Meer nieuws

PRINCES MO WINT NATIONAAL PERPIGNAN ZLU 4363 OUDE DUIVEN VOOR JEAN PAUL HAGEMAN UIT VOGELWAARDE !!!!

10 Aug 2024

Vogelwaarde is een kleine gemeente in de Provincie Zeeland het beslaat een oppervlakte van 14,34 km2, en men telt er 1860 inwoners.

Een ervan en niet een onbekende is Jean-Paul Hageman wethouder en eerste Locoburgemeester van de gemeente Hulst. Als bestuurder van een gemeente zie je steeds meer dat er via sociale media ongefundeerde gemene kritiek wordt geuit en dat is vaak heel onterecht . We hebben er nu eenmaal mee te maken en men kan er niets aan doen aldus Jean-Paul .

“PRINCES MO”

Dat ook deze Perpignan niet was weggelegd voor “mietjes” kon je op voorhand al raden . Pas op maandag gelost om 7 uur , na zeven dagen in de man te hebben gezeten bij temperaturen van om en bij de 35 graden ! Het zou niet de eerste vlucht zijn dat Jean-Paul dezelfde dag nog een duif zou klokken . Ook op NPO Bordeaux (ochtendlossing) had hij er 4 thuis dezelfde dag ! Dus op Perpignan zou het ook wel eens kunnen lukken en of ….Samen met hok verzorger Wies Van Poorten en nog een aantal vrienden zaten ze ten huize Jean Paul de duiven op te wachten . Onder Gent begonnen ze te vallen , dus moest het mogelijk zijn om rond 21 uur een duif te “draaien” !

Om 20:46 uur zag Jean Paul een duif over het huis scheren maar op dit moment was viervoeter “Bobbie” van vriend Leon hevig aan het blaffen en op jacht achter een poes . Gelukkig trok de winnende dame “Princes Mo” zich daar niets van aan en eiste alle eer op. Nationaal Perpignan tegen 4363 duiven aan een snelheid van 1141,91 m/min.  Ze werd ingekorfd op jonge van 2 dagen en zoals het een echt “moederke” past wou ze thuis zijn . Toen Jean Paul  op de “lichtbak” keek stond er net een duif op van zijn vriend en clubgenoot Bayram Asani uit Axel hij klokte een minuutje vroeger maar met 7,5 km overvlucht was het niet nodig om te rekenen !

“PRINCES MO” met ringnummer 2201091 is een kleine zijdezachte duivin met een sterke rug en een mooi oog . Dezelfde dag doorvliegen zit haar in het bloed want ook haar broer “DE OO3” en nestbroer “DE 090” deden het haar al eerder voor door op dezelfde dag van Bordeaux thuis te komen !

Het hokbestand van Jean Paul bestaat naast zijn eigen stam (Roger Herman) uit zware fondduiven van Jack Van Den Bosch, Wim Kooreman en Frank Zwiers.

De medische begeleiding is in handen van Domien Van Acker uit Eksaarde . Twee weken voor een zware vlucht krijgen ze een geel pil door de strot geduwd . De man met de witte “kiel” krijgt twee a drie keer bezoek van Jean Paul . Verder worden de producten van Belgica De Weerdt gebruikt .

Als voeder krijgen ze de Matador mengeling en naar het inkorven toe wordt dit aangevuld met pinda's , Tovo en snoepzaad .

De Nationale winnares stamt dus af van het beste van het beste uit de lijnen van Jack Van Den Bosch zijn Perpignan lijn . Die het trouwens ook zeer goed doen bij Sil Van Vliet (winnaar Barcelona 2024)  .Maar ook vooral de oude lijnen van Wijlen Roger Herman waarmee Jean Paul in combinatie heeft gespeeld zie je in de stamboom terug keren .

Deze overwinning draagt Jean Paul dan ook voor een groot deel op aan Roger , jammer dat hij dit niet mocht meemaken . Een andere duivin die terug komt in de stamboom is “DE 976” deze was destijds de stammoeder van het hok ,een geweldige vererver . Dit jaar speelde een nazaat hiervan bij de eenhoks race Milans Best Pigeons in de halve finale de 1° Prijs en in de finale werd ze 3° , tevens werd ze asduif over alle vluchten met maar liefst 130 Meter gemiddeld voorsprong op de 2° !                                                                           Jean Paul had “de 976” graag terug gekocht maar ze verhuisde naar het land van rijst en stokjes . Ook in de 1° NPO op de GP Chateaudun bij Benjamin De Waal zie je de “976” terugkomen . Met Benjamin wordt aan samen kweek gedaan . Nazaten van “de 976” kunnen van 400 tot 1000 km enorm presteren .Jack is een goede vriend van Jean Paul en was vroeger de beste vriend van Jean Paul zijn vader . Hij heeft altijd van Jack zijn beste gehad en Jean Paul is ervan overtuigd dat de “gunfactor” een grote rol speelt in het verkrijgen van goede duiven !

REALITEIT !

Jean Paul is zwaar getroffen geweest door Corona , zo zwaar dat hij vanuit de isolatie vier maanden heeft moeten revalideren . Hij is ontzettend blij dat hij de duivensport nog heeft , dat hij zijn echte vrienden heeft die hem steeds hebben bijgestaan . Duivensport is voor Jean  Paul een heel leuke hobby maar hij is ook ontzettend trots dat hij het Wereldkampioenschap veldrijden 2026 voor Nederland heeft binnen gehaald !

Echtgenote Mo is best fier op haar man en de Nationale overwinning , de winnares kreeg haar naam MO.

Jean Paul heeft ook nog een speciaal woord van dank voor Wies Van Poorten en Werner De Boeij twee vrienden die hem regelmatig helpen bij de duiven . “Zonder hen zou ik het niet kunnen” . Daar in de streek van Vogelwaarde zijn ook jonge liefhebbers sterk bezig zoals Gebroeders Dekker, Gerben De Boeij en Benjamin De Waal vooral deze laatste twee hebben Jean Paul gemotiveerd om de duiven nog een paar keer tot Deinze te lappen ….En of het geholpen heeft . Als laatste punt zou Jean Paul het zonde vinden moest de ZLU ophouden te bestaan , dit erfgoed gedragen door zoveel vrijwilligers , die aan de lat hebben gestaan voor heel veel duivenplezier bij ontzettend veel liefhebbers in Nederland mag niet verloren gaan !

Jean Paul , Wies en Werner nogmaals van harte proficiat .

Rudy Fosselle