Meer nieuws

Olivier & Justin Poussart - Vaulx-Les-Chimay: 1e Nationale asduif ½ Fond jaarse.

18 May 2024

Aan het begin van het nieuwe seizoen 2024 werden we in Vaulx-Les-Chimay verwelkomd door Olivier Poussart en zijn zoon Justin, die zonder twijfel tot de beste halve fondspelers van ons land behoren. Als je nog twijfelt, hier is een samenvatting van de beste prestaties van deze ongeëvenaarde kolonie.

Een palmares waar de meeste onder ons alleen maar van kunnen dromen!
1e Nationale Aduif kleine halve fond jaarlingen KBDB 2023.
8e Nationaal Kampioen Grote halve fond oude en jaarlingen KBDB 2022.
13e & 28e Nationale Asduif Grote halve fond jaarlingen KBDB 2022.
21e Nationale asduif grote halve fond oude KBDB 2022.
1e Nationaal Bourges I tegen 33.410 oude 2022 (snelste van 57.631 duiven).
1e Nationaal Bourges  II tegen 24.221 jaarlingen KBDB 2022.
1e Nationaal Zone B4 Argenton III  - 1.110 oude KBDB 2022.
1e Nationaal Zone B4 Argenton IV -  388 jaarlingen KBDB 2022.
1e Nationale Asduif Grote halve fond jaarse KBDB 2021.
13e Nationale  Asduif Grote halve fond  oude KBDB 2021.
1e Nationaal Tulle 7.267 jaarlingen 2021.
1e Nationaal Zone B4 La Souterraine II  - 512 oude 2021.
1e Nationaal Zone B4 Bourges I  - 4.164 oude 2021.

Geschiedenis en oorsprong van de kolonie:
Zoals veel liefhebbers is dit ook een familieverhaal waar het allemaal begon in 1978 met de hulp van zijn grootvader, Zenob Mercier, van wie hij zijn eerste duiven kreeg. Dit avontuur duurde tot in de jaren 90 voor er een onderbreking van 5 jaar kwam. Het was in 2000 dat alles (opnieuw) kon beginnen op het huidige adres met duiven van zijn broer, Daniel Poussart de Bourlers, die voornamelijk op de fond speelde. In die tijd concentreerde Olivier zich meer op de Rhône-lijn, zoals veel amateurs in de regio, waar hij al snel goede resultaten boekte. Het was ook dankzij zijn broer dat Olivier in contact kwam met Paul Santens. Deze laatste was een fervent jonge duivenliefhebber en speelde in Sint-Martens-Latem in de provincie Oost-Vlaanderen. Er ontstond al snel een vriendschap tussen de twee mannen en elk jaar wisselden ze 20 jongen uit. Later, toen Paul Santens stopte met spelen, besloot hij al zijn kwekers (ongeveer tien koppels) aan Olivier te geven. Pittig detail…Paul bezat voornamelijk duiven uit het allerbeste van Gaby Vandenabeele. Duiven die hij kocht van Marc Evans uit Withley Bridge in het Verenigd Koninkrijk, die enkel Gaby Vandenabeele had. We kunnen dus zeggen dat de hoofdstam gebaseerd is op de duiven van Gaby Vandenabeele. Jaarlijks komen daar jonge duiven bij van Patrick Vervloesem uit Rijmenam, met wie hij duiven uitwisselt en waarmee hij ook een hechte vriendschap heeft. Hij kan ook rekenen op de kolonie van Michel Bommerez, van wie elk jaar 15 tot 20 jonge duiven worden aangekocht, evenals 20 jonge duiven van PIPA. (PEC)
Om het kweekteam te versterken, plaatst Olivier soms een goede vlieger op het kweekhok, zoals dit jaar “Emilie”, de 1e Nationale asduif kleine halve fond 2023. Als laatste moeten we ook een kweekduiver van  Geert Munnik uit Noordbroek in Nederland vernoemen.
Zoals je kunt zien, heeft de kolonie een solide basis met gerenommeerde, kwalitatief hoogstaande bloedlijnen en afstamming. We hadden het geluk om een flink aantal duiven van deze duiven  te mogen keuren en we kunnen alleen maar een buitengewone kwaliteit vaststellen.

De teams van Olivier.

De kolonie telt ongeveer twintig kweekkoppels, die op 18 december van dit jaar gekoppeld werden. De vliegers brengen ook  eigen jongen groot, waarmee gespeeld wordt. Olivier en Justin hebben al meermaals ondervonden dat ook uit de vliegduiven toppers kunnen geboren worden, wat vaak tot hele leuke verrassingen leidt! 
Wat de vliegploeg betreft kunnen Olivier en Justin rekenen op een stevig team van 50 duivinnen, als volgt verdeeld: ongeveer 30 jaarse  en de rest zijn de oudere ervaren duivinnen. Deze laatste kunnen in het team blijven tot ze 3 jaar oud zijn, daarna kunnen ze genieten van een welverdiende rust. Op die leeftijd zullen sommige zich bij de kwekers vervoegen of partners worden voor de vliegers.
De duivinnen hebben allemaal hun eigen plaatsje waar ze in alle rust de dag doorbrengen en zijn tot 10 mei verduisterd. Vanaf eind juni/begin juli worden de dagen weer kunstmatig verlengd.  Alle partners blijven thuis en er wordt niet mee gespeeld. Dit vergt extra werk, maar de hokconstructie is goed doordacht om sneller en efficiënter te kunnen werken. De afdeling voor de thuisblijvende duivers bevindt zich tussen de verschillende afdelingen van de duivinnen. Je hoeft alleen maar de schuifdeuren te openen zodat de partners zich bij de duivinnen kunnen voegen. 
Het werk is evenredig verdeeld tussen vader en zoon Poussart en het is elke dag hard werken, 's ochtends vroeg, in het donker, zelfs met een hoofdlamp aan het begin van het seizoen voordat je naar je werk gaat. Maar deze kleine anekdote bewijst dat niets aan het toeval wordt overgelaten en dat ze er hard voor werken. Hetzelfde geldt voor de weduwnaars (team van 30 duivers, inclusief 10 oude), die ook een thuisblijvende partner hebben.
Partners worden nooit getoond bij de inkorving maar als de vliegers thuis komen moet de partner klaar zitten.  
Voor het seizoen beginnen de duivinnen en weduwnaars begin maart thuis te vliegen. En, zoals bij de meeste liefhebbers, zijn we ook hier niet ontsnapt aan aanvallen van roofvogels, die al 6 slachtoffers hebben geëist sinds het begin van het seizoen.
Aan het begin van het seizoen wapperen ze de vlag en zodra een bepaalde periode een uur trainen kunnen de eerste leervluchten plaats vinden.  De duiven worden 4 of 5 keer getraind voordat ze naar Vervins (eerste vlucht met de club) vliegen om het seizoen te beginnen.
Wat de jonge duiven betreft, wordt er elk jaar een ploeg van 120 jonge duiven (2 rondes) gevormd om versterkingen te voorzien voor de toekomst. De jonge duiven worden ook verduisterd en de geslachten worden ongeveer 3 weken voor de eerste nationale wedstrijd gescheiden om ze nadien op de schuifdeur te kunnen spelen.
De eerste ronde wordt 'voluit' gespeeld en de tweede ronde zal iets meer “op reserve” gespeeld worden. Ze worden ongeveer vijftien keer getraind voordat ze naar de eerste wedstrijd vertrekken. Na het seizoen worden de duivers  en duivinnen gekoppeld en blijven ze broeden op kalken eieren totdat het nest verlaten wordt. Dan gaan ze allemaal naar een volière om hun rui in de best mogelijke omstandigheden te voltooien.

Verzorging en medische opvolging van de kolonie
Dergelijke resultaten kunnen niet worden bereikt zonder een nauwgezette en onberispelijke medische opvolging om de duiven elke week gezond en fit te houden. De medische verzorging wordt verzorgd door dierenarts Vincent Schroeder. Elk jaar worden er twee bezoeken gepland en er is regelmatig telefonisch contact. Uitwerpselen worden ook regelmatig opgestuurd zodat er onmiddellijk kan gereageerd worden indien nodig. Nogmaals, niets wordt aan het toeval overgelaten! In de herfst worden alle duiven behandeld tegen paratyfus en daarna gevaccineerd. Voor het seizoen worden ze ingeënt tegen paramyxovirose en pokken. De jonge duiven worden ook verschillende keren gevaccineerd. De eerste keer met het RP-vaccin, gevolgd door PHA en pokken. Ze kregen ook een 14-daagse kuur van Paracoly voordat ze uiteindelijk het laatste vaccin tegen paratyfus kregen. Op deze manier zijn de jongen zoveel mogelijk beschermd tegen de verschillende infecties die het seizoen of een deel ervan in gevaar kunnen brengen.  Op medisch gebied wordt het Schroeder-schema en -systeem toegepast tijdens het vliegseizoen. Bij elke terugkeer krijgen de vliegers  iets in het water (voor de luchtwegen, tricho, enz.) gedurende 2 tot 3 dagen, afhankelijk van het wedstrijd- en vliegschema.  Er worden ook druppels toegediend in elk neusgat. De duiven worden gevoederd met Beyers mengselen. Er wordt een vrij eenvoudig maar doeltreffend schema gevolgd met hoofdzakelijk 3 mengelingen tijdens het seizoen (Zuivering, Galaxy sport light en Galaxy Energy). Ze worden 2x per dag gevoerd .Tijdens het vliegseizoen krijgen ze van zondag tot maandagavond zuivering. Dan Galaxy Sport van dinsdagochtend tot en met de Energymengeling op woensdag (het laatste rantsoen wordt een uur voor inkorven gegeven) Telkens met een overgang van 50/50 mengeling. Op woensdag krijgt elke duif extra vet door ze 3 tot 4 pindas te geven. Grit, piksteen en andere mineralen zullen ook dagelijks beschikbaar zijn.

Een uitzonderlijke staat van dienst!

 

Dit is een lijst van alle top klasseringen die Olivier en Justin in Vaulx hebben gewonnen sinds 2015!

2015
2e en 9e Nat. Argenton tegen 11.223 jonge duiven.
8e Nat. Tulle jaarse 8.621d.

2016
1er Nat. Bourges jaarse 19.889d (snelste van 39.628d.)

2019
1e  Asduif Nat. KBDB kleine halve fond oude en jaarse.
3e Asduif Nat. KBDB kleine halve fond oude.
3e As pigeon Nat. KBDB snelheid jaarse.
4e As pigeon Nat. KBDB kleine halve fond jaarse.

2020
1er Nat. Guéret oude 7.175d (snelste van 20.063d.)
13e Asduif Nat. KBDB Grand Demi Fond pigeonneaux.
14e en 21e Asduif Nat. KBDB Fond oude.
12e Nat. Bourges jaarse 12.888d.

2021
1e Asduif Nat. KBDB Grote halve fond jaarse.
1e Nat. Tulle jaarse 7.267d (snelste van 12.334d.)
13e As pigeon Nat. KBDB Grand Demi Fond Vieux.
12e Nat. Châteauroux jaarse 22.196d.
14e Nat. La Souterraine jaarse 14.037d.
4e, 7e en 18e Nat. La Souterraine oude 3.118d.

2022 
1e  Nat. Bourges oude 33.410d.
1e  Nat. Bourges jaarse 24.221d. (1 en 2 snelste van 57.631d )
5e en 14e Nat. Bourges oude 33.410d.
2e et 9ième Nat. Argenton oude 5.160d.
1er  Nat. Châteauroux 1936d.
3e Nat. Châteauroux jonge duiven 17.081d.
8e Nat. Guéret Yearling 12.208d.
8e Nat. Argenton 2.276d.
6e, 7e en 10e Nat. Châteauroux 1.936d.
8e Asduif Nat. KBDB Grote halve fond oude en jaarse.

2023
1e  Asduif Nat. KBDB kleine halve fond jaarse
1e  World Best Pigeon catégorie Sprint Belgique 
4e World Best Pigeon catégorie Sprint FCI 
9e Nat. Châteauroux 2.331d.

We wensen Olivier en Justin Poussart een geweldig seizoen toe en hopen dat ze hun buitengewone palmares kunnen aanvullen!

Voor het Herbots team,

Lelièvre-Damit Julien