Meer nieuws

Platteeuw Kurt - Rumbeke: 1e Provinciaal Souillac (West-Vlaanderen) - snelste van 1.697d.

18 Jul 2024

Kurt Platteeuw behaalt op Souillac zijn 2e provinciale zege van dit seizoen. Na de Bourges was het nu vanuit Souillac dat de erepalm mee naar Rumbeke genomen werd. Provinciaal winnaar jaarse en tevens snelste van alle 1.697 West-Vlaamse Souillac vliegers is “Jason” B23-4013757. Met een gemiddelde snelheid van 1.362,72 m/m was hij de snelste van alle West-Vlaamse duiven op deze voor Rumbeke 682km vlucht. 

 

Systeem

Ten huize Team Platteeuw wordt de kaart van totaal weduwschap getrokken. Hiervoor beschikken ze over veel meer duivinnen dan duivers en dit omdat duivinnen veel meer jaloers zijn wanneer er nieuwe liefdes gevormd worden. Een duiver die zonder duivin valt heeft keuze in overvloed en soms is er zelfs sprake van “partnerruil” wat opnieuw voor de nodige motivatie zorgt. 
Alle duiven, zowel kwekers als vliegers, worden in December gekoppeld en mogen een koppel groot brengen. Bij de vliegploeg worden de schuifdeuren open gezet en “de vrije liefde” kan haar werk doen. Wanneer de eerste eieren beginnen te kippen worden alle duiven welke nog geen nest hebben van het hok genomen, dit om vechtpartijen te vermijden en de duiven toch een zeker gevoel van rust te geven. “
Voeding speelt volgens Kurt een belangrijkere rol dan iedereen verwacht. Gezien de fanatieke begeleiding is het dan ook niet verwonderlijke dat Kurt zijn eigen mengeling gecreëerd heeft. Deze “Platteeuw mengeling” wordt gecommercialiseerd door de firma Van Robaeys. Het is een basis mengeling die zowel door de snelheid- als fondspeler kan gevoederd worden. Enkel de laatste 2 dagen wordt de Platteeuw mengeling verrijkt met Cribs maïs en pindanoten. De vliegers worden 2 x daags in een gezamenlijke voederbak gevoederd en krijgen allen hetzelfde menu voorgeschoteld. Op een portie grit wordt niet gekeken en als er vitaminen of andere bijproducten gegeven worden wordt dit steeds via het voeder gedaan, nooit via het drinkwater. 
Bij thuiskomst, op zaterdag, staat er eten klaar tot en met maandagochtend. De duiven blijven na thuiskomst samen tot ’s avonds. Op zondag komt er niemand op de hokken tenzij om nagekomen duivinnen weg te nemen om op hun afdeling te plaatsen. Op maandag, dinsdag en woensdag ochtend wordt er gedurende een uur getraind. Op de dag van de inkorving worden alle vliegers op zo’n 10-tal km gelost en bij thuiskomst mogen ze een 4-tal uur samen blijven. Het “chaossysteem” op de hokken zorgt ervoor dat ze gemotiveerd ingekorfd worden.
Medisch gezien wordt de medicijnenkast gesloten gehouden. De oude en jaarse duiven worden tweemaal tegen paramyxo geënt en de jonge duiven tweemaal tegen paramyxo/rota. Alle duiven worden eveneens tegen parathyfus geënt. Verder wordt er geen antibiotica gegeven.”

 

Stefan Mertens