Meer nieuws

Roziers – Xiang uit Itegem winnen 1ste Nat Asduif zware halve fond jonge duiven KBDB 2021

24 Jun 2022

De gemeente Itegem is al meerdere jaren op de kaart gezet in de duivensport. Familie Houben zorgde hiervoor in het verleden en nu zorgt Jelle Roziers voor het verhaal hierna. Jelle kende de families Houben, Hubert Schroyens en Mariën Royberghs allemaal. Hij ging helpen als jonge snaak waar nodig want al deze liefhebbers waren familie van elkaar. Zo kreeg hij de smaak te pakken en in 1995 kwam zijn eerste hok, nadien vormde hij enkele tandems ( met vader Paul van 2007-2014 ) en in 2015 werd de nieuwe tandem Roziers – Xiang geboren. Een Chinese liefhebber die op zoek was naar een topper in België om mee samen te spelen, zo vormen nu Jelle en Jixiang Xiang samen een tandem. 

Jelle staat al meerdere jaren mee te draaien op het hoogste niveau in onze sport en vooral met jonge duiven kan hij verwoestend uithalen. Maar sinds enkele jaren heeft hij ook een hok weduwnaars en duivinnen. Stap voor stap zodat ik alles onder controle heb en het systeem vind wat bij mij en mijn duiven past. Direct tijdens het gesprek viel het woord specialist, dit gebruikt hij liever niet want het tij kan ook snel draaien en dan sta je daar al specialist. 

Het doel is hier heel simpel, een mooie ploeg jonge duiven kweken, proberen gezond te houden en dan doet de korf de rest. De beste mogen blijven als jaarling en oude, de allerbeste waaronder Nationale winnaars of asduiven krijgen hun plekje op het kweekhok en worden niet meer verkocht. Vroeger deed hij dat wel nog maar nu is het belangrijk om de eigen toppers in eigen rangen te houden. Ook seizoen 2021 was voor Jelle een topseizoen met 1ste Nationale Asduif zware halve fond jonge duiven als kers op de taart. De 2de maal in 5 jaar halen ze deze felbegeerde titel binnen. 

Queen L is de grondlegster van alles

In 2004 won “Queen L” BE 04-6277729 de 1ste Nationaal La Souterraine tegen 16.000 duiven. Deze topduivin werd niet verkocht, er werd aan samenkweek gedaan met meerdere topdoffers en zo is de fundering van deze kolonie gelegd. 

Zo goed als alle asduiven van de laatste jaren hebben de genen van “Queen L”. Een duivin die haar topgenen meerdere generaties na elkaar laat verder zetten. 

Systeem met oude en jaarlingen

Nadat het seizoen erop zit, meestal de nationale vlucht uit Chateauroux rond 10 september krijgen de vliegduiven 5 dagen volle bak kweek, daarna licht eten en de rui kan starten. In de winterperiode hebben enkel de oude weduwnaars een nest gehad en jongen grootgebracht. Ze hebben op hun hok geen gewone woonbak maar gewoon een plankje waar een schotel op past. Motivatie alom en wat me opviel was dat de duiven heel veel rust hadden op het hok. 

De jaarlingen werden ook gekoppeld met thuisblijvende partners maar dit ging niet zonder slag of staat. Er waren nog veel jaarlingen die niet wilden paren en we dus met rust lieten. Maar diegene die paarlustig waren zijn gepaard geweest. In de aanvangsperiode net voor het vliegseizoen worden ze opnieuw gekoppeld voor 5 dagen terwijl ze worden opgeleerd. 

De duivinnen zitten overdag in een volière met rollen op de bodem. Aan de zijkant wordt de volière afgeschermd met een rolluik zodat deze toch wat duister zitten. Op gebied van training is het meestal 1x per dag, soms de duivers eens 2x per dag maar dat speelt niet echt een rol. 

De duivinnen zien hun partners voor de inkorving ( 30 tot 60 minuten ), hier mogen de doffers wel direct erbij voor enkele uren. Bij de weduwnaars is het systeem beetje anders, zij zien hun partners pas de dag erna. Dit om het herstel te bevorderen, dan zien ze hun duivin voor 4 tot 6 uur. 

Foto van de weduwnaarshokken aan de binnenzijde

Hoe speel je uw jonge duiven ? 

Tijdens mijn bezoek kregen we een rondleiding op de hokken en viel vooral ruimte, veel zuurstof en aangename hokken op. Alle jonge duiven worden verduisterd van 17u30 tot 7u30 in de ochtend, dit ritme houdt hij vol tot 4 weken voor Bourges. Het bijlichten start hier pas bij Bourges zelf omdat het dan belangrijker is om de kleine pluimpjes vast te houden richting einde seizoen. Dan springen de lampen op van 6u in de ochtend en ’s avonds branden ze tot 22u ’s avonds. 

De 1ste en 2de ronde wordt eerst apart gespeend en er wordt gezorgd dat de 2de ronde eerst buiten gaat in de namiddag zodat deze ongeveer gelijk kunnen trainen als de jonge duivers te actief worden. In het begin is trainen zeker niet belangrijk, maar éénmaal het seizoen eraan komt schieten ze wel in gang. Dus reeds midden juni zitten de geslachten gescheiden omdat het systeem “schuifdeur” hier niet van toepassing is ( lees meer hieronder ). 

Vooral het opleren is belangrijk, er wordt heel veel gereden met de jonge duiven alvorens ze Quievrain vliegen. Dit tot wel 25 keer, nadien vliegen ze in opbouw naar de nationale vluchten vliegen ze 1 of 2x Ittre per week i.p.v. trainingsvlucht aan huis en tussen de Nationale vluchten in vliegen ze 1x Ittre per week ( meestal woensdag ). De vluchten tussenin speel ik meestal de verst mogelijke afstand.

De jonge duiven trainen 1x per dag tot juli, nadien gaat het ritme omhoog en wordt dit 2x per dag. De jonge duiven vlogen half juni hun eerste Quievrain en meestal herhaalt hij dat op zaterdag, woensdag, zaterdag zodat ze klaar zijn voor Noyon. 

Bij jonge duiven weinig motivatie

De jonge duiven zitten op plankjes, geen standaard kapellekes maar de foto zal dit beter duidelijk maken. Ze hebben dus heel weinig ruimte om koppeltjes te vormen. Onder de plankjes ligt een vaste plank die dagelijks wordt gereinigd, onder deze grote U vormige plank zit 40-50 cm ruimte onder waar het stof via roosters kan onder wegvliegen. Bij elk hok was een gang voorzien en daarvoor nog eens een grote volière. 

De jonge duiven komen niet bij elkaar bij inkorving, ze blijven bij thuiskomst zo lang bij elkaar als de prijskamp ongeveer duurt. Dus op een snelheidsvlucht kan dit maar 10 of 15 minuten zijn, bij een nationale vlucht nog iets langer natuurlijk. Maar ook dan zullen ze zeer weinig interesse tonen in koppelvorming en tot op heden waarom al mijn beste duiven niet gepaard als jonge duif. 

Opletten met warme temperaturen op je hok

Iedereen krijgt met zeer warme temperaturen te maken op zijn hok, het klimaat verandert dan. Hier schakelt Jelle nog een versnelling hoger en worden de tussendeuren in de gang voorzien van open tussendeuren met draad. Dan zet hij in het hok een ventilator die volledig gericht is op de gang om zo nog meer frisse lucht en zuurstof op de hokken te krijgen. De achterste zijde van het dak is geïsoleerd en dan nog eens een holte er tussen maar daar tegen een houten plank. Zodat er nog minder warmte richting het hok kan komen. 

Verder liggen er nog beukenblokjes op de vloer bij de jonge duiven en de weduwnaars, dit blijft het hele seizoen liggen. 

Superster “Queen of Heaven” 

BE 21-6013030 “Queen of Heaven” Duivin
1ste Nat Asduif zware halve fond jonge duiven KBDB 2021
1ste Prov Asduif jonge duiven Fondclub Antwerpen 2021
5de Olympiadeduif Cat.F 2020-2021

  3 Prov Bourges                4.079d
14 Nat                               18.710d
  8 Prov Argenton              4.466d
10 Nat                               23.124d
  9 Prov La Souterraine     2.653d
40 Nat                               14.315d
21 Prov Auxerre                6.660d

Vader BE 16-6060650 Seven Junior
2de Nat Asduif zware halve fond jonge duiven KBDB 2016
Won o.a. 8 Nat Chateauroux 14.762d – 19 Nat La Souterraine 16.613d – 32 Nat Argenton 19.592d

Gr.V. BE 13-6053078 Seven
          1 Nat Asduif zware halve fond jongen ( 7 Nationale vluchten ) 2013
          Zoon van “Whity Bart” L-B-J Geerinckx x “Sunny Queen” Dochter Queen L
Gr.M. BE 10-4251090 Lady – Noël – Willockx
            Dochter van “Delellio” 3 x 1ste x “Inteeltje” 

Moeder BE 18-6034050 Zofia

Gr.V. BE 15-6052011 Marek – Jules & Yves Engels
                Broer superstar “Jolien” 2 Nat Chateauroux 2.780d – 7 Nat (z) Chateauroux 5.761d – 
                12 Nat Argenton 16.363d 
              Zoon van “Vader Argenton x Queen L” x “Dochter Argenton” 1 Nat Argenton
Gr.M. BE 12-6201290 Sunny Princess
                Dochter van “Zoon Blauwe Prins” Pros Roosen x “Sunny Queen” Dochter Queen L

Begeleiding

De jonge duiven worden enkel geënt tegen paramyxo en pokken. Ik heb sinds 2017 niets meer aan het probleem van “one eye cold” gedaan. Uitzieken is de boodschap met dit virus en rustig blijven. 

In 2021 hebben enkel de oude duiven een kuur gehad van 5 dagen met Soludox. Dit seizoen is tot op heden nog niets gedaan. Voor tricho gebruik ik wekelijks de gele druppels. In april krijgen de oude duiven 2 dagen na elkaar een druppel in de neus, Bij de jonge duiven doe ik dit net voor de eerste wedstrijd 4 voederbeurten na elkaar éénmalig. Daarna krijgen de jonge duiven dit vanaf de halve fond 2 voederbeurten over het voer. 

Op gebied van voeding werkt Jelle heel nauw samen met Eddy Noël en gebruikt hij de Aidi mengelingen en volledig het schema zoals vooropgesteld. Als extra producten is het vooral op woensdag en dag van thuiskomst Condition Booster en veel Health Elixir. Bij thuiskomst krijgen ze ook Proteine Boost over het voer samen met Omega Plus Olie. 

Als er problemen zijn met de jonge duiven op gebied van adeno schakel ik over op een lichte mengeling en gebruik ik Condition Booster. Hierin zit veel om de jonge duiven terug aan te sterken. 

Voor ontsmetting of dergelijke maak ik het liefst gebruik van Koudijs, dit doe ik in het seizoen 2x zowel bij oud als jong. 

Asduifresultaten en topresultaten Nationaal sinds 2016

1 Nat Asduif zware halve fond jonge KBDB 2017
1 Nat Asduif zware halve fond jonge KBDB 2021
1 Nat Bourges 38.455d ( snelste van 59.243d ) 2017
2 Nat Asduif zware halve fond jonge KBDB 2016
2 Nat Kampioen zware halve fond jonge KBDB 2019
3 Nat Kampioen zware halve fond jonge KBDB 2018
4 Nat Asduif All Round jonge KBDB 2020
5 Nat Olympiadeduif oude Cat.C 2020-2021
5 Nat Olympiadeduif jonge Cat.F 2020-2021
6 Nat Asduif All Round jonge KBDB 2020
7 Nat Asduif zware halve fond jonge KBDB 2016
8 Nat Asduif zware halve fond jonge KBDB 2020
9 Nat Asduif zware halve fond jonge KBDB 2020
10 Nat Asduif zware halve fond jonge KBDB 2017
11 Nat Asduif zware halve fond jonge KBDB 2017
11 Nat Kampioen zware halve fond oude KBDB 2021
15 Nat Asduif All Round jonge KBDB 2020
15 Nat Asduif zware halve fond jonge KBDB 2020
17 Nat Asduif zware halve fond jonge KBDB 2017
19 Nat Asduif zware halve fond jonge KBDB 2017
19 Nat Asduif All Round jonge KBDB 2020
20 Nat Asduif zware halve fond jonge KBDB 2020
26 Nat Asduif All Round jonge KBDB 2020
27 Nat Asduif All Round jonge KBDB 2020
27 Nat Asduif zware halve fond oude KBDB 2021

Jelle, van harte proficiat met deze geweldige resultaten vanwege het hele HERBOTS TEAM

Buelens Kim