Platteeuw Daniel & Didier (Zillebeke): 1e Nationaal Argenton II 10.634 oude duiven
18 Jun 2022
Zillebeke: De 3e nationale overwinning is voor deze combinatie een feit. Na 1e Nationaal en Internationaal Dax in 2006 en 1e Nationaal Souillac in 2019 was het afgelopen weekend opnieuw bingo vanuit Argenton. Aan een snelheid van 1363.43 m/m klopt hun blauwe duiver “Motje” in zijn categorie de oude duiven van Vandenheede Freddy & Jacques (Zingem 1357 m/m) en Erik Limbourg (Brussegem 1356 m/m).
“Motje”
Het is een plezier om de nationale Argenton winnaar in de hand te mogen nemen. “Motje” stond als eerste getekende bovenaan de poulebrief want hij toonde reeds zijn klasse door het winnen van:
1e Pontoise 435d.
4e Pontoise 104d.
11e Clermont 478d.
13e Pontoise 444d.
14e Clermont 403d.
92e Prov. Chateauroux 7,547d.
123e Nat. Chateauroux 10,317d.
125e Nat. Argenton I (2022) 20.467d.
307e Pontoise 11,029d.
“Motje” heeft zijn baas niet ontgoocheld en laat de 3e nationale palm tegen het spreekwoordelijke plafond spijkeren.
Ontstaan
De tandem Platteeuw bestaat uit vader en Daniël en zoon Didier. Vroeger speelde vader Daniël samen met zijn schoonvader onder de naam Comyn-Platteeuw. In het jaar 1989 begon vader Daniël als verzorger op het hok Michel Steverlynck, gewezen KBDB-mandataris & tevens nazaat van de Picanol-familie. Een familie dat in en buiten Ieper veel bekendheid heeft verworven en groot geworden is met het vervaardigen van weefgetouwen. Michel Steverlynck, ook wel mijnheer Michel genaamd, was de man die de hobby van zijn vader wijlen Bernard Steverlynck uit eerbetoon had voortgezet. In 2004 besliste mijnheer Michel om de duivensport vaarwel te zeggen. Daniël slaagde er in om na overleg met de familie Steverlynck toch de duivensport niet volledig vaarwel te zeggen. Zo werd besloten om op de hokken van mijnheer Michel verder te spelen, dan wel onder de naam “Daniël en Didier Platteeuw”. Een beslissing waar noch de familie Platteeuw, noch mijnheer Michel spijt van heeft. Want wat is er mooier dan twee families die verbroederen door de duivensport?
Zoon Didier is werkzaam bij Picanol, en werkt in ploegen bij de weefgetouwenfabrikant. Vader en zoon vullen elkaar zeer goed aan. Didier heeft enorm veel te danken aan zijn vader. Zonder vader Daniël zou het immers moeilijk zijn om op zo’n hoog niveau de duivensport te beoefenen.
Verzorging
Op de indrukwekkende hokken wordt alles in het werk gesteld om de duiven tiptop naar de nationale vluchten te begeleiden. Het seizoen werd aangevat met een groep van 38 weduwnaars (thuisblijvende partner), 20 vliegduivinnen en een 90-tal jonge duiven. De oude en jaarse werden half januari gekoppeld en mochten een koppel jongen groot brengen. Ze werden tijdig gescheiden en midden April kwam de partner terug op het hok zodat de leervluchten konden beginnen.
Tijdens het seizoen krijgen de weduwnaars na aankomst van een wedstrijd 50% sportmengeling + 50% eiwitarme mengeling Vandenabeele (Beyers). De doffers worden om de twee weken gespeeld en de eerste week wordt het 50% sportmengeling + 50% lichte mengeling. De vierde en derde dag voor de inkorving wordt het 75% sport + 25% lichte mengeling en de laatste twee dagen wordt het dan 100% sportmengeling. De duiven krijgen “Reload” (elektrolyten) van Beyers in het drinken na aankomst van een wedstrijd. Maandelijks komt de dierenarts op bezoek en de gezondheid van de duiven wordt gecontroleerd. Voor aanvang van het seizoen werd er acht dagen behandeld tegen trichomonas en acht dagen tegen luchtweginfecties. De duiven krijgen ook de oogdruppels Neobacitracine toegediend
Mijnheer Michel, Daniel en Didier…op naar nationale zege 4 zouden we zeggen. Het is jullie alleszins van harte gegund
B20-3060810
1e Nationaal Argenton II tegen 10.634 oude duiven.
Afstand: 482km
Snelheid: 1,363.43m/m