Soen-Haak (Geraardsbergen) 1e Nationaal Zone Argenton 2.736d.
12 Jun 2022
Geraardsbergen: Zoals naar jaarlijkse gewoonte waren ze opnieuw super bezig en dan hebben we het over de tandem Bjorn Haak en David Soen. Hun pijlen hebben ze op de grote halve fond vluchten gericht en we kunnen stellen dat ze perfect weten waarmee ze bezig zijn. Voor de eerste nationaal vlucht van 2022 hadden ze 24 duiven in de korven en maar liefst 10 wonnen (lokaal) per tiental en 22 wonnen per 3-tal. Een beloftevolle start zoals ze zeggen en 1 week later was het al bingo want “New Frans” (B21-4012403) schitterde met 1e Nationaal (z) tegen 2.736 jaarse duiven.
Palmares “New Frans”
1 Argenton Nat (z) 2.736d.
10 Argenton Nationaal 18.763d.
5 Provinciaal Orleans 9.979d.
10 Sermaises 1.237d.
13 Noyon 403d.
32 Nat (z) Bourges 3.869d.
106 Nat (z) Argenton 3.213d.
167 Prov. Vierzon 4.973d.
De “New Frans” werd niet speciaal gemotiveerd. Zoals steeds kregen de weduwnaars op de dag van de inkorving enkel gedurende een 10-tal minuten hun nestschotel en werd de woonbak volledig open gezet. Van een duivin tonen is er geen sprake.
"New Frans" werd vernoemd naar wijlen Frans Haak, de papa van Bjorn omdat hij net op de dag van de verjaardag van papa Frans deze unieke prestatie op papier zet.
Het resultaat op Argenton mocht meer dan gezien worden met maar liefst 3 duiven in de Top-100 nationaal namelijk: 10e en 38e Nationaal tegen 18.763 jaarse en 98e Nationaal tegen 20.467 oude duiven.
Systeem
Voor 2021 bestond de vliegploeg uit 22 weduwnaars, 14 vliegduivinnen en een 90-tal jonge duiven. De oude en jaarse duiven worden op puur weduwschap, dus met thuis zittende partner, gespeeld.
De weduwnaars werden begin januari gekoppeld en brachten een koppel jongen groot. Van een 2e koppeling in het voorjaar is er geen sprake geweest. Via snelheid en halve fond ging het richting nationale vluchten.
Tijdens het seizoen trainen de weduwnaars 1 x daags (’s morgens) maar worden wel 2 x daags in een gezamenlijke eetbak gevoederd. Op het menu staan de Plus I.C. mengelingen van Versele-Laga. Qua bijproducten gebruikt men producten uit het gamma van dierenarts Van der Cruyssen als Winner. Energy Boost, Recuperatie pillen, Conditiemix, Power Fly,… worden bijna wekelijks verstrekt.
Medisch gezien gaat men een 3-tal weken voor de start van het seizoen op consultatie. Voor het seizoen werd er gedurende 5-tal dagen gekuurd met Soludox en sindsdien is de medicatie kast dicht gebleven. Tegen tricho worden wekelijks de gele druppels verstrekt.
Moderne tandem
In 2015 besloten Bjorn Haak en David Soen om de handen in elkaar te slaan en samen een “duiven team” te vormen. Beide heren konden al de nodige adelbrieven voorleggen maar aangezien zowel Bjorn als David een full-time job met een gezin met opgroeiende kinderen moeten combineren was het een lumineus idee om er samen in de duivensport voor te gaan.
Beiden hebben een voorliefde voor de grote halve fondvluchten en deze staan dan ook in fluor op de vluchtkalender aangeduid. Vluchten zoals Argenton, Chateauroux, La Souterraine, Bourges, enz… doen hun motivatiepeil steeds stijgen.
Bjorn is bij manier van spreken op het duivenhok geboren. Vader Frans was een fanatieke snelheidsspeler en samen met mama Amanda konden ze zelfs de drinkpot een eerste prijs doen vliegen. Ze hadden maar 1 geheim… enkel de goede duiven die jaarlijks streng geselecteerd werden behouden. Na het overlijden van vader Frans zette Bjorn samen met mama Amanda het duivenspel succesvol verder. Ook David werd zowel via zijn vader als zijn peter met het duivenvirus besmet. David speelde steeds op eigen naam. In 2013 werd hij 3de Nationaal kampioen KBDB kleine halve fond.
De taken werden perfect verdeeld waarbij David voor de kwekers zorgt en Bjorn samen met mama Amanda de weduwnaars, vliegduivinnen en jonge duiven onder hun hoede nemen. De basis van de kolonie wordt gevormd door duiven van Eddy Anckaert, Jozef Wellemans, Martin de Roover, Eric Brootcoorens en Herbots Gebroeders (zeer succesvolle kwekers welke reeds 2 zonale overwinnaars op 1 jaar tijd op de wereld gezet hebben.)
Het eerste en laatste jaar van Soen-Haak
Even ter verduidelijking. Al sinds het ontstaan van de tandem wordt er op de naam Haak-Soen gespeeld. Doch 2022 is het laatste jaar dat er op de oude hokinstallatie gespeeld wordt. Vanaf 2023 wordt er enkel nog op de nieuwe hokken, welke in de tuin van Bjorn staan, gespeeld. De afstand tussen beide hokken is slechts 20 meter maar aangezien we over 2 verschillende eigendommen spreken diende er dit seizoen op 2 verschillende namen gespeeld te worden. Daarom besloten Bjorn en David om de oude en jaarse duiven voor slechts 1 seizoen op de naam Soen-Haak te spelen en de nieuwe lichting op de nieuwe installatie op de naam Haak-Soen. Dit even ter info om alles duidelijk te schetsen.
Bjorn, Amanda en David…nog heel veel succes de komende weken.
Stefan Mertens