Meer nieuws

Ronny Menten ( Mister Bourges ) staat te popelen om te kunnen starten

25 Apr 2020

In deze periode zijn we een maand verwijderd van Bourges Nationaal, vele hokken bereiden hun voor in functie van deze 1ste grote afspraak. Dit is ook zo het geval voor Ronny Menten uit het Brabantse Rummen. In 2016 1ste Nationaal Bourges jonge duiven, 2017  1ste Nationaal Tulle jaarse en 2019 2de Nationaal Bourges jonge duiven. Topfavorieten horen op de afspraak te zijn en daar kan je van Ronny zeker van zijn. Hoe zou hij zijn vliegploeg voorbereiden nu alles vertraging oploopt… 

Hoe gaat het met de vliegploeg ? 

Tot nu toe nog redelijk goed, enkele wijzigingen moeten aanbrengen maar we hopen dat het succes zal hebben als we terug mogen spelen. De vliegploeg bestaat hier uit zo’n 180 stuks. Het rechtse hok is totaal weduwschap en wordt eigenlijk gespeeld op het chaos systeem, het linkse hok speelt hij dan ook dubbel weduwschap met 2 duivinnen aan 1 duiver gekoppeld. 

Wat heb je in de winter gedaan ?

In de winter was er nog niets aan de hand en liet ze 1 a 2x per week buiten en werden ze niet gekoppeld. Ik schakelde na de rui over naar Beyers Enzymix Recup 748 die ze vanaf de winter tot nu 100% kregen. Ook tijdens het broeden gaf ik niets anders dat dit en de leg van de vliegploeg was fantastisch.

Heb je dan duiven gekoppeld in de winter of voorjaar ? 

In de winter nooit, enkel in het voorjaar worden ze gekoppeld in functie van het opleren en het seizoen dat nadert. Zo werd de ploeg van totaal weduwschap gekoppeld op 28 maart en liet ik ze overbroeden, nu komende maandag gaan deze los gezet worden en kan het weduwschap voor hen beginnen. Dit doe ik nu voor het 2de jaar op rij en vorig jaar was het een goed recept dus laat ons hopen. 

De andere ploeg van dubbel weduwschap werd gekoppeld met hun 1ste duivin deze week gedurende 3 dagen, komende maandag ga ik de andere reeks duivinnen hier ook 3 dagen koppelen. 

Heb je iets speciaal gemerkt tijdens het broeden ? 

Ik heb 100 bakken ter beschikking waarvan er zeker 30 koppels in het stro hebben gelegd. Ik had de roosters verwijderd om het een beetje aangenaam te maken en je merkt toch dat ze dit stro verkiezen boven een bak. Daarom ga ik hier in het seizoen ook gebruik van maken, kleine bakjes op de vloer waar ze dan worden in gemotiveerd. Alle kleine dingen kunnen het verschil maken en zo ik ga ik deze ploeg een beetje spelen als jonge duiven. 

Wanneer startte je normaal met het opleren ? 

Normaal doe ik dat als de ene ploeg aan het broeden is en de andere ploeg net gekoppeld is. Dan hebben ze beide het spelletje door waarom ze naar huis moeten komen. Nu wordt dit natuurlijk een ander paar mouwen en zullen we zien wanneer we mogen starten. 

Ga je veel rijden met de oude en jaarlingen ? 

Normaal een 5 tal keer, maar als Momignies nog wordt uitgesteld in de lokalen zal ik zelf tot daar rijden als we toestemming hebben om ze in het ritme te brengen. 

Heb je de vliegploeg verduisterd door het latere begin ? 

Ik doe dit niet bij de oude en jaarlingen maar nu ben ik dit toch beginnen te doen omdat iedereen het doet, dus vanaf begin april tot 6 weken voor de 1ste nationale vlucht zullen ze verduisterd zitten. 

Hoe gaat het met de jonge duiven ? 

Tot nu toe heel goed en die ondervinden op dit moment nog geen hinder door het virus. De 1ste ronde traint uitmuntend en de 2de groep begint weg te trekken. Dus van deze bende maak ik alvast geen zorgen. 

Is de medicijnkast al open geweest in het voorjaar ? 

Nee nog niet, in de winter kregen ze 12 dagen Cosumix en 6 dagen tricho en dat is alles. Vanaf dat we mogen gaan spelen zal ik op controle gaan bij Raf Herbots en in functie daarvan zal alles begeleid en behandeld worden. 

Ronny bedankt voor je eerlijke antwoorden en hopelijk tot snel op de 1ste Nationale vlucht.