Sam Bostoen (Adegem) beleeft met 1e natonale asduif en zilver in nationaal kampioenschap in 2023 een superjaar !
17 Apr 2024
We mogen met veel genoegen het geweeklaag over het verouderen van het bestand aan duivenspelers gelukkig nogmaals overschrijven. Rijdend richting Adegem in het Meetjesland flitsen er toch wat namen door ons hoofd van nationale toppers, asduifwinnaars enz…die de gemiddelde leeftijd van ons duivenspelerheir hebben naar beneden gebracht.
We beseffen niet alleen dat de duivenspelerspopulatie verouderd en daalt, maar stellen ook vast dat toch een behoorlijk aantal jonge spelers zich netjes aan de top hebben gevestigd. Haalt de jonge durf, lef, ongebreideldheid het van de ervaring die ook wel wat conservatisme met zich meebrengt ? Waarschijnlijk wel. Onder het motto “niet geschoten, altijd mis” gaan jonge krachten met iets meer panache en minder vooroordelen (al dan niet terecht) de arena in. En met resultaat.
We bezoeken Sam Bostoen, nog zo eentje, die zich in een mum van tijd aan de top van de nationale duivensport heeft gespeeld. Met zijn 40 jaar is Sam, gelukkige ouder van een bloeiende en groeiende tweeling van 13 jaar, niet echt groen meer in de sport, maar hij heeft nog een mooie toekomst voor hem.
Een eerder onverwachte roeping
“Follow, the sun, and which way the wind blows”, deze oorwurm was vorig jaar een hit en door iedereen gekend. Het verhaal van Sam in de duivensport is wel wat gelijkaardig. Sam studeerde voor een inzet in de sociale sector, maar stelde vast dat hij naast zijn hoofd ook handen had waar hij wel mee aan de slag wou. Een ganse dag op kantoor of aan een scherm gekluisterd zitten zat hij net niet zitten. Hij ging aan de slag in een boomkwekerij en was ganse dagen in de natuur. De liefde verkaste hem van Roeselare-Beitem naar Adegem, maar ondanks het feit dat zijn vader ook een zwarefondspeler is had de duivensport hem tot op dat ogenblik nog maar weinig kunnen bekoren. Het was een issue in zijn leven dat hem enkel belette om te voetballen op dezelfde ogenblikken dat er duiven zouden komen….
Tot een andere opportuniteit zich aandiende. Sam is neef van Nicolas en Thomas Gyselbrecht van het veilinghuis Pipa en de kweekkolonie PEC, en daar konden ze nog wel wat handen gebruiken voor het verzorgen van de duiven, het meehelpen bij de dagelijkse activiteiten. De afstand Adegem-Knesselare was ideaal om wakker te worden en de sluimerende familie-duivenmicrobe brak ook bij Sam uit.
In 2012 werd Sam, niet meer tegen wil en dank, maar als een bewuste keuze, gedoopt in een fors duivenbad.
In 2012 kwam er een hok-volière in Adegem, kwamen er enkele duiven vanuit Knesselare naar Adegem, maar het was niet onmiddellijk een groot succes te noemen. Laat ons zeggen dat Sam “zijnen draai” nog niet had gevonden. De combinatie job-gezin-duivenhobby was nog niet in de juiste plooi gevallen en een kleine ontdekkingstocht in duivenland met wat vallen en opstaan was de normale leercurve die Sam doormaakte.
Er werd aan wat vluchten deelgenomen, er werden wat prijzen gespeeld, er werd nu en dan een kopprijs gespeeld, maar de constante was zeker nog niet aanwezig.
Een goede samenloop van omstandigheden
“Le corridor de la vie….” Tom Van Gaver (nog zo een jeugdig fenomeen) zat verwikkeld in een ontmanteling van de tridem DVV-pigeons en wou nog wat duiven overhouden uit zijn vliegduiven. Hij vroeg aan Sam om wat duiven te kunnen onderleggen, stallen of zoiets en dat gebeurde. Ongewild kwam er een geweldige kwaliteitsinjectie naar Adegem.
Nadien, en dat was de afspraak, werden vanuit Adegem jongen verkast naar Moortsele bij Tom en deze coctail werd een echte blizzard met topresultaten voor beiden tot gevolg. Hoe dubbeltjes rollen kunnen…
Ondertussen was er ook heel wat ervaring opgedaan in het verzorgen van duiven, het omgaan met duiven, het kweken van duiven en werd duidelijk dat er zich rond de kerk van Adegem een topkolonie aan het vormen was. Sam is coördinator van de PEC-hokken , stuurt dit team van collega’s aan en doet heel wat koppelingen, keuringen in samenspraak en overleg met Pascal Ariën.
De eerste klinkende symptomen kwamen er in 2017 toen Sam zich in Fondclub Eeklo kampioen speelde op de zware halve fond met de jaarduiven. De neus was aan het venster gestoken.
In 2019 kwamen dan een 60-tal jonge duiven van het PEC-kweekhok naar Adegem en kwam er nog een forse kwaliteitsinjectie bij. Met deze basis was Sam echt vertrokken en ging het steeds maar crescendo, met als orgelpunt een heel sterk seizoen 2023 dat werd bekroond met de 1e nationale asduif fond jaarlingen en 2e plaats in het nationaal kampioenschap fond jaarlingen.
Hoe houd je al deze borden draaiende ?
Het is wat plannen in Adegem zoals in veel gezinnen waar beide ouders een jobinvulling hebben, jonge sportieve kinderen hebben, en daarbij nog veel tijd wordt besteed aan de duivensport. Kan dit ? Jawel, mits plannen en organiseren en het vrij basic houden van de verzorging lukt dit.
De vliegploeg bestaat uit 22 jaarlingen en 8 oude duivers die op klassiek weduwschap worden gespeeld. Ze worden op het einde van het jaar gekoppeld en mogen een nest grootbrengen. In voorbereiding van het seizoen worden ze verduisterd om de forme wat uit te stellen tot de nationale vluchten zich aandienen.
Deze verzorging kan gerust ’s morgens (dan wordt de verzorging tot een minimum herleid) om ’s avonds wat meer tijd aan de duiven te kunnen besteden.
Wanneer de temperaturen wat zachter worden (lees april-mei) wordt het trainen van eenmaal per dag opgevoerd naar tweemaal per dag. In de beginfase is dit trainen een uur (indien de duiven dit spontaan doen natuurlijk) en valt terug tijdens het seizoen naar tweemaal 30 minuten.
Naar tijdsbesteding toe valt dit alles nog best mee, omdat tijdens het trainen om het gezin aan bod komt.
Voor de inkorving krijgen de duivers niks en worden van het hok ingekorfd om ze zo rustig mogelijk te houden en de tijdsbesteding beperkt te houden. Bij thuiskomst krijgen ze hun duivin. Eens ze dit ritme en schema kennen is de motivatie op zich geen probleem dixit Sam.
Het voer waarmee wordt gespeeld is de Aidi-voerlijn. Het voedingsschema dat door deze voerproducent wordt voorgeschreven wordt gevolgd, niet meer of niet min en Sam stelt met genoegen vast dat dit meer dan voldoet aan de eisen om te slagen op hoog niveau. Als supplementen worden vooral Wonderpigeon en olie over het voer gebruikt, ook niet veel meer dan dit. Dit wordt dan ifv de wedstrijden of de verwachte intensiteit van de wedstrijden meer of minder toegediend.
Het systeem waarmee Sam wil lukken (en lukt) houdt hij liefst zo doorzichtig, eenvoudig en practisch mogelijk om niemand in verwarring te brengen. Dit gekoppeld aan kwaliteit van duiven is blijkbaar ook een sleutel tot succes.
Medisch worden naast de verplichte vaccinaties de duiven ingeënt met paratyfus-enstof na het seizoen en voor het seizoen. Indien de duiven zouden geinfecteerd zijn wordt ingegrepen, anders niet. De gele druppels die trichomonas moeten de kop indrukken worden op dinsdag toegediend.
Hoedanook zal Sam trachten, waar haalbaar, eerder de duif individueel te behandelen, eerder dan in groep omdat hij overtuigd is dat het voor de groep niet altijd nodig is, en individueel een beter effect heeft.
1e nationale asduif fond jaarlingen voor Porsche III (Andre-Remi)
Wat een mooie titel om te behalen. De beste jaarduif over 3 vluchten op de vluchten van 600 km en meer.
En wat voor een podium met jong geweld heeft hier huisgehouden in het seizoen 2023.
Het is de prachtige jaarling Porsche III (Andre-Remi) die voor dit exploot zorgde door zich op de vluchten uit Souillac, Limoges en Tulle top te ranken en zo iedereen het nakijken te geven.
In het voorbije seizoen vloog deze jaarling zich :
- 1e nationale asduif fond jaarlingen kbdb
- 1e provinciale asduif fond jaarlingen kbdb
- 2e Olympiade duif cat I 2023
- Co-winner van de 2e plaats in het nationale kampioenschap fond jaarlingen kbdb
Hij is het kweekresultaat van 2 jaarlingen waar langs vaderszijde de Porsche-lijn-Boxter te vinden is, langs moederszijde is hij het kweekresultaat van de Schumi-duiven (Norbert en Stefan Ally) x Vandenheede Freddy & Jacques.
Heel wat topafstamming in één duif verenigd met een schitterend resultaat.
2e nationaal kampioen fond jaarlingen KBDB
Naast het behalen van een nationale asduif was het bijkomend een mooie bekroning door het behalen van de 2e plaats in het nationale kampioenschap fond bij de jaarlingen met de 1e en 2e afgegeven duif.
Ook dit is een prestatie om van te likkebaarden. Kris Cleirbaut was met zijn klassement niet te evenaren, maar na een dergelijke prestatie de 2e plaats behalen en zilver in deze ranking is om terecht fier op te zijn.
Bijkomend een bewijs van de aanwezigheid van klasse en forme op de hokken van Sam.
Een bedenking als afsluiter bij deze reportage van de duiven van Sam die vorig seizoen een echt superseizoen rondmaakten, is het feit dat het toch wel opvalt dat heel wat jonge spelers op de voorgrond treden. Er is blijkbaar, binnen de vernieuwingstrend die zich de laatste jaren in de duivensport aan het doorzetten is plaats voor de durvers. Dit mag geen geuzennaam zijn maar toont eerder aan dat er meer uit de duiven te halen is dan we mogelijks door de traditie voor ogen hebben.
Bij Sam is het de kwaliteit gekoppeld aan een gedegen en doorzichtige inzet die dit resultaat heeft bepaald. Een eerder late roeping in de duivensport, wars van vooroordelen beginnen met topkwaliteit, deze dan verzorgen volgens een deel eigen aanvoelen en het advies van vakmensen rondom hem, hebben geleid tot schitterende resultaten.
Het leven is aan de jeugd…..is ook een vaststelling in de duivensport !
Proficiat vanwege het Herbotsteam !
Geert Dhaenens