Meer nieuws

Peter & Morgan Vervoort winnen 2de Nationaal Narbonne Oude Duiven met "Zendaya"

01 Aug 2024

Stabroek - Peter en zijn dochter Morgan Vervoort hebben een opmerkelijke prestatie geleverd op de internationale vlucht Narbonne. Met hun duivin, "Zendaya" (BE22-6093929), hebben ze niet alleen de provinciale overwinning voor Antwerpen behaald, maar ook de 2de nationale plaats tegen 4.983 oude duiven.

Zendaya

Hun geschelpte witveer duivin viel op de plank omstreeks 09u03 met een snelheid van 936,45 m/m en was daarmee de snelste van 498 oude duiven in de provincie Antwerpen. Zoals eerder vermeld was ze dankzij deze prestatie de 2de snelste van 4.983 oude duiven nationaal, en de 5de snelste duif van 10.536 oude en jaarlingen samen. Eerder dit jaar bevestigde "Zendaya" al haar goede vorm door de 6de Prov. Agen tegen 742 oude duiven (47ste Nat. tegen 6.435 oude duiven) te winnen.
We kunnen niet zeggen dat dit erg verwonderlijk is als je kijkt welke afstamming deze duivin heeft. Zendaya's vader is "Manchu", afkomstig van bij Thibault Seiffert, die een kleinzoon is van de 1ste Nat. Asduif Grote Fond 2016, en tevens winnaar van de 2de Nat. Narbonne tegen 4.118d en 22ste Nat. Barcelona tegen 7.693d, van Kristof Mortelmans. Ook is Manchu's moeder "Carla" de winnaar van o.a. de 10de Nat. Agen tegen 6.938d en de 27ste Nat. Cahors tegen 6.903 duiven.
Aan goede genen duidelijk geen gebrek!

Spelsysteem

"We speelden vroeger vooral kleine en grote halve fond," vertelt Peter Vervoort. "Sinds 2019 zijn we ook gedeeltelijk op de fond gaan spelen. Dit succes is mede te danken aan de inbreng van duiven van Jos & Simonne Francken uit Wuustwezel. Daarna hebben we ook duiven van Thibault Seiffert uit Kapellen toegevoegd aan ons bestand. Onze huidige ploeg is een mix van deze duiven samen met onze eigen oude halve fond soort."

Dit jaar startte het duo met een ploeg van 64 duiven: 24 doffers en 40 duivinnen. Van deze duiven werden 24 koppels op totaal weduwschap gespeeld en 16 duivinnen op klassiek weduwschap. "Zendaya is één van die 16 duivinnen op klassiek weduwschap," legt Morgan uit. "De 24 koppels op totaal weduwschap worden rond Kerstmis met de kwekers samengezet, omdat de eerste leg van de kwekers naar deze koppels wordt overgelegd. De 16 andere koppels worden iets later samengezet, zodat de tweede leg van de kwekers naar hen kan worden overgelegd."

De jonge duiven worden grootgebracht en daarna worden de koppels gescheiden. De doffers gaan op weduwschap en de duivinnen worden in de ren geplaatst. Midden april gaan de duivinnen naar de vlieghokken en worden ze samen met de doffers op weduwschap getraind. "Ze komen dus niet meer op eieren voor het seizoen begint," zegt Peter.

In mei en juni wordt er vooral op de kleine en grote halve fond gespeeld. Dit jaar was de focus nog niet zoveel op de fondvluchten, maar vanaf Tulle op 23 juni werd er meer op fond gespeeld. Na Limoges begin juli worden de 16 koppels eerst samengebracht, en een week later de andere koppels, om de resterende weken op nest te spelen. "Dan spelen we enkel nog grote halve fond en fond," legt Morgan uit.

Dit jaar werd voor het eerst met vier duivinnen grote fond geprobeerd op Agen en Narbonne. "Zendaya is één van die vier," vertelt Peter trots. "Ze vloog Agen nog op weduwschap en vloog Narbonne na 12 dagen broeden."

"Wie zeker nog een speciale vermelding verdient is mijn vrouw Martine. Daar Morgan en ik beiden een voltijdse job hebben is het niet altijd even gemakkelijk om de verzorging en training van de duiven op ons te nemen. Dankzij de vele hulp van Martine is het voor ons toch mogelijk om met de duiven te spelen zoals het hoort!" concludeert Peter.

Eerdere Successen

Peter & Morgan hebben ondertussen al een indrukwekkend palmares bij elkaar gesprokkeld:
2de plaats Grote Halve Fond Jaarlingen over 7 vluchten Pipa Ranking in 2013
2de Prov. & 10de Nat. Asduif KBDB Kleine Halve Fond Oude Duiven in 2014
11de Nat. Asduif Grote Halve Fond Oude Duiven KBDB in 2019
15de Nat. Kampioen Fond Jaarlingen KBDB in 2019
2de Prov. Asduif Fond Oude & Jaarlingen KBDB in 2020
2de Prov. Kampioen Fond Oude & Jaarlingen KBDB in 2020
9de Nat. Kampioen Fond Oude Duiven KBDB in 2020

Met hun overwinning op Narbonne hebben ze een stempel gedrukt op hun seizoen en kijken ze (en wij ook) uit naar hun toekomstige successen.
Peter & Morgan, van harte gefeliciteerd vanwege het ganse Herbots team!

Maarten Herbots