 soorten sport en 3 soorten dieet. Deze globale mengelingen worden procentueel gewijzigd naarmate een inkorving nadert. Noël tracht zijn duiven rustig in te korven, ze krijgen dan ook individueel voer. Trainen gebeurt op vrije basis met in begin van het seizoen 1 trainingsbeurt per dag en bij warmer weer twee trainingsbeurten.
De veearts wordt voor het seizoen bezocht voor een algemene controle en de nodige vaccinaties. Voor het overige is het het oog van Noël zelf dat als observator wordt gebruikt om de conditie te bewaken. De duiven worden voor het seizoen klassiek zuiver gezet met een kuurtje tricho en een kuurtje kop. Bij thuiskomst electrolyten en nu en dan eens een vitamientje….waarbij Noël zich afvraagt of dit niet meer is om het geweten van de melker te sussen dan omgekeerd.
2e nationaal Narbonne, 10e nationaal Sint-Vincent, beste duif Narbonne 2018-19….
Het is toch opvallend…van zodra deze duiven de vluchten van 800 km mogen aanvatten dat ze in de kop van de wedstrijd te vinden zijn. Het zit in hun genen, ze zijn er jarenlang op geselecteerd, ze zijn erop getraind en hebben ook de nodige ervaring om dergelijke afstanden goed af te werken.
Het zijn doorzetters, kunnen een ganse dag in de lucht hangen en, indien nodig, lange vliegers, en vroege opstaanders. Kortom de echte zwarefondduiven.
Het is een specialisatie op zich, en bij Noël lukt dit wonderwel. De laatste jaren gaan zelfs nog crescendo met meer dan geregeld duiven in de nationale top. Noël is ook geen veelinkorver. Het is scoren met de kleine korf (4 duiven, 5 duiven is zowat het gemiddelde waarmee wordt deelgenomen).
2e nationaal Narbonne 2019
Dit jaar was het ei zo na bingo in Mater met een topduif op Narbonne. Een mooie eerlijke, vlucht waarbij Noël 1e lokaal, 1e provinciaal en 2e nationaal werd behaald.
Het was recht in de roos :
Lokaal : 1,2,6,25,50 (5/6) 151 d
Provinciaal : 1,8,22,126 (4/6) 834 d
Nationaal : 2,39,81,436 (/6) 3.873 d
Voor deze top zorgde een donkergeschelpte mooie duiver met ringnr BE17-4224168.
Zijn vader is een duiver rechtstreeks van buurman Wilfried Bruyneel (uit een koppeling zoon Rivale Etienne Devos x zuster 1e internationaal Perpignan bij Wilfried uit een kruising Brockamp-Carteus)
De moeder is een 50 % Bruyneelduivin die voortspruit uit een koppeling van deze duiven van Wilfried met de oude stam van Noël. Deze duiver is pas 2 jaar wat het best
10e nationaal Sint-Vincent, 21e nationaal Pau
Op Sint-Vincent werd dan terug een pijl in de roos gemikt met 1e lokaal, 2e provinciaal en 10e nationaal. Deze mooie 5 jaarse duiver vloog vorig jaar reeds Pau 4e lokaal, 5e provinciaal en 21e nationaal. De BE14-4221852 heeft als vader een duiver van Wilfried Bruyneel (lijn Marcel Vandenabeele x Carteus) gekoppeld aan een duivin van de eigen oude soort (Vandenhaezevelde gebroeders x Labiau).
Deze crack is tevens de beste Narbonne-duif over de seizoenen 2018-2019.
39e nationaal Narbonne
Geen twee zonder drie, naast deze twee keivroege duiven was er ook de 4 jaarse duiver met ringnr BE15-4257083 die dit seizoen op Narbonne 2e lokaal, 8e provinciaal en 39e nationaal vloog. Vorig seizoen vloog hij reeds nationaal 71e op Narbonne (lokaal 4e) en toen reeds liet hij blijken het echt zware werk zeker aan te kunnen.
Noël blijft heel bescheiden bij dergelijke mooie resultaten. Het is vooral de voldoening van duiven laat op de avond, ’s morgens vroeg op de klep te krijgen….of om middernacht zoals dit vorig jaar uit Sint-Vincent het geval was, maar dat ze het kunnen staat buiten kijf.
Ter illustratie hier nog enkele (lokale) uitslagen van de laatste seizoenen :
Marseille 1-3 (2/2)
Perpignan 24-31-39-41 (4/6)
Pau 4-37 (2/2)
Barcelona 19-21-40 (3/3)
Sint Vincent 5-15 (2/3)
Narbonne 4-21 (2/4)
Perpignan 14-26-30 (3/5)
Sint Vincent 1-8-10-22 (4/5)
Marseille 1 (1/2)
Narbonne 1-2-6-25-50 (5/6)
Duivensport op hoog niveau, puur als hobby, maar gedreven en gemotiveerd, geen grote aantallen maar klasse bovenal.
Proficat vanwege het Herbotsteam !
Geert Dhaenens