Meer nieuws

Noeyens Niels & Quintin - Merksplas: 1e Nat. Limoges 10.656 oude

04 Jun 2024

Limoges was de eerste nationale vlucht van het seizoen 2024. Met 10.656 oude duiven was er een zeer mooi deelnemersaantal maar spijtig genoeg waren de weergoden de Limoges vliegers niet goed gezind. In totaal heeft het 6 nachten mand  - tot dinsdag – geduurd vooraleer ze aan hun tocht huiswaarts konden beginnen. Bij deze een pluim aan de organisatie want we vernamen van heel veel liefhebber dat de duiven perfect verzorgd waren. 

Online kwam de eerste melding van de regerende Algemene Nationaal kampioen KBDB Harchies Christian & Cyril uit Warchin. Hun 7e getekende maakte een gemiddelde snelheid van 1436,27 m/m. De rest van België kon beginnen te rekenen. 
Het werd een strijd op het scherpst van de snee en het was wachten tot letterlijk de allerlaatste minuut (verste afstand) om te weten wie er nationaal winnaar ging worden. Exact 1u en 12min na Harchies klokten liefhebbers Noeyens Niels & Quinten uit Merksplas. Goed voor een gemiddelde snelheid van 1.442,39 m/m en dit voor een afstand van 701km. Niemand deed beter.

Even voorstellen

Er wordt gespeeld onder de naam van zonen Niels en Quinten maar vader Bart en vooral oom Vic nemen het leeuwendeel van de verzorging op zich. Bart vertelt “vroeger had ons papa ook duiven en via hem werden we met het duivenvirus besmet. Toen vader het leven in een ongeluk liet, werd er met de duivensport gestopt maar na enkele jaren begon het bij mij en mijn broer terug te kittelen om met de duiven te beginnen. Bij Jan en Marleen Broeckx werden wat jongen gehaald en vanop een tuinhuis werd er vooral met jongen gespeeld.

In 2017 verhuisde Bart Van Oeckel en wij kochten zijn hokken. Het sein om alles meer fanatieker aan te pakken. We investeerden in duiven van Broeckx Jan en Marleen, Van Oeckel Bart en Nance, Van Mechelen Luc en Stefaan Lambrechts. Momenteel beschikken we over 70 kweekkkoppels omdat we alle duiven een kans willen geven om zich te bewijzen. 
Jaarlijks kopen we 500 ringen, 80 jongen worden voor bons gegeven en zelf behouden we 400 jongen om te spelen. Daarnaast beschikken we over 150 oude en jaarse duiven om wekelijks Quievrain, Noyon, grote halve fond en fond te spelen. Wekelijks gaan er 25 (duivers en duivinnen gemengd) naar Quievrain, 8 gaan er naar Noyon, 3-tal naar de fond en het merendeel vliegt dus de grote halve fondvluchten. 

Te licht gevoederd

Op 20/12 (iets vroeger dan andere jaren) werden alle vliegduiven gekoppeld. Ze mochten broeden tot ze de eieren lieten liggen. Eens het nest verlaten werden ze gescheiden en begon het weduwschap. Bart: “we spelen een soort van totaal weduwschap/chaos systeem. Aangezien we zelfstandige chapewerkers zijn is het wringen met de tijd om alles tijdig te verzorgen. Om die reden tonen we op inkorfdag nooit de partner en zien ze de partner enkel bij thuiskomst. Qua verzorging start ik alles om 6u en vanaf 9u neemt mijn broer Vic het over. Na 18u kan ik terug helpen.

We voederen de mengelingen van Versele-Laga (Black Label) en zowel medisch als qua bijproducten hebben we het volle vertrouwen in Raf Herbots. Wegens de mindere start van het seizoen onder andere door uitgestelde lossingen gingen we onlangs in de wachtkamer van dierenarts Raf zitten. Alles bleek in orde, enkel wat zwaarder voederen was zijn advies. Om die reden werd er kweekmengeling (Aidi) aan het menu toegevoegd en ik moet zeggen het ging beter met de conditie.

Limoges verhaal

Op Limoges hadden we 3 duiven mee . Spijtig genoeg hebben we onze winnares niet zien komen. Dinsdag is het werkendag en we waren nog niet zo lang thuis toen Bart Van Oeckel ons belde om “proficiat” te wensen. We konden het eerst niet geloven maar een blik op het computerscherm met de online meldingen van Limoges bevestigde alles. Nadien hebben we de camera beelden bekeken en zagen dat onze winnares zeer vlot binnengegaan is. Ze moet super gemotiveerd geweest zijn om zich zo te onderscheiden want als je de ligging van de andere kopduiven nationaal bekijkt kan je alleen nog maar meer bewondering voor haar prestatie hebben.”

Bart, Vic, Niels en Quinten…geniet ervan en nog veel succes gewenst van het hele Herbots team

 

Stefan Mertens

B22-6076736
1e Nationaal Limoges 10.656 oude

Afstand: 701km

Snelheid: 1,442.39 m/m

De hokken

Stefan Mertens